Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

Ποιες χώρες αντιδρούν στα σκίτσα του Charlie Hebdo


Το μουσουλμανικό Συμβούλιο των Σοφών που έχει την έδρα του στο Αμπού Ντάμπι ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προσφύγει κατά της γαλλικής εβδομαδιαίας εφημερίδας Charlie Hebdo και “οποιουδήποτε προσβάλλει το Ισλάμ”, την ώρα που η Γαλλία υπερασπίζεται την ελευθερία της δημοσίευσης σκίτσων.
Το Συμβούλιο αυτό, το οποίο απαρτίζεται από μουσουλμάνους αξιωματούχους από διάφορες χώρες, “αποφάσισε να συστήσει μια επιτροπή διεθνών νομικών για να προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά του Charlie Hebdo”, αναφέρεται σε μήνυμά του στο Twitter, το οποίο δημοσιεύτηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε στον λογαριασμό της ανώτατης αρχής του σουνιτικού Ισλάμ, το Αλ Άζχαρ, που έχει την έδρα του στο Κάιρο.
Το Συμβούλιο, του οποίου προεδρεύει ο μεγάλος ιμάμης του Αλ Άζχαρ, σημειώνει ότι εξετάζει επίσης “να προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά οποιουδήποτε προσβάλλει το Ισλάμ και τα ιερά του σύμβολα”.

Το Συμβούλιο των Σοφών σημειώνει παράλληλα ότι “απορρίπτει έντονα την χρήση της ελευθερίας της έκφρασης ως προσχήματος για την προσβολή του προφήτη Μωάμεθ”.
“Η ελευθερία της έκφρασης (…) θα πρέπει να διέπεται από τον σεβασμό στα δικαιώματα του άλλου και δεν θα πρέπει να επιτρέπει να χρησιμοποιούνται οι θρησκείες στις αγορές της πολιτικής ή στην εκλογική προπαγάνδα”, υπογραμμίζει επίσης.

Η κρίση αυτή προέκυψε μετά τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος υποσχέθηκε να μην “απαρνηθεί τα σκίτσα” του προφήτη Μωάμεθ αποτίοντας φόρο τιμής στον καθηγητή Ιστορίας Σαμουέλ Πατί, ο οποίος δολοφονήθηκε στις 16 Οκτωβρίου κοντά στο Παρίσι από έναν φανατικό ισλαμιστή, αφού είχε δείξει σε μαθητές του σκίτσα του Μωάμεθ με αφορμή μάθημα για την ελευθερία της έκφρασης.

Η απεικόνιση των προφητών απαγορεύεται αυστηρά από το Ισλάμ.

Οι δηλώσεις του Μακρόν πυροδότησαν ένα κύμα επικρίσεων σε πολλές μουσουλμανικές χώρες και διαδηλώσεις για την καταδίκη τους. Παράλληλα ορισμένες χώρες εξαπέλυσαν εκστρατεία μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων, ενώ Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον Γάλλο πρόεδρο.

Ιράν-Γαλλία-σκίτσα: Ο υπ’αριθμόν 2 της γαλλικής πρεσβείας στην Τεχεράνη εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών

Ο δεύτερος στην ιεραρχία της πρεσβείας της Γαλλίας στο Ιράν εκλήθη στο ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών σε διαμαρτυρία κατά της “επιμονής” του Παρισιού να υποστηρίζει τα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ, ανακοίνωσε σήμερα το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ο Φλοράν Αϊνταλό εκλήθη χθες Δευτέρα στο ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών για να του διατυπωθεί “διαμαρτυρία για την επιμονή των γαλλικών αρχών να υποστηρίζουν τη δημοσίευση σκίτσων που προσβάλλουν τον Προφήτη”, αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωση που εξέδωσε.
Η ιρανική διπλωματία καταδικάζει “την απαράδεκτη συμπεριφορά των γαλλικών αρχών, οι οποίες έπληξαν τα αισθήματα εκατομμυρίων μουσουλμάνων στην Ευρώπη και στον κόσμο” και υπογραμμίζει ότι “οποιαδήποτε προσβολή και οποιαδήποτε έλλειψη σεβασμού προς τον Προφήτη του Ισλάμ και τις αξίες του Ισλάμ καταδικάζονται απερίφραστα”.
Η ανακοίνωση αυτή εκδόθηκε μετά τις δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έπειτα από την δολοφονία στις 16 Οκτωβρίου κοντά στο Παρίσι του καθηγητή Ιστορίας Σαμουέλ Πατί από έναν Ρώσο τσετσενικής καταγωγής, φανατικό ισλαμιστή.
Ο Μακρόν δήλωσε ότι η Γαλλία “δεν θα εγκαταλείψει τα σκίτσα”, τα οποία δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά από την γαλλική σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo και ότι ο καθηγητής “δολοφονήθηκε επειδή ενσάρκωνε τη Δημοκρατία”.
Πολλές ιρανικές εφημερίδες επέκριναν τον Μακρόν σήμερα στα πρωτοσέλιδά τους. Η υπερσυντηρητική εφημερίδα Kayhan ζήτησε “την απέλαση” του πρεσβευτή της Γαλλίας από το Ιράν, σημειώνοντας ότι αυτό θα ήταν “το ελάχιστο που θα μπορούσε να γίνει σε απάντηση στην θρασύτητα του Μακρόν”.
Η εφημερίδα Javan κυκλοφόρησε έχοντας στο πρωτοσέλιδό της φωτογραφία του Μακρόν, στην οποία χαμογελάει, με τον τίτλο “Το Κακό”.
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε χθες ότι το μόνο που κάνουν τα σχόλια του Μακρόν είναι να τροφοδοτούν “τον εξτρεμισμό” και ότι το να προσβάλλει όλους τους μουσουλμάνους “για τα αποτρόπαια εγκλήματα των εξτρεμιστών” είναι μια “καιροσκοπική κατάχρηση της ελευθερίας της έκφρασης”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου