Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020

Γιατί συγκρούστηκε και καταστράφηκε το σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού στον Πειραιά;


ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το πρώτο ανεπίσημο συμπέρασμα για τη σύγκρουση του container ship «Maersk Launceston» με το ναρκοθηρευτικό του Πολεμικού Ναυτικού «Καλλιστώ» καταδεικνύει συνυπαιτιότητα και «λάθος εκτιμήσεις από κοινού». 
Είναι όμως αυτός ο λόγος της σύγκρουσης;
Μήπως υπάρχουν προβλήματα με το λιμάνι του Πειραιά και την επέκταση του;
Ζητήματα που έχουν αναδείξει οι αγωνιζόμενοι πολίτες αλλά αντιμετωπίστηκαν με Αδιαφορία από την κυβέρνηση της ΝΔ και τα αρμόδια Υπουργεία;

ΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΑΣ ΗΧΗΣΕΙ ΩΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΪΚΗ !
Το ναυτικό ατύχημα έξω από το λιμάνι του Πειραιά, ανάμεσα σε εμπορικό και πολεμικό πλοίο, επιβεβαίωσε περίτρανα τις ανησυχίες και τους φόβους των κατοίκων και των φορέων του Πειραιά για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα προκαλέσει η επιχειρούμενη επέκταση του λιμένα της κρουαζιέρας. Μια από αυτές τις επιπτώσεις είναι η δραματική μείωση του εύρους του ήδη στενού και κορεσμένου διαύλου ναυσιπλοΐας.

Να σημειωθεί πως ήδη τα περιθώρια ελιγμών μεγάλων πλοίων για την αποφυγή μιας σύγκρουσης είναι πολύ περιορισμένα λόγω των μεγάλου φόρτου που προκαλεί ο ελλιμενισμός πλοίων με εμπορευματοκιβώτια. Αν σε αυτό προστεθεί και η κίνηση των πλοίων της ακτοπλοΐας τότε η κατάσταση γίνεται άκρως επικίνδυνη.

Επισημαίνεται ακόμα ότι λόγω των έργων που γίνονται στο πλαίσιο της εν λόγω επέκτασης του λιμανιού, έχει ήδη περιοριστεί το πλάτος του διαύλου ναυσιπλοΐας μπροστά στην είσοδο του λιμανιού και κατ’ επέκταση και κατά το μήκος αυτού, δηλαδή και εκεί που έγινε η σημερινή σύγκρουση. Περιορισμός που θα είναι μόνιμος αν ολοκληρωθεί το έργο.

Καλούμε έστω και την ύστατη ώρα να ματαιωθούν τα σχέδια για επέκταση του λιμένα της κρουαζιέρας. Οι κάτοικοι της Πειραϊκής και του ευρύτερου Πειραιά δίνουμε έναν αγώνα που δεν αφορά μόνη την ποιότητα της ζωής μας αλλά και την ασφάλεια του λιμανιού και όσων το χρησιμοποιούν.

Ας ηχήσει το σημερινό ατύχημα σαν καμπανάκι κινδύνου ώστε να προλάβουμε άλλες καταστροφικές εξελίξεις που θα επιφέρουν τραγικά αποτελέσματα.

Παρατηρητήριο Πειραϊκής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου