Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

Καλό χειμώνα Λέρο

Πότε ήταν η τελευταία φορά που αποβιβαστήκατε σε ένα άγνωστο μέρος, όπου δεν σας περίμενε κανείς, δεν μιλάτε τη γλώσσα και γνωρίζετε πως ό,τι έχετε αφήσει πίσω έχει ολοκληρωτικά καταστραφεί;
Καλώς ήλθατε στο νησί της Λέρου, στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, στην Ελλάδα. Στα σύνορα της Ευρωπαικής Ένωσης.

Ποιος κρυώνει ή είναι βρεγμένος; Όπου να ΄ναι θα ξεκινήσει η διαδικασία ταυτοποίησης για να συνεχίσετε το ταξίδι σας.

Η φθορά της δημοκρατίας στην Ευρώπη: Μια συνέντευξη με τον Κόλιν Κράουτς

«Υπάρχουν εναλλακτικές απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό, αλλά δεν έχουμε ισχυρούς κοινωνικούς φορείς για να τις εκπροσωπήσουν. Η αναζωογόνηση των συνδικαλιστικών σωματείων θα ήταν η καλύτερη ευκαιρία μας».
Ο Κόλιν Κράουτς είναι ένας από τους σημαντικότερους πολιτικούς και κοινωνικούς επιστήμονες στη Βρετανία και την Ευρώπη. Το 2000 εισηγήθηκε τον γνωστό πλέον όρο μεταδημοκρατία, που υιοθετήθηκε από πολλούς ακαδημαϊκούς στην προσπάθειά τους να περιγράψουν τη σύγχρονη συνθήκη της Ευρώπης – ένας όρος που εξακολουθεί να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον υπό το φως της συνεχιζόμενης κρίσης χρέους στην Ευρώπη. 

Tο ξήλωμα της δημοκρατίας στο Ισραήλ


Έχει ξεκινήσει μια μοχθηρή εκστρατεία κατά του προέδρου του Ισραήλ, με κατηγορίες ότι συνεργάζεται με τους εχθρούς της χώρας του. Ένα άσχημο βίντεο που παριστάνει τους ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως τυφλοπόντικες που προωθούν το τελευταίο κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων διαδίδεται ταχύτατα στο διαδίκτυο. Εισήχθη νέα νομοθεσία για να δυσφημήσει τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και να περιορίσει τη δράση τους. Εκλεγμένοι άραβες αξιωματούχοι κατηγορούνται, ακόμη μια φορά, για έλλειψη νομιμοφροσύνης. Και αξιωματούχοι της κυβέρνησης σε θέσεις κλειδιά – με πρώτο τον ίδιο τον πρωθυπουργό – απλώς παρακολουθούν τα γεγονότα αυτά, με μια σιωπή που δεν τους χαρακτηρίζει γενικά και επιτρέπει περισσότερες επιθέσεις στην ουσιαστική ανθρώπινη ποικιλομορφία και τον πλουραλιστικό χαρακτήρα του Ισραήλ.                              Της Naomi Chazan

Η «πολιτική ευθύνη» των φασιστών για τις δολοφονίες

Ο Μουσολίνι ανέλαβε την «πολιτική ευθύνη» για τη δολοφονία του Τζάκομο Ματεότι στις 3/1/1925.
(Κείμενο: Δημήτρης Ψαρράς, ΕφΣυν, 4/1/2016)
Συμπληρώθηκαν χθες 91 χρόνια από την ιστορική ομιλία του Μπενίτο Μουσολίνι στην ιταλική Βουλή για την υπόθεση Ματεότι. Η ομιλία αυτή, στις 3/1/1925, θεωρείται αποφασιστικό σημείο καμπής για την εγκαθίδρυση του φασιστικού καθεστώτος, αλλά έχει Και μια ιδιαίτερη πολιτική επικαιρότητα για την Ελλάδα.
Με την ομιλία αυτή, ο Μουσολίνι ανέλαβε την ευθύνη για τις πράξεις βίας των Ταγμάτων Εφόδου του φασιστικού κόμματος, των λεγόμενων «σκουαντρίστι», και ειδικότερα για τη δολοφονία του Τζάκομο Ματεότι.

Σουνίτες και Σιίτες: Το ποτισμένο με αίμα σχίσμα του Ισλάμ - ΧΑΡΤΗΣ

ImageΤο Ισλάμ είναι μία από της τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες του κόσμου. Μετά τον Εβραϊσμό και το Χριστιανισμό είναι η τελευταία χρονικά που εμφανίσθηκε στο προσκήνιο. Ιδρυτής της είναι ο Μωάμεθ, ο οποίος κατάφερε να ενώσει τις αραβικές ειδωλολατρικές φυλές της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, κάτω από μια θρησκεία και να ανακηρυχτεί Προφήτης της. Κατάφερε να ενώσει εκατομμύρια ανθρώπους κάτω από συγκεκριμένους κανόνες διαβίωσης, πίστης και τρόπου έκφρασης. Η λέξη Ισλάμ προέρχεται από το Αραβικό Aslama που σημαίνει πίστη, υποταγή, παράδοση στο Θεό. 
Με τον θάνατο του το 632 μ.χ ξεκίνησαν οι έριδες της διαδοχής. Ο λόγος ήταν ένας: Ο Μωάμεθ είχε καταφέρει να “χτίσει” μια τεράστια “αυτοκρατορία” πιστών, που ήταν πρόθυμοι να τον ακολουθήσουν σε οτιδήποτε τους ζητούσε. 

ΠΑΣΟΚ: 15 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΣΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ - ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΧΕ ΔΙΚΙΟ Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ¨ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ"!!!

Η χαριστική βολή για το ΠΑΣΟΚ μάλλον ήρθεΑπίστευτες εξελίξεις για το – τέως – κυρίαρχο ΠΑΣΟΚ θα δούμε φαίνεται επί της οθόνης…
Αντιμέτωπα με βαριές κακουργηματικές κατηγορίες για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, θα βρεθούν πολύ σύντομα πολλά κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μετά από τον εντοπισμό του «Μαύρου Ταμείου» του Κόμματος το οποίο ήταν τίγκα στα εκατομμύρια.
Στην Χαριλάου Τρικούπη ορκωτοί λογιστές ανακάλυψαν το κρυφό ταμείο, που «γέμιζε» με τις χορηγίες από τις μίζες. Σε χρηματοκιβώτιο βρέθηκε το μυθικό ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ σε μετρητά!

ΚΑΜΜΕΝΟΣ- ΗΣΥΧΟΣ: ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ



Με την παρέμβαση αυτή επιχειρούμε να αναδείξουμε τη βαθιά συμφωνία που υπάρχει μεταξύ αστικών κομμάτων που ξεπερνούν το επίσημο πολιτικό φάσμα. 
Κόμματα όπως η ΛΑΕ που το στέλεχος της Κώστας Ήσυχος όχι μόνο φέρει την μεγαλύτερη πολιτική ευθύνη για την συγκρότηση του εν λόγω νομοσχεδίου για τη θητεία, με το πλήθος εχθρικών ρυθμίσεων για την νεολαία και το σύνολο των εργαζομένων.
Αν και το καλοκαιρινό νομοσχέδιο του τότε ΑΝΥΕΘΑ Κώστα Ήσυχου μπλοκαρίστηκε από τις καταιγιστικές εξελίξεις. 

Το νομοσχέδιο για τη θητεία διαιωνίζει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τους αντιρρησίες συνείδησης, του Γιώργου Καρατζά

/var/www/rednotebook.gr/httpdocs/wp content/uploads/2015/06/150615 antirisies 01 webΤο σχέδιο νόμου για τη θητεία με τίτλο «Ρύθμιση Θεμάτων Μεταθέσεων Οπλιτών», που προωθεί ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Κ. Ήσυχος, δεν θεσπίζει καμιά ουσιαστική αλλαγή στη νομοθεσία περί αντιρρησιών συνείδησης, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η πολιτική ηγεσία θα όφειλε να λάβει υπόψη της όλους τους διεθνείς (όργανα ΟΗΕ, Συμβούλιο της Ευρώπης, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) και ελληνικούς θεσμούς (Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), Συνήγορος του Πολίτη (ΣτΠ)), καθώς  και τις διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων (π.χ. Διεθνής Αμνηστία) και τις συστάσεις τους. 

Οι φαντάροι έχουν τρομερά προβλήματα αλλά το Υπουργείο Άμυνας αδιαφορεί και δυσχεραίνει την κατάσταση

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΠΛΟΚΑΡΕΙ ΤΙΣ ΚΑΤ΄ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ
ΦΟΡΤΩΝΟΥΝ ΣΤΟ ΦΑΝΤΑΡΟ ΤΟ ΥΠΕΡΟΓΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΝ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΤΑ ΚΕΝΑ  ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΠΟΥ ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ
Τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στην καθημερινότητα των φαντάρων δε μπορούν να συγκριθούν με καμιά άλλη περίοδο. Την ευθύνη για τα δεινά της θητείας χρεώνονται τα Επιτελεία, αλλά την καθοριστική ευθύνη έχει ο Υπουργός Άμυνας Π.Καμμένος και ο ΑΝΥΕΘΑ Δ.Βίτσας καθώς όχι μόνο αδιαφορούν για τα προβλήματα μας, αλλά με τις πολιτικές τους επιλογές επιβαρύνουν καθημερινά τη θέση των στρατευμένων.
Το Μνημόνιο και οι πολιτικοί σχεδιασμοί που ενσωματώνονται στο νέο νομοσχέδιο για τη θητεία αποτελούν μια τομή στην εκμετάλλευση και καταπίεση της Υποχρεωτικής Στράτευσης, καθώς μας μεταθέτουν μαζικά στα σύνορα επιδεινώνοντας πλήθος οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων, ενώ ταυτόχρονα αποκαλύπτεται ότι το βύσμα θεσμοθετείται και γίνεται υπόθεση του Επιτελείου του Υπουργού Άμυνας 9η σχετική μας ανακοίνωση http://diktiospartakos.blogspot.gr/2016/01/blog-post_64.html «Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΘΕΣΜΟΘΕΤΕΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΡΟΥΣΦΕΤΙ;»).

Την επέτειο των Ιμίων θα φέρει για ψήφιση το νομοσχέδιο για τη θητεία ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος και ηγέτης των ΑΝΕΛ;

ΒΡΩΜΙΚΑ ΠΟΛΕΜΟΚΑΠΗΛΑ, ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΙΛΙΤΑΡΙΣΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ
Πολλά ακούστηκαν για τις τελευταίες κινήσεις του Υπουργείου Άμυνας και πιο συγκεκριμένα του ΥΕΘΑ Π.Καμμένου. Ένα νομοσχέδιο για τη θητεία, το οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θέλοντας να προλάβει τις όποιες αντιδράσεις, κατέθεσε αιφνιδιαστικά τα Χριστούγεννα. Οι βασικές του κατευθύνσεις είναι η εργασιακή εκμετάλλευση της στρατευμένης νεολαίας –ταυτόχρονα αξιοποιείται για την συνολική αντιδραστική αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων-, η ενσωμάτωση του προσωπικού έφεδρου και μόνιμου στον νέο πολεμικό-κατασταλτικό ρόλο του στρατού, η διαμόρφωση των όρων απαίτησης Στράτευσης από τις ίδιες τις Γυναίκες -λόγω άνισων όρων συμμετοχής στις Προκηρύξεις διαγωνισμών του Δημοσίου εξαιτίας της μοριοδότησης των στρατευμένων που θα εργαστούν και των κοινωνικών συνθηκών- και της εντεινόμενης στρατιωτικοποίησης της κοινωνίας με στόχο την οικοδόμηση του Ισραήλ των Βαλκανίων.

Τι συμβαίνει στη ΣΕΘΑ; Κείμενο με καταγγελίες που χρειάζονται απαντήσεις

ImageΤι συμβαίνει στην Σχολή Εθνικής Άμυνας. Στο Onalert.gr έφθασε ένα κείμενο που θέτει ορισμένα ζητήματα τα θα πρέπει χωρίς καμία αμφιβολία να απαντηθούν. Το αυτούσιο κείμενο, μακροσκελές αναφέρει πολλά κι ενδιαφέροντα. Επιλέξαμε να δημοσιεύσουμε όσα δεν θίγουν πρόσωπα. Το πλήρες κείμενο απ΄ όσα γνωρίζουμε είναι σε πλήρη γνώση όσων μπορούν και πρέπει να διερευνήσουν την ορθότητα όσων καταγγέλλονται.Και είναι πάρα πολλά.Αν αποδειχτούν -ελπίζουμε όχι- θα δημοσιεύσουμε το πλήρες κείμενο που προέρχεται από σπουδαστές της ΣΕΘΑ. Αναμένουμε λοιπόν το ΓΕΕΘΑ να δώσει απαντήσεις.
Τα αποσπάσματα του κειμένου:

ΗΠΑ: Εκπαίδευση δύο ταξιαρχιών Κούρδων μαχητών Πεσμεργκά

Στρατιωτικοί αξιωματούχοι των Κούρδων του Ιράκ ανακοίνωσαν ότι οι Αμερικανοί θα ξεκινήσουν αυτό τον μήνα να αναδιοργανώνουν και θα εξοπλίσουν δύο υπάρχουσες ταξιαρχίες Κούρδων μαχητών, γνωστών ως Πεσμεργκά.
Στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των δύο υφιστάμενων ταξιαρχιών οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παρέχουν όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και τα πυρομαχικά, όπως άλλωστε υποσχέθηκε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Άστον Κάρτερ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αυτόνομη Περιφερειακή Διοίκηση του Ιρακινού Κουρδιστάν, τον Δεκέμβριο 2015.

ΓΙΑΤΙ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ;

Συχνά βλέπουμε τις μεγάλες στολές γεμάτες μετάλλια και αναρωτιόμαστε τι έχουν κάνει όλοι αυτοί οι άνθρωποι σε καιρό ειρήνης...
Την απορία μας απάντησε εν μέρει το παρακάτω δημοσίευμα που αποκαλύπτει ότι η προαγωγή των στρατιωτικών  σε ανώτερο βαθμό συνοδεύεται και από ένα μετάλλιο.   
Επίσης, πρόσφατα, οι Γάλλοι ιμπεριαλιστές προσέφεραν μετάλλια στους στρατιωτικούς -μεταξύ των οποίων και Έλληνες- που επάνδρωσαν το Ευρωπαϊκό Στρατηγείο της Λάρισας, το οποίο έπαιξε σημαντικό ρόλο την ιμπεριαλιστική επέμβαση τους στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

«Πλωτά» φαντάσματα υπό διεθνή «εποπτεία»


Αποψη: Ενεργειακές διεργασίες στην Ανατ. Μεσόγειο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΙΛΗΣ*

Το τελευταίο διάστημα διαπιστώνεται έντονη κινητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο γύρω από το ενεργειακό. Είναι, λοιπόν, χρήσιμο να εντοπίσουμε τις δυναμικές, σημειώνοντας, πάντως, πως ανατροπές είναι πιθανές λόγω της γενικότερης ρευστότητας.
Το 2015 εκ των κυριότερων εξελίξεων υπήρξαν η δημιουργία προϋποθέσεων για την επιστροφή του Ιράν στην ενεργειακή σκακιέρα, η ανακάλυψη ενός ιδιαίτερα ελπιδοφόρου αιγυπτιακού κοιτάσματος (Ζορ) και η συμφωνία για αποστολή 5 δισ. κ.μ. ισραηλινού αερίου από το πεδίο Ταμάρ στην Αίγυπτο. Η τελευταία εκτιμάται πως, λόγω του Ζορ, θα μπορεί –σε περίπου μία δεκαετία– να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες της και να αξιοποιήσει τα δύο υφιστάμενα υπολειτουργούντα εργοστάσια υγροποίησης για εξαγωγές (Ισραήλ και Κύπρος μπορούν νωρίτερα να συμπληρώσουν ποσότητες), επιζητώντας πρωταγωνιστικό ρόλο. Αυτό θα διευκολύνει την προσπάθεια του Αλ Σίσι να σταθεροποιηθεί στην εξουσία, με το δέλεαρ της οικονομικής ανάπτυξης και της διασύνδεσης με την Ευρώπη.

Κλάους Λέγκεβι: «Η νέα μετανάστευση θα αλλάξει πολύ την Ευρώπη»

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΡΘΡΟΥ
Ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Γκίσεν μιλάει στο «Βήμα»
Οι πρόσφυγες έχουν φέρει τα πάνω κάτω στην Ευρώπη. Κράτη και κοινωνίες δοκιμάζονται όσο ποτέ άλλοτε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Πολλοί ευρωπαίοι πολίτες υποδέχονται με απίστευτη ανθρωπιά τους κυνηγημένους πολίτες από τη Συρία, το Αφγανιστάν και άλλες εμπόλεμες περιοχές στην Ασία και στην Αφρική. Ακόμη περισσότεροι - έτσι φαίνεται τουλάχιστον - είναι όμως εκείνοι που αντιδρούν απάνθρωπα και ξενοφοβικά. Ορισμένες κυβερνήσεις, όπως η ουγγρική και η πολωνική, έχουν κλείσει ερμητικά τα σύνορά τους στους πρόσφυγες, άλλες, όπως η σλοβενική, στοιχίζονται όλο και περισσότερο πίσω τους. 

Κύπρος: Εξετάζεται κατάργηση της θητείας και μείωση των εξοπλισμών

attached_image0.jpgΣτη μείωση της στρατιωτικής θητείας προσανατολίζεται το κυπριακό υπουργείο άμυνας, σε περίπτωση που δεν θα λυθεί το Κυπριακό. Αν υπάρξει λύση του προβλήματος η στρατιωτική θητεία θα καταργηθεί και οι μόνιμοι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί θα εργοδοτηθούν στις ομοσπονδιακές δυνάμεις ασφαλείας 

Περί των ελάχιστα γνωστών Iσραηλινών στρατοπέδων συγκέντρωσης και εργασίας το 1948-1955

Άμαχοι συλλαμβάνονται κατά τη διάρκεια της πτώσης της Lydda και Ramle γύρω στις 12 Ιουλίου 1948 και πηγαίνουν σε στρατόπεδα εργασίας. Στη ζέστη του Ιουλίου ήταν διψασμένοι και τους δόθηκε μια σταγόνα νερού που μεταφέρεται από ένα παιδί υπό την φρούρηση στρατιωτών. (Φωτογραφία: Salman Salman Abu Sitta, Palestine Land Society)
του Yazan al-Saadi
(το αυθεντικό αγγλικό άρθρο πρωτοδημοσιεύθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2014
Μετάφραση: Δημήτριος Μιμίδης)

Η Εκκλησία συνεχίζει να διαβρώνει το Κράτος από μέσα

Κυκλοφορεί στο διαδίκτυο η παρακάτω πρωτοφανής είδηση: Καλούνται οι εκπαιδευτικοί Αθήνας και Θεσσαλονίκης να συμμετάσχουν σε "παιδαγωγικά συνέδρια" (της Αθήνας πραγματοποιήθηκε ήδη) του Συλλόγου Ορθοδόξου Ιεραποστολικής Δράσεως "Ο Μέγας Βασίλειος" και θέμα "Σύγχρονες Αθεϊστικές Προκλήσεις" (!!!) με ενημερωτικό κείμενο και συνημμένο το πρόγραμμα του συνεδρίου μέσω της Διεύθυνσης Σπουδών(*) του ...Υπουργείου Παιδείας!!!

Δεσπότης Κορινθίας: Αλλος ένας Μουλάς της "επικρατούσης θρησκείας" (Βίντεο)

Στον άμβωνα της εκκλησιάς του ανέβηκε ο δεσπότης Κορίνθου να ψάλει κι αυτός τα τροπάρια τα οποία σεργιάνισε πρώτος στις τηλεοπτικές οθόνες ο ομόσταυλος του Ανθιμος.
Ο αρχιρασοφόρος της Κορίνθου  αφού πήρε σβάρνα τα τοπικά ΜΜΕ αμέσως μετά τις τελευταίες εκλογές για να μας πει ότι «ένα ελαιώδες και κολλώδες, άοσμο υγρό εκχέεται από την εικόνα του Εσταυρωμένου», αφού  ξεπέρασε δημοσιεύματα σε βάρος του που τον έφεραν εμπλεκόμενο σε οικονομικά και σεξουαλικά σκάνδαλα, και αφού έδειξε τον σκοταδισμό του απαγορεύοντας ένα πανηγύρι που γινόταν για δεκάδες χρόνια στο προαύλιο της εκκλησίας στο Βραχάτι, έβαλε στο στόχαστρο του και τον Τσίπρα για την κυβερνητική απόφαση σχετικά με το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια.