Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ ΔΙΕΙΣΔΥΕΙ Η ΙΝΔΙΑ

kathimerini.gr

Εκατομμύρια συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας στην Αφρική είδαν το περασμένο φθινόπωρο το εικονίδιο της κουβετιανής εταιρίας Zain στις οθόνες των τηλεφώνων τους να αλλάζει για να δώσει τη θέση του σε αυτό της ινδικής εταιρίας Airtel.

Παρότι η αλλαγή σημαίνει ελάχιστα για τον καθημερινό καταναλωτή, αποτελεί ένα ακόμη σημάδι της ινδικής διείσδυσης στην αφρικανική αγορά. Η επέκταση της Bharti Airtel σε 16 αφρικανικές χώρες υπογραμμίζει την αυξανόμενη επιρροή της Ινδίας στην αφρικανική ήπειρο, σε μία εποχή κινεζικής επενδυτικής κυριαρχίας στη Μαύρη Ηπειρο.

Την ίδια ώρα, η ινδική κυβέρνηση ενισχύει την εικόνα της στην Αφρική, με τον πρωθυπουργό Μανμοχάν Σινγκ και μέλη της κυβέρνησής του να ηγούνται αντιπροσωπειών επενδυτών σε πολυάριθμα ταξίδια τα τελευταία χρόνια. «Εκτιμώ ότι η Αφρική αποτελεί την τελευταία ήπειρο με προοπτικές ανάπτυξης. Η Ευρώπη έχει τελειώσει, όπως και οι ΗΠΑ, ενώ η Νοτιοανατολική Ασία είναι κι αυτή κουρασμένη. Το επιχειρηματικό μας πρότυπο δεν είναι κατάλληλο για ώριμες αγορές», λέει ο Σουνίλ Μιτάλ, ιδιοκτήτης της Bharti Airtel.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ από τον Οκτώβριο, η Αφρική νότια της Σαχάρας αναμένεται να καταγράψει τους δεύτερους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στον κόσμο, μετά την Ασία. Το ΔΝΤ ανακοίνωσε μάλιστα ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της συγκεκριμένης περιοχής θα κυμαίνεται γύρω στο 5,5% το 2011, από 2,5% για το 2009.

Οι σχέσεις μεταξύ Ινδίας και Αφρικής παρέμειναν ιστορικά στενές. Τις δεκαετίες του 1960 και 1970, η Ινδία βοήθησε τα ανεξάρτητα κράτη της ηπείρου, προσφέροντας υποτροφίες σε ινδικά πανεπιστήμια και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Ινδικοί επιχειρηματικοί όμιλοι -όπως η αυτοκινητοβιομηχανία Tata Motors- δραστηριοποιούνται στην Αφρική εδώ και δεκαετίες, ενώ το παράδειγμα αυτό ακολούθησε τα τελευταία χρόνια πληθώρα φιλόδοξων ινδικών επιχειρήσεων.

Η στενή σχέση μεταξύ Αφρικής και Ινδίας αποτυπώνεται στις εμπορικές τους σχέσεις. Μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου 2010 η Ινδία εξήγαγε αγαθά αξίας 4,8 δισ. δολαρίων στην Αφρική, αύξηση της τάξης του 51% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009, ενώ η Ινδία εισήγαγε 7,8 δισ. δολάρια προϊόντων μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου 2010 από κράτη της Αφρικής, αύξηση 40,7% σε σχέση με το 2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου