Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Η ΠΛΗΓΩΜΕΝΗ ΔΙΜΟΙΡΙΑ

http://tvxs.gr


tvxs.gr | Η πληγωμένη διμοιρία
Ανέβηκε από tvxorissinora. - Βρείτε περισσότερα οικογενειακά βίντεο.


«Ο πόλεμος τελειώνει στο Ιράκ, μια χώρα κυρίαρχη και ανεξάρτητη», δήλωνε στις 28 Αυγούστου ο Μπαράκ Ομπάμα, τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία που είχε οριστεί για το τέλος της αποστολής των αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα. Λίγους μήνες μετά ο ταξίαρχος Τζέφρι Μπιουκάναν, εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού, δήλωνε: «Οι κανόνες εμπλοκής μας δεν έχουν αλλάξει. Το Ιράκ παραμένει από καιρού εις καιρόν ένα επικίνδυνο μέρος, κι όταν οι στρατιώτες μας δέχονται επίθεση, θα ανταποδίδουν πυρά».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, έγγραφα για τον πόλεμο στο Ιρακ που έχουν διαρρεύσει από την ιστοσελίδα WikiLeaks αποκαλύπτουν ότι τουλάχιστον 109.000 άνθρωποι, το 63% των οποίων άμαχοι, σκοτώθηκαν στο Ιράκ από την αμερικανική εισβολή το Μάρτιο του 2003 έως τα τέλη του 2009. Σήμερα, από τους 65.000 αμερικανούς στρατιώτες περίπου οι 50.000 θα παραμείνουν ως το τέλος του 2011 ως «σύμβουλοι» των ιρακινών δυνάμεων και για να προστατεύσουν, όπως ανέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα, αμερικανικά συμφέροντα.
Ωστόσο για πολλούς Αμερικανούς που έχουν επιστρέψει στη χώρα τους -και οι οποίοι παρά το νεαρό της ηλικίας τους χαρακτηρίζονται «βετεράνοι του πολέμου»- ο πόλεμος συνεχίζεται. Ο Αμερικανός ιστορικός και πολιτικός ακτιβιστής Χάουαρντ Ζιν συνήθιζε να αναφέρει μια στατιστική που σοκάρει. Μιλώντας σε συμπολίτες του για τα λιγότερο εμφανή εγχώρια θύματα των αμερικανικών πολέμων, ανέφερε ότι περισσότεροι βετεράνοι αυτοκτόνησαν μετά τον πόλεμο του Βιεντάμ από όσους σκοτώθηκαν σε αυτόν.
Οι αυτοκτονίες στρατιωτών αυξάνονται με σταθερό ρυθμό από την έναρξη των πολέμων σε Αφγανιστάν και Ιράκ, παρότι σε 400 στρατιωτικές εγκαταστάσεις παγκοσμίως ο αμερικανικός στρατός εφαρμόζει 900 προγράμματα αποτροπής. Το 2009 αυτό το δίχτυ ασφαλείας απέτυχε να σώσει 309 άνδρες και γυναίκες στρατιωτικούς. Το 2008 αυτοκτόνησαν 267 στρατιώτες, ενώ ένα χρόνο πριν 224.
Επιπλέον, παρότι πριν τον πόλεμο στο Ιράκ οι στρατιώτες που έπαιρναν ψυχοφάρμακα δεν επιτρεπόταν να αναπτυχθούν σε εμπόλεμη ζώνη, κατά την κύρια περίοδο των πολέμων σε Ιράκ και Αφγανιστάν, περισσότεροι από 20.000 στρατιώτες έπαιρναν αντικαταθλιπτικά και υπνωτικά για να αντέξουν το άγχος των συγκρούσεων.
Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες του 3ου Λόχου, του Φορτ Κάρσον, στο Κολοράντο, στην οθόνη της WebTV του Tvxs.
Απόδοση διαλόγων από τους Κατερίνα Δεμέστιχα και Ζωή Σιάπαντα, μέλη του μεταφραστικού project του Tvxs.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου