HΠΑ: Κατάρριψη δύο ρωσικών μεταγωγικών IL-76
Οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν τους ουκρανικούς ισχυρισμούς περί κατάρριψης δυο ρωσικών μεταγωγικών IL-76, με αλεξιπτωτιστές, στα βόρεια της Ουκρανίας.
Χτες αργά το βράδυ, οι ουκρανοί ανακοίνωσαν την κατάρριψη ενός IL-76. Λίγο αργότερα ενημέρωσαν πως έπεσαν δύο ρωσικά μεταγωγικά.
Οι Ρώσοι προσπάθησαν να καταλάβουν το στρατιωτικό αεροδρόμιο Vasilkov 40 χλμ νότια του Κιέβου έτσι ώστε να περικυκλώσουν την ουκρανική πρωτεύουσα. Προηγήθηκε πριν ημέρες το αεροπρογεφύρωμα στο Αεροδρόμιο Antonov.
Οι Ρώσοι στην προσπάθεια τους να καταλάβουν γρήγορα το Κίεβο και να αποφύγουν παρατεταμένες μάχες, προχώρησαν σε εξαιρετικά ριψοκίνδυνες αεροποβατικές ενέργειες.
“Τα ρωσικά IL-76 καταρρίφθηκαν κοντά στην περιοχή Bila Tserkva και στην περιοχή Vasylkiv” ανέφεραν οι Ουκρανοί.
Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι του Πενταγώνου ανέφεραν πως τα “δύο ρωσικά μεταγωγικά Il-76 κατέπεσαν 50 μίλια νότια του Κιέβου κατά την διάρκεια μεγάλης αεροποβατικής επιχείρησης”.
Το ένα Il-76 μπορεί να μεταφέρει ακόμη και 200 Αλεξιπτωτιστές ανάλογα την διαμόρφωση που έχει επιλεγεί.
Αν οι πληροφορίες των Αμερικανών και των Ουκρανών αληθεύουν, τότε οι ρωσικές Αερομεταφερόμενες Δυνάμεις έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες από τον Δεύτερο πόλεμο της Τσετσενίας.
Μέχρι στιγμής οι ρωσικές δυνάμεις που επιχειρούν μέσα στο Κίεβο είναι κυρίως ειδικές δυνάμεις Spetsnaz και Αερομεταφερόμενες δυνάμεις VDV. Οι δυνάμεις αυτές περιμένουν εδώ και 24 ώρες την άφιξη μηχανοκίνητων τεθωρακισμένων ρωσικών δυνάμεων καθώς και μονάδες πυροβολικού.
Συνεπώς, οι Ρώσοι προδιαγράφουν μια ουκρανική σφαγή μέσα στο Κίεβο. Ένα δεύτερο Γκρόζνι.
Δείτε βίντεο

Μεγάλες απώλειες σε Κίεβο-Χάρκοβο-Χερσώνα
Όπως ενημέρωσε χτες το WarNews247, το μοναδικό site στην Ελλάδα, οι Ρώσοι έχουν τις μεγαλύτερες απώλειες σε Χερσώνα, Χάρκοβο και Κίεβο.
Οι ρωσικές δυνάμεις προχωρούν μεν αλλά αργά και με απώλειες. Και όσο δεν πέφτει το Κίεβο, τόσο οι απώλειες θα αυξάνονται. Σε περίπτωση που ο Ζελένσκι δεν αποδεχτεί την παράδοση άνευ όρων και η ουκρανική αντίσταση παραταθεί, οι ρωσικές δυνάμεις θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα.
Υπάρχουν βίντεο που δείχνουν τις ρωσικές δυνάμεις να έχουν πρόβλημα λογιστικής υποστήριξης, να ξεμένουν από καύσιμα και να έχουν κολλήσει μέσα στις ουκρανικές λεωφόρους.
Οι Ουκρανοί ανατίναξαν την γέφυρα του αυτοκινητόδρομου Zhytomyr κοντά στην είσοδο προς το Κίεβο καθώς οι ρωσικές δυνάμεις θα επιχειρήσουν να επιτεθούν στην πρωτεύουσα από νοτιοδυτικά και βορειοδυτικά σε μια προσπάθεια να την περικυκλώσουν.
Στην Χερσώνα διεξάγονται σφοδρές συγκρούσεις με τους Ρώσους να χάνουν μία ολόκληρη στρατιωτική φάλαγγα.

Δείτε βίντεο