Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020

ΟΧΙ ΣΤΟΝ EAST-MED ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ

ΟΧΙ ΣΤΟΝ EAST-MED ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ
Στις 2 Ιανουαρίου, όπως έγινε γνωστό στα τέλη Δεκέμβρη «πέφτουν υπογραφές» ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ για τον περιβόητο πλέον αγωγό φυσικού αερίου EastMed.
Οι διεργασίες έγιναν όπως συνήθως στο παρασκήνιο, απουσία κάθε ψήγματος συζήτησης στη δημόσια σφαίρα , κάτι που αποδεικνύεται και από το ότι ούτε η ώρα και το μέρος που θα λάβει χώρα η τελετή της σύναψης της συμφωνίας , είναι γνωστά. Πράγμα οξύμωρο από τη στιγμή που η συγκεκριμένη συμφωνία παρουσιάζεται από τα ΜΜΕ ως ένα «μεγαλεπήβολο έργο με τεράστια γεωπολιτική σημασία».

Πρώτον: το σχέδιο του αγωγού EastMed για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο προς την ΕΕ και άλλες χώρες είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το σχέδιο των εξορύξεων υδρογονανθράκων στις ΑΟΖ της Κύπρου αλλά και στην Ελλάδα. Ουσιαστικά, χωρίς αυτές τις εξορύξεις το σχέδιο για τον αγωγό EastMed είναι απολύτως μετέωρο, γιατί πολύ απλά δε θα έχει τι να μεταφέρει. Η συγκεκριμένη συμφωνία αξιώνει να ασκήσει μεγαλύτερες πιέσεις για το προχώρημα των καταστροφικών εξορύξεων σε Ελλάδα και Κύπρο.

Δεύτερον: η συγκεκριμένη «πρωτοβουλία» έρχεται σε μία συγκυρία που ο ελληνοτουρκικός ανταγωνισμός βρίσκεται σε οριακό σημείο και στοχεύει να δημιουργήσει γεωπολιτικά οφέλη για το ελληνικό κράτος σε αυτόν μέσω της ενίσχυσης του άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. Τα ΜΜΕ και το αστικό πολιτικό σύστημα έχουν επιδοθεί σε μία πολεμοκάπηλη προπαγάνδα, μεταφέροντας τη συζήτηση στην ανάγκη η Ελλάδα να αυξήσει τις δαπάνες για στρατιωτικούς εξοπλισμούς ώστε να είναι έτοιμη να απαντήσει και στρατιωτικά απέναντι στη γείτονα χώρα με μόνα θύματα τους λαούς των δυο χωρών για τα κέρδη εταιρειών και κρατών. Τέτοια σενάρια, τα οποία ντύνονται πάντα με την ανάγκη της «εθνικής ενότητας» για την υπεράσπιση των «εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων», είναι πολύ επικίνδυνα για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά. Οι φλογεροί υπέρμαχοι της προάσπισης της «εθνικής κυριαρχίας» βέβαια δεν έχουν βρει ούτε μισή λέξη να πουν για το τσάκισμα των κοινωνικών κατακτήσεων, την παράδοση του ενός τρίτου της έκτασης της χώρας σε εγχώριες εταιρείες και διεθνείς κολοσσούς της πετρελαϊκής βιομηχανίας, την καταστροφική απειλή για το περιβάλλον. Αντίθετα, αυτά αποτελούν «εθνικούς στόχους ανάπτυξης», μία ανάπτυξη που θα 'ρθει περνώντας από πάνω μας και απειλώντας να δημιουργήσει ανεπανόρθωτες ζημιές στο περιβάλλον.

Τρίτον: είναι ενδεικτική η πολιτική ομοψυχία και η συνέχεια του κράτους ανεξαρτήτου κυβερνήσεως στην παρακάτω δήλωση του Κ. Χατζηδάκη (31/12/19): «O EastMed είναι ένα σχέδιο στο οποίο αποτυπώνεται - κατ΄εξαίρεσιν ίσως- η συνέχεια της εξωτερικής και ενεργειακής πολιτικής της χώρας. Γι΄αυτό και κάλεσα τους συναδέλφους Γιάννη Μανιάτη, Πάνο Σκουρλέτη και Γιώργο Σταθάκη να παραστούν στην μεθαυριανή τελετή για τον EastMed, καθώς συνέβαλαν κι εκείνοι από την πλευρά να γίνει αυτό το σχέδιο πράξη. Με σοβαρότητα και εθνική ενότητα μπορούμε να χτίσουμε μια ισχυρή Ελλάδα». Σε αυτή τη πολιτική συμμαχία ένα οριζόντιο κοινωνικό κίνημα ενάντια στις εξορύξεις και τον πόλεμο πρέπει να ορθώσει το ανάστημά του πριν να είναι πολύ αργά.

Τέταρτον: όλη η συζήτηση αφορά επί της ουσίας το ποιος θα έχει τον έλεγχο των ενεργειακών διόδων αλλά και τη δύναμη να οργανώσει τις εξορύξεις με τέτοιον τρόπο ώστε να διασφαλίζονται τα μεγαλύτερα δυνατά κέρδη για τους «πετρελαιάδες» και γεωπολιτικά κέρδη για τα εμπλεκόμενα κράτη . Για αυτό άλλωστε οι ΗΠΑ του Τραμπ, στηρίζουν με θέρμη αυτή τη συμφωνία. Δυστυχώς, γνωρίζουμε ότι όπου μεγαλύτερες ή μικρότερες δυνάμεις προσπαθούν να εμπλακούν με ζητήματα ελέγχου ενεργειακών πηγών, βρωμάει πόλεμο. Και ο πόλεμος θα πλήξει τους λαούς της περιοχής σε όποια χώρα και αν κατοικούν για όφελος της στρατιωτικής και εξορυκτικής βιομηχανίας.

Πέμπτον: ο EastMed όποτε και αν μπει στη φάση της υλοποίησης θα είναι αποτέλεσμα ενός πολιτικού, ενεργειακού σχεδιασμού από τα κράτη και τις εταιρείες για τις ανάγκες των εταιρειών και των κρατών. Για εμάς, θα σημαίνει την βαθύτερη και πιο επικίνδυνη εμπλοκή στους ανταγωνισμούς των από πάνω. Χρειάζεται η κοινωνία να τοποθετηθεί και να σχεδιάσει ενεργειακή πολιτική για τις δικές της ανάγκες. Το διήμερο 18-19 Γενάρη στη Νομική θα γίνει η πανελλαδική συνάντηση για τα ζητήματα ενέργειας όπου τα κινήματα θα συζητήσουν με στόχο την παραγωγή ενός ενιαίου, κοινού λόγου για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς. Σας καλούμε να συμμετέχετε και να παλέψουμε μαζί για να επικρατήσουν επιτέλους οι ανάγκες και επιθυμίες της κοινωνίας και όχι αυτές των ενεργειακών κολοσσών.

Πρωτοβουλία Αθήνας Ενάντια στις Εξορύξεις Υδρογονανθράκων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου