Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Πολύνεκρες επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ιράκ

ΙΡΑΚ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Τουλάχιστον 50 άνθρωποι, κυρίως προσκυνητές, σκοτώθηκαν από δύο εκρήξεις κοντά στην ιερή πόλη των σιιτών Καρμπάλα, όπου αναμενόταν να λάβουν χώρα θρησκευτικές τελετές, ενώ άλλοι 3 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 30 τραυματίστηκαν όταν βομβιστής αυτοκτονίας οδήγησε το παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο που οδηγούσε στο αρχηγείο της αστυνομίας στην επαρχία Ντιγιάλα.

Ο δράστης ανατίναξε το αυτοκίνητο στην κεντρική είσοδο του αρχηγείου στην πόλη Μπακούμπα. Η επίθεση σημειώθηκε στο κέντρο της πόλης, κοντά σε κυβερνητικά κτίρια, μεταξύ των οποίων και το αρχηγείο της αστυνομίας.

Πρόκειται για την τρίτη επίθεση αυτοκτονίας με στόχο τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας που σημειώνεται τις τελευταίες τρεις μέρες. Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Τετάρτη στην επαρχία Ντιγιάλα κατά την επίθεση αυτοκτονίας με ασθενοφόρο σε κέντρο εκπαίδευσης της αστυνομίας, ενώ μία ημέρα πριν τουλάχιστον 49 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη γενέτειρα του Σαντάμ Χουσέιν, Τικρίτ, από την επίθεση σε κέντρο κατάταξης αστυνομικών.

Στις επιθέσεις αυτοκτονίας με παγιδευμένα οχήματα κοντά στην Καρμπάλα τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 175 τραυματίστηκαν, όπως δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων αξιωματούχος της ομώνυμης επαρχίας.

Η πρώτη επίθεση σημειώθηκε περίπου στις 14:00 ώρα Ελλάδας, 10 χλμ. βόρεια της πόλης και η δεύτερη περίπου 20 λεπτά αργότερα, 15 χλμ. νότια της πόλης.

Εκατοντάδες χιλιάδες σιίτες συγκεντρώνονται στην Καρμπάλα για να τιμήσουν το Αρμπαΐν, το οποίο αποτελεί το τέλος της 40ήμερης περιόδου πένθους για τον Ιμάμη Χουσέιν, εγγονό του προφήτη Μωάμεθ, ο οποίος είχε χάσει τη ζωή του σε μια μάχη τον 7ο αιώνα και αποτελεί σημαντική μορφή του σιιτικού Ισλάμ. Οι προσκυνητές μπαίνουν συχνά στο στόχαστρο σουνιτών εξτρεμιστών και της αλ Κάιντα, που θεωρεί τους σιίτες αποστάτες και αιρετικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου