Κυριακή 31 Μαΐου 2009

Κύμα αυτοκτονιών στον αμερικανικό στρατό


Την τριήμερη αναστολή των δραστηριοτήτων της αμερικανικής στρατιωτικής βάσης, Φόρτ Κάμπελ στο Κεντάκι των ΗΠΑ, αποφάσισε η στρατιωτική ηγεσία,έπειτα από επανειλημμένα κρούσματα αυτοκτονιών μεταξύ των αμερικανών στρατιωτών.

Στο Φορτ Κάμπελ, όπου στεγάζεται η περίφημη 101η αερομεταφερόμενη μεραρχία, κατεγράφη το μεγαλύτερο ποσοστό αυτοκτονιών στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, με τουλάχιστον 11 επιβεβαιωμένα ή πιθανά κρούσματα, εκ των οποίων δύο μόλις την περασμένη εβδομάδα.

Οι αυτοκτονίες στο Φόρτ Κάμπελ πρέπει να σταματήσουν δήλωσε ο διοικητής της βάσης, στρατηγός Στίβεν Τάουνσεντ, μιλώντας προς τους στρατιώτες.

"Η αυτοκτονία είναι μία μόνιμη λύση σε ένα προσωρινό πρόβλημα" τόνισε και διαβεβαίωσε τους στρατιώτες "πως όποια και είναι η σοβαρότητα του προβλήματος, δεν είναι το τέλος του κόσμου".

Ως βασική αιτία του αυξανόμενου αριθμού αυτοκτονιών στον αμερικανικό στρατό, θεωρείται το στρες που συνδέεται με τη βία των μαχών σε Ιράκ και Αφγανιστάν, καθώς επίσης και οι πιο συχνές και μακροχρόνιες αποστολές στις χώρες αυτές.

Σημειώνεται ότι το 2007 είχαν καταγραφεί 115 αυτοκτονίες, το 2008 ο αριθμός έφτασε τις 128, ενώ φέτος, με 64 επιβεβαιωμένα ή πιθανά κρούσματα μέχρι στιγμής, εκφράζονται βάσιμοι φόβοι ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα καταγράψουν νέο θλιβερό ρεκόρ.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το πρόσφατο περιστατικό, στις 11 Μαΐου, όπου ο λοχίας Τζον Ράσελ άνοιξε πυρ κατά ιατρικής μονάδας που περιέθαλπε τους τραυματίες πολέμου σε μία αμερικανική βάση στη Βαγδάτη, με αποτέλεσμα να σκοτώσει πέντε συναδέλφους του και να τραυματίσει άλλους τρεις.

Ο αρχηγός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, ναύαρχος Μάικ Μιούλεν, επισκεπτόμενος διάφορες βάσεις συνέστησε στους στρατιώτες να αναφέρουν πιθανά προβλήματα που εντοπίζουν σε κάποιον συνάδελφό τους, προκειμένου να του παρασχεθεί η σχετική βοήθεια.

Ωστόσο Σύμφωνα με περσινή έρευνα της Αμερικανικής Εταιρείας Ψυχολογίας, το 61% των ανδρών και των γυναικών που ερωτήθηκαν, θεωρούν ότι η αναζήτηση ψυχολογικής υποστήριξης θα είχε αρνητική επίπτωση στην καριέρα τους και το 53% πιστεύουν ότι θα αμαύρωνε την εικόνα τους έναντι των συναδέλφων τους.

(ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ / Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

πηγή http://www.omhroi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου