Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΑΝΤΑΡΟΥΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΑ ΣΚΟΙΝΑΚΙΑ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

Απαράδεκτη κατάσταση επικρατεί στο γνωστό 12ήμερο που φέτος λαμβάνει χώρα 18-29 Μαΐου και συμμετέχουν οι περισσότερες μονάδες στον Έβρο. Οι κατασκηνώσεις είναι μέσα στο δάσος και τα μέτρα προστασίας ανύπαρκτα, κατά συνέπεια δεν είναι τυχαίος ο θάνατος ΕΜΘ από δάγκωμα φιδιού στο λαιμό. (Ας μην ξεχνάμε τον πρόσφατο τραυματισμό 2 στρατιωτών του 526 Μ/Κ ΤΠ όταν εξερράγη παλιός όλμος την ώρα που στηνόταν το πεδίο βολής. Ο ένας εκ των δύο με μόνιμη πλέον βλάβη στην ακοή θα "αποζημιωθεί" με ευνοϊκή μετάθεση στην Αθήνα). Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο χώρο κατασκήνωσης του 526 Μ/Κ ΤΠ Λοχαγός σκότωσε οχιά μέσα στη σκηνή του και στρατιώτης μια άλλη οχιά στη σκοπιά. Σε άλλο τάγμα έγινε ανατροπή άρματος. Συνέπεια ο σοβαρός τραυματισμός (4) στρατιωτών.

Eνώ οι στρατιώτες φοβούνται να κοιμηθούν τις ελάχιστες ώρες που τους απομένουν για ξεκούραση, καθώς καθημερινά, μέσα στον ήλιο, καλούνται να συμμετέχουν είτε σε ασκήσεις είτε σε σκοπιές που φτάνουν ως και 12(!) συνεχόμενες ώρες και μάλιστα βαμμένοι με φούμο, ο διοικητής του τάγματος Αντισυνταγματάρχης Πεζικού Μιχελής Γεώργιος και ο υποδιοικητής Ταγματάρχης Πεζικού Ροϊδούλης Δημήτριος ατάραχοι επιθεωρούν τους στρατιώτες και δε διστάζουν να κάνουν παρατήρηση σε σκοπό γιατί μέρα μεσημέρι δεν ήταν βαμμένος "μαύρος σαν αράπης"!

Για τις συνθήκες υγιεινής ούτε λόγος να γίνεται. Σκηνές από την εποχή του πολέμου, η καθαριότητα είναι άγνωστη λέξη και οι αυτοσχέδιες τουαλέτες ουσιαστικά τρύπες στο χώμα με ότι κινδύνους συνεπάγεται αυτό. Η κατάσταση μέσα στα τάγματα για τους "τυχερούς" παραμένοντες δεν είναι πολύ καλύτερη. 12 μέρες συνεχόμενες υπηρεσίες που πρακτικά σημαίνει "ξεχάστε την έξοδο". Αρνητική ήταν η απάντηση ακόμη και για 3ωρο υπηρεσιακό σε στρατιώτη τη μέρα της ονομαστικής του εορτής (21 Μάη). Ζεστό νερό τέλος καθότι "καλοκαίρι είναι, να σφίξουν και τα δέρματα". Για άδειες ούτε λόγος.


Ας προσθέσουμε σε όλα αυτά και τους όμηρους στα φυλάκια, οι οποίοι με διαταγή του ταγματάρχη πεζικού Πατρώνη θα παραμείνουν εκεί φυλακισμένοι για 3 εβδομάδες! Κατά τα άλλα είχαμε εισπράξει τη διαβεβαίωση ότι σε φυλάκιο παραμένουμε το πολύ 1 εβδομάδα και πηγαίνουμε το πολύ 1 φορά το μήνα.. Φούμαρα οι υποσχέσεις του κυρίου ταγματάρχη ο οποίος κατά τα άλλα εκτελώντας χρέη επόπτη στρατοπέδου μας προειδοποιούσε να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις σκοπιές διότι σε ένα αμάξι παρκαρισμένο έξω από το στρατόπεδο μπορεί να κρύβονται τρομοκράτες που θέλουν να πλήξουν το στρατόπεδο! Είναι ο ίδιος άλλωστε που μοιράζει 20ήμερες φυλακίσεις σε στρατιώτες που έχουν κινητό μαζί τους στη σκοπιά ακόμα και απενεργοποιημένο.
Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στα στρατόπεδα, για κάποιους «υπερτυχερούς» υπάρχουν οι αποσπάσεις της θερινής περιόδου, "βυσματικές" όπως μας ενημέρωσε η ταξιαρχία, στα κέντρα αναψυχής αξιωματικών υπαξιωματικών (ΚΑΑΥ). Εγερτήριο στις 6 το πρωί όπως προβλέπεται και μετά ο καθένας στο πόστο του μέχρι τις 12 το βράδυ και σα να μην έφτανε αυτό μέρα παρά μέρα και ένα 3ωρο υπηρεσία τη νύχτα.

Η λέξη δουλεία περιγράφει την κατάσταση. Αρχικά ενημερωθήκαμε ότι θα πάμε για πωλητές, αλλά καταλήξαμε να κάνουμε τα πάντα, σκουπιδιάρα, λάντζα, υπηρεσία, καμαριέρες και ότι άλλο υπάρχει. Άδειες κομμένες, έξοδος μια φορά την εβδομάδα και η απάντηση του διοικητή ταγματάρχη Χριστόφα Ευάγγελου όταν του εκθέσαμε τα προβλήματα αποστομωτική: Όποιου δεν του αρέσει θα τον στείλω πίσω στο 12ήμερο!

Καλούμε την στρατιωτική και πολιτική ηγεσία να δείξει τον απαιτούμενο σεβασμό στην σωματική-ψυχική υγεία και την Αξιοπρέπεια των στρατευμένων, καταργώντας τα επικίνδυνα 12ημερα σχοινάκια, που καλοκαίρι-χειμώνα θέτουν σε κίνδυνο όλους.

Το Αξιόμαχο του στρατού δε μπορεί να μπαίνει πάνω από τον Άνθρωπο.

Να σταματήσει τώρα η εκμετάλλευση της δωρεάν εργασίας των φαντάρων στις Στρατιωτικές
Κατασκηνώσεις ως υπηρέτες των αξιωματικών.

6 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. poli to parafouskonis file ti foumo kai malakies les sto 526 mia xara gia tous fantarous einai tora oute poli xosimo oute tipota zoara

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. malakies egw ekei imoyn 08 d esso 305 lele kai pernoysa kalytera ap oti sto ega

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και ο Μιχελης ειναι κ γαμω τους ανθρωπους μαγκες... 10 μηνες διοικητης μου στην Κυπρο ΕΛΔΥΚ 05 Γ ΕΣΣΟ 292 ΤΡΕΛΕΛΕ. Θα τον θυμαμε για παντα με τα καλυτερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μαγκες ενώ πέρασα καλά στο στρατο,εχω να πώ πως τότε το 526 ήταν απο τα χειρότερα τάγματα στον Εβρο..και εγώ 08 Δ εσό ήμουν..Αλλα εξαρτάται και σε ποιον λόχο ήσουν μεγάλε..Ο διοικήσεως και υποστηρίξεως ήταν ζωάρα..1 δεύτερος έτρωγαν την πουτσα..ο Μιχελής όντως ήταν φοβερός αλλά το τάγμα ήταν ζόρικο γτ είχε γίνει κλοπή όλμων απο το φυλακιο μας...Οι αξιωματικοι είχαν στρατοδικεία και οι φαντάροι εφαγαν λίγο ζόρι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή