Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

Μολυσμένο νερό στα στρατόπεδα

Με μολυσμένο νερό υδροδοτούνται πολλά ελληνικά στρατόπεδα, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται έντονο φαινόμενο λειψυδρίας, το οποίο επιχειρείται να αντιμετωπιστεί με μπουκαλάκια νερού, όσον αφορά το πόσιμο νερό.



Το πρόβλημα της μόλυνσης του νερού είναι έντονο και, όπως καταγγέλλει η Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων, σε πολλές μονάδες οι στρατιώτες δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό όλο το 24ωρο
Το πρόβλημα της μόλυνσης του νερού είναι έντονο και, όπως καταγγέλλει η Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων, σε πολλές μονάδες οι στρατιώτες δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό όλο το 24ωρο

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το «Εθνος», το θέμα της υδροδότησης στρατοπέδων με μολυσμένο νερό είναι γνωστό στην υπηρεσία και επισημαίνεται σε διάφορες αναφορές, όπου τίθεται θέμα αντιμετώπισής του.

Σε πολλές μονάδες επιδιώκεται να παρέχεται ένα μπουκαλάκι σε κάθε ένστολο την ημέρα λόγω του κόστους
Σε πολλές μονάδες επιδιώκεται να παρέχεται ένα μπουκαλάκι σε κάθε ένστολο την ημέρα λόγω του κόστους

Τα μολυσμένα νερά έχουν εντοπίσει οι ερευνητές του Κέντρου Βιολογικών Ερευνών Στρατού (ΚΒΙΕΣ), το οποίο είναι πιστοποιημένο για χημικές, βιολογικές και ιστολογικές δοκιμές σε τρόφιμα και προϊόντα για ανθρώπινη κατανάλωση.


Το πρόβλημα ωστόσο είναι πως τα περισσότερα στρατόπεδα υδροδοτούνται από τα τοπικά δίκτυα υδροδότησης και οι βιολόγοι του ΚΒΙΕΣ όπου έχουν εντοπίσει μολύνσεις, έχουν ήδη ειδοποιήσει τις αρμόδιες τοπικές αρχές για την ποιότητα του νερού που παρέχουν στους δημότες τους.



Οι αρμόδιες στρατιωτικές υπηρεσίες πάντως που γνωρίζουν το πρόβλημα, προσπαθούν να το αντιμετωπίσουν παρέχοντας στο προσωπικό νερό σε μπουκαλάκια, τα οποία όμως δεν είναι επαρκή, καθώς λόγω του κόστους τους σε πολλές μονάδες επιδιώκεται να παρέχεται ένα μπουκαλάκι σε κάθε ένστολο την ημέρα.


«Η μόλυνση των υδάτινων πόρων, η οποία έχει επηρεάσει πολλά στρατόπεδα [...], καθώς και η αναγκαιότητα υδροδότησης με πόσιμο νερό για την υγιεινή του προσωπικού σε συνδυασμό με τη μείωση των βροχοπτώσεων καθώς και την επικρατούσα λειψυδρία, που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια, μας οδηγούν αφενός στην άμεση εφαρμογή των μέτρων περιορισμού της σπατάλης του νερού, αφετέρου στην εξεύρεση μεθόδων υδροδότησης με σύγχρονα τεχνολογικά συστήματα καθαρισμού των υπαρχόντων ακόμη και των μολυσμένων υδάτινων πόρων», αναφέρει στρατιωτικό έγγραφο, το οποίο έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα.


Ηδη, όσα στρατόπεδα έχουν λάβει αποτελέσματα από τις αναλύσεις του ΚΒΙΕΣ και γνωρίζουν ότι το νερό με το οποίο υδροδοτούνται είναι μολυσμένο, έχουν λάβει διαταγές να αναζητήσουν τρόπους υδροδότησης, πέραν των δικτύων ύδρευσης των δήμων.


Επιπλέον έχουν δοθεί οδηγίες για μείωση της κατανάλωσης του νερού, ενώ αναζητούνται τρόποι ακόμα και αφαλάτωσης, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες.


Τα προβλήματα σε πολλές μονάδες είναι έντονα και όπως καταγγέλλει η Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων, σε πολλές μονάδες οι στρατιώτες δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό όλο το 24ωρο.


Από την άλλη καταγγέλλεται ακόμα και κερδοσκοπία, αφού ενώ στα ΚΨΜ των μονάδων η τιμή του μικρού μπουκαλιού νερού είναι αρκετά χαμηλή, έχουν τοποθετηθεί μηχανήματα τα οποία πωλούν το νερό πολύ ακριβότερα.


Ομως τα ΚΨΜ δεν λειτουργούν σε 24ωρη βάση, με αποτέλεσμα οι στρατιώτες να είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν το μπουκαλάκι το νερό ακόμα και στη διπλάσια τιμή. Είναι χαρακτηριστική η πρόσφατη ανακοίνωση της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων, σχετικά με τα προβλήματα στο Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσύλλεκτων Μηχανικού στο Ναύπλιο.


«Τα κτίρια είναι πολύ παλιά, ενώ δεν είναι καλύτερη η κατάσταση και στους θαλάμους. Παλιά κρεβάτια, σάπια, με ξηλωμένα στρώματα. Οι εσωτερικές τουαλέτες είναι λίγες και δεν επαρκούν. Οι φαντάροι πραγματικά βιώνουν σκηνές από την ταινία "Συνοικία το Ονειρο", που γυρίστηκε σε παραγκούπολη στις αρχές της δεκαετίας του '50.


Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη στα μαγειρεία, καθώς ελλοχεύουν κίνδυνοι για την υγεία των στρατευμένων. Είναι ενδεικτικό ότι τα υπάρχοντα πλυντήρια πιάτων ποτέ δεν λειτουργούν. Ομως Αφρική θυμίζει το ζήτημα του νερού. Δεν υπάρχει πόσιμο και οι φαντάροι αναγκάζονται να αγοράζουν εμφιαλωμένο. Ούτε όμως αυτό επαρκεί και οι φαντάροι αισθάνονται τυχεροί αν εξασφαλίσουν ένα μπουκάλι. Βεβαίως ούτε το ζεστό νερό στα ντους επαρκεί».



Η κατάσταση μοιάζει τραγική και δεν είναι το μοναδικό στρατόπεδο. Επιπλέον δεν έχει γίνει καμία επίσημη ανακοίνωση των μετρήσεων του ΚΒΙΕΣ και λόγω άγνοιας ορισμένοι πίνουν νερό και από τις βρύσες, το οποίο δεν αποκλείεται να είναι και μολυσμένο.


Αυτό βέβαια δεν αφορά μόνο τα στρατόπεδα, αλλά και την ύδρευση πόλεων και χωριών σε μεγάλα κυρίως νησιά, όπου έχουν εντοπιστεί μολυσμένα νερά από τις μετρήσεις του ΚΒΙΕΣ. Η σιγή ιχθύος θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο την υγεία του στρατιωτικού προσωπικού, αλλά και των πολιτών.


ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης


Ο Στρατός προχωρεί σε προληπτικά μέτρα μείωσης της κατανάλωσης ύδατος, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί. Εχει ήδη επιδιώξει την ένταξη της υδροδότησης των μικρών νησιών σε ειδικά προγράμματα για τη χρήση αφαλατωμένου νερού, ενώ έχει εκδώσει οδηγίες μείωσης της κατανάλωσης νερού όπως:


1. Ελεγχος των διαρροών που δεν φαίνονται, παρακολουθώντας το υδρόμετρο φρεατίου, με όλες τις βρύσες κλειστές.


2. Καθαρισμός του φρεατίου, όπου βρίσκεται εγκατεστημένο το υδρόμετρο.


3. Ρύθμιση του φλοτέρ στα καζανάκια ώστε να μη σπαταλάται νερό.


4. Χρήση «οικονομικών προγραμμάτων» σε συσκευές κατανάλωσης νερού (π.χ. μαγειρεία).



5. Περιορισμένη χρήση του λάστιχου ποτίσματος.


6. Αμεσο κλείσιμο της παροχής ύδρευσης σε μονάδες που καταργούνται.


Η αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας, σύμφωνα με μελέτη του ΓΕΣ. μπορεί να επιτευχθεί με εγκατάσταση συστημάτων για:


1. Αφαλάτωση θαλασσινού νερού.


2. Αφαλάτωση υφάλμυρου νερού.


3. Βελτίωση υπαρχουσών γεωτρήσεων.


4. Βελτίωση του υπάρχοντος νερού του δικτύου, για παραγωγή πόσιμου προς συγκεκριμένες και μόνο καταναλώσεις.

Πηγή :

Ιωάννα Ηλιάδη

http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου