Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ-ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΠΡΩΗΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ SEEBRIG

Ο Τούρκος ταξίαρχος που ξέφυγε από τα... νύχια του Ερντογάν
ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ-ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σε ένα θρίλερ με διπλωματικές διαστάσεις εξελίσσεται η εξαφάνιση στη χώρα μας μαζί με την έγκυο γυναίκα του και τα τρία ανήλικα παιδιά του του Τούρκου πρώην διοικητή της Πολυεθνικής Ειρηνευτικής Δύναμης Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Sοuth Eastern European Brigade - SEEBRIG), που εδρεύει στον Τύρναβο, ο οποίος μερικές μέρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, απομακρύνθηκε ξαφνικά πρόωρα και έναν περίπου χρόνο πριν λήξει η θητεία του, ως γκιουλενιστής.
Ο 47χρονος ταξίαρχος Νουμάν Γιεντιγιλντίζ με θητεία σε κρίσιμες θέσεις του τουρκικού στρατού αλλά και της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, ξηλώθηκε ενώ ήταν ακόμη διοικητής, στις 27 Ιουλίου, έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση στη συγκεκριμένη ημερομηνία του Στρατιωτικού Συμβουλίου της Τουρκίας υπό την προεδρία του προέδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το συμβούλιο στην πρώτη εκείνη φουρνιά αποστράτευσε ως γκιουλενιστές, που συμμετείχαν με οποιονδήποτε τρόπο στην οργάνωση και στην απόπειρα του πραξικοπήματος, 149 ανώτατους αξιωματικούς, 1.099 ανώτερους και 436 κατώτερους αξιωματικούς όλων των Σωμάτων και τους μετέφερε στην τάξη των απλών πολιτών.
Οι πληροφορίες του «Εθνους» αναφέρουν ότι την ίδια μέρα που έγινε το ξήλωμά του, η Αγκυρα προχώρησε στην ακύρωση του διπλωματικού διαβατηρίου του πρώην διοικητή και των διπλωματικών εγγράφων, που κάλυπταν τη σύζυγό του και τα τρία ανήλικα παιδιά του (το μεγαλύτερο είναι εννέα ετών). Ο Νουμάν Γιεντιγιλντίζ από τις 20 Αυγούστου 2015, όταν είχε αναλάβει ως διοικητής της Πολυεθνικής Ειρηνευτικής Δύναμης Νοτιοανατολικής Ευρώπης στον Τύρναβο, είχε μεταφέρει στη Λάρισα και την οικογένειά του. Μάλιστα η γυναίκα του το τελευταίο διάστημα βρισκόταν σε προχωρημένη εγκυμοσύνη.
O 47χρονος ταξίαρχος περιγραφόταν ως ένας ευγενικός αξιωματικός, με ιδιαίτερη εμπειρία. Από το 2005 ως το 2007 είχε υπηρετήσει στη συμμαχική διοίκηση του ΝΑΤΟ στη Νάπολη της Ιταλίας και το 2011-12 φοίτησε στην Εθνική Σχολή Πολέμου των ΗΠΑ για θέματα στρατηγικής εθνικής ασφάλειας, παίρνοντας ανάλογο μεταπτυχιακό τίτλο, ενώ πριν έλθει στην Ελλάδα για δύο χρόνια, το 2014-2015, υπήρξε πρύτανης της Στρατιωτικής Ακαδημίας στην Τουρκία. Στον Τύρναβο στον έναν χρόνο της παραμονής του, λόγω και της θέσης του, ανέπτυξε στενές σχέσεις τόσο με συναδέρφους του βαλκανικών χωρών που συμμετέχουν στην Πολυεθνική Δύναμη (Αλβανία, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ και Ρουμανία) αλλά και με διπλωμάτες που υπηρετούν στην Ελλάδα και κυρίως στη Θεσσαλονίκη.
Ταξιδιωτικά έγγραφα



Η Αγκυρα συνδέει τον Ν. Γιεντιγιλντίζ με τον Χακάν Εσέρ (κάτω δεξιά, με τη μαύρη μπλούζα).

Μετά την ακύρωση των διπλωματικών εγγράφων, του ζητήθηκε από την Αγκυρα να πάει στο Γενικό Προξενείο της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να του δοθούν προσωρινά ταξιδιωτικά έγγραφα για τον ίδιο και την οικογένειά του και μέσα σε τρεις μέρες να επιστρέψουν στην Τουρκία. Πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» από διπλωματικούς κύκλους θέλουν τον 47χρονο πρώην διοικητή της Πολυεθνικής Δύναμης να πηγαίνει στη Θεσσαλονίκη και να προσέρχεται στο Τουρκικό Προξενείο, από όπου πράγματι παρέλαβε τα προσωρινά ταξιδιωτικά έγγραφα. Ομως από εκεί και μετά χάθηκαν τα ίχνη τόσο του ίδιου, όσο και των άλλων τεσσάρων μελών της οικογένειάς του από τη Θεσσαλονίκη. Οι πληροφορίες τόσο από τον Τύρναβο όσο και τη Θεσσαλονίκη αναφέρουν ότι δεν πέρασαν ποτέ τα ελληνοτουρκικά σύνορα, κάτι που επιβεβαιώνεται και από την Τουρκία.
Η σύνδεση με τον Εσέρ
Ο 47χρονος πρώην ταξίαρχος περιλαμβάνεται σε έναν κατάλογο 130 γκιουλενιστών αξιωματικών που μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος δεν έχουν επιστρέψει στις θέσεις τους και αγνοούνται, 10 μάλιστα από αυτούς στην Ελλάδα - μεταξύ τους και οι 8 που έφτασαν με ελικόπτερο στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης και έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο.Στην Αγκυρα συνδέουν τον Ν. Γιεντιγιλντίζ με τον προηγούμενο Τούρκο διοικητή (2013-2015) Χακάν Εσέρ, τον οποίο διαδέχθηκε και φέρεται ως ένας από τους πρωτεργάτες της απόπειρας πραξικοπήματος. Ο τελευταίος μετά την επιστροφή του από την Ελλάδα είχε τοποθετηθεί στη θέση του αναπληρωτή αρχηγού γενικού επιτελείου της στρατιάς του Αιγαίου και ήταν ανάμεσα στα 70 ηγετικά στελέχη του στρατού, που συνελήφθησαν λίγες ώρες μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, με επικεφαλής τον πρώην αρχηγό της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας Ακίν Οζτούρκ και διαπομπεύθηκαν δημόσια. Οι περιπέτειες στο... άντρο των γκιουλενιστών στον Τύρναβο φαίνεται πως έχουν και συνέχεια για τους Τούρκους. Και ο τρίτος Τούρκος που ήρθε για να αναλάβει ως διοικητής από τις 29 Αυγούστου στη θέση του «αγνοούμενου» Ν. Γιεντιγιλντίζ, ο ταξίαρχος Αλπεκτίν Ταρτιτσί δεν μακροημέρευσε και αυτός. Η θητεία του κράτησε μόλις 11 μέρες (!), αφού κι αυτός αποστρατεύθηκε σε ηλικία 52 χρόνων, αφήνοντας και πάλι χωρίς διοικητή τη SEEBRIG στον Τύρναβο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους» από διπλωματικές πηγές οι εκκαθαρίσεις στις οποίες προχωρά ο Ταγίπ Ερντογάν και στο διπλωματικό σώμα της Τουρκίας περιλαμβάνουν και δύο υποπροξένους, οι οποίοι υπηρετούν στο τουρκικό προξενείο Κομοτηνής.


Ο Νουμάν Γιεντιγιλντίζ παραλαμβάνει τη διοίκηση της SEEBRIG από τον Χακάν Εσέρ το 2015.


Οι σχετικές πληροφορίες που υπήρχαν το τελευταίο διάστημα ότι κλήθηκαν να επιστρέψουν στην κεντρική υπηρεσία στην Αγκυρα, επιβεβαιώνονται και από το γεγονός ότι τις μέρες αυτές δημοσίευσαν αγγελίες για να διαθέσουν τα αυτοκίνητά τους. Τα τελευταία, ως διπλωματικά, έχουν ειδικό καθεστώς, χωρίς δασμούς και οι αγγελίες δημοσιεύθηκαν σε ειδικές σελίδες για διπλωματικό προσωπικό και έπεσαν στην αντίληψη ξένων διπλωματών.
Αναπάντητα ερωτήματα
Τα ερωτήματα για την τύχη του Ν. Γιεντιγιλντίζ και της οικογένειάς τους είναι πολλά. Αν βρίσκεται ακόμη στην Ελλάδα, πού κρύβεται και πώς; Ιδιαίτερα αν έχει μαζί του μια έγκυο γυναίκα και μαζί τρία ανήλικα παιδιά. Ο ίδιος λόγω και της θέσης του επισκεπτόταν συχνά τις γειτονικές χώρες και είχε αρκετές επαφές. Μπορεί να βοηθήθηκε ώστε να βρει προσωρινό καταφύγιο κάπου;
ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου