Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

ΤΑΜΣ «ΓΥΠΑΕΤΟΣ 2013» στο Πεδίο Βολής Κρανέας

Μαχητικά αεροσκάφη και επιθετικά ελικόπτερα πραγματοποίησαν βολές
Μαχητικά αεροσκάφη και επιθετικά ελικόπτερα πραγματοποίησαν βολές κατευθυνομένων βλημάτων σε συνεργασία με συσκευές κατάδειξης λέιζερ της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων.
Το διήμερο 5 και 6 Νοεμβρίου 2013 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Πεδίο Βολής Κρανέας η διακλαδική ΤΑΜΣ “Γυπαετός 2013″, με αντικείμενο την προσβολή στόχων εδάφους με πυρομαχικά ακριβείας από εναέρια μέσα διαφόρων τύπων και με διάφορες τεχνικές κατάδειξης.

Συγκεκριμένα την πρώτη ημέρα της άσκησεις πραγματοποιήθηκαν δοκιμές και έλεγχοι επί διαφόρων σχετικών τακτικών και τεχνικών, τόσο υπαρχόντων όσο και νέων, ενώ την δεύτερη ημέρα έλαβαν χώρα πολλαπλές βολές με πραγματικά πυρά σε πλήθος σεναρίων και με εναλλαγές επιχειρησιακών παραμέτρων (των καιρικών συνθηκών συμπεριλαμβανομένων). Στην άσκηση έλαβαν μέρος ένα ζεύγος μαχητικών F-16 Block-52M της 335Μ, ένα ζεύγος μαχητικών F-16 Block-52+ της 340Μ, ένα ζεύγος μαχητικών F-16 Block-50D της 347Μ, ένα ζεύγος μαχητικών F-4E AUP της 338Μ, ένα ζεύγος μαχητικών Α-7Ε της 336ΜΒ, ένα ζεύγος επιθετικών ελικοπτέρων ΑΗ-64Α+ του 1ου ΤΕΕΠ, ένα ζεύγος επιθετικών ελικοπτέρων AH-64DHA του 2ου ΤΕΕΠ καθώς και προσωπικό Μονάδων ειδικών επιχειρήσεων και των τριών Κλάδων, σε ρόλο κατάδειξης στόχων και καθοδήγησης των εναέριων μέσων.
Τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν βόμβες Paveway I/II/III και βλήματα AGM-114F/K Hellfire II, αμφότερα καθοδήγησης λέιζερ. Η κατάδειξη των στόχων έγινε από ατρακτίδιο σκόπευσης που έφερε το ίδιο το αεροσκάφος, από ατρακτίδιο σκόπευσης που έφερε άλλο αεροσκάφος του σχηματισμού (buddy lasing) ή ,τέλος, από επίγειο καταδείκτη λέιζερ που χειρίζονταν το προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων (JFAC-JTAC). Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι είναι η πρώτη φορά που πέραν των Ειδικών Δυνάμεων του Ε.Σ., σε μια τέτοια δραστηριότητα συμμετέχει και προσωπικό τόσο από την 31η Μ.Ε.Ε.Δ. της Π.Α., όσο και από την Δ.Υ.Κ. του Π.Ν. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι τα σενάρια που εκτελέστηκαν στη συγκεκριμένη άσκηση, όπως και σε άλλες αντίστοιχες ασκήσεις των τελευταίων ετών, δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με εκείνα των ασκήσεων “Καμπέρος” που διεξήγαγε παλαιότερα η Π.Α. και ομολογουμένως στερούντο  ρεαλισμού σε μεγάλο βαθμό. Η ΤΑΜΣ “Γυπαετός 2013″ εντάσσεται στο πλαίσιο της ανάπτυξης και της δοκιμής ολοκληρωμένων μηχανισμών και διαδικασιών στοχοποίησης (εντοπισμός-αναγνώριση-κατάδειξη) και προσβολής στόχων που τα τελευταία χρόνια οικοδομούν οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου