Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Ισραήλ: Πόλεμος» για το νέο οβιδοβόλο

Πολύ κοντά στην έναρξη της υλοποίησης ενός προγράμματος προμήθειας νέων αυτοκινούμενων (Α/Κ) οβιδοβόλων που ο συνολικός του προϋπολογισμός εκτιμάται ότι θα υπερβεί το 1 δις δολάρια ΗΠΑ βρίσκονται οι χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ. Το νέο Α/Κ οβιδοβόλο πρόκειται να αντικαταστήσει τα υπέργηρα, ηλικίας περίπου 50 ετών, M109 που σήμερα βρίσκονται σε ενέργεια (περίπου 600 μονάδες που έχουν αναβαθμιστεί στο επίπεδο M109 Doher).
Η αντικατάσταση των M109 αποτελεί κομβικό πυλώνα του στρατηγικού σχεδίου Fires2025 που αποσκοπεί στην απόκτηση από τις χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ δυνατότητας εκπομπής ισχυρών, υψηλής ακρίβειας, φονικότητας και εκτεταμένου βεληνεκούς πυρών που όμως θα είναι ταυτόχρονα τόσο ευέλικτα που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλο το επιχειρησιακό φάσμα.

Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, οι ισραηλινές απαιτήσεις περιλαμβάνουν την υπηρέτηση του νέου Α/Κ οβιδοβόλου από μικρότερο αριθμό υπηρετών σε σχέση με τα εν χρήση, να διαθέτει αυτόματο σύστημα γέμισης, σωλήνα διαμετρήματος 155 χλστ. και μήκους 52 διαμετρημάτων και να χρησιμοποιεί ανακατασκευασμένο σκάφος ή νέας παραγωγής αλλά χαμηλού κόστους. Η κύρια επιχειρησιακή απαίτηση είναι η ικανότητα υψηλού ρυθμού βολής «έξυπνων» πυρομαχικών που θα χρησιμοποιούν συστήματος ακριβούς καθοδήγησης που έχουν ήδη αναπτυχθεί από την ισραηλινή αμυντική βιομηχανία.
Η τελική απόφαση για την έναρξη του προγράμματος, το οποίο αποτελεί μέρος του συνολικού σχεδίου εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ με την ονομασία «Ανδρεία 2014-2018», αναμένεται να ληφθεί την παρούσα περίοδο μετά την ολοκλήρωση σχετικών συσκέψεων στο Γενικό Επιτελείο.
Όπως είναι αυτονόητο η υλοποίηση του ισραηλινού προγράμματος σήμανε άμεσα συναγερμό σε όλους του κατασκευαστές συστημάτων του τύπου παγκοσμίως.
Από πλευράς ισραηλινής βιομηχανίας αναμένεται να συμμετάσχουν στη διαγωνιστική διαδικασία τόσο η ιδιωτική Elbit Systems όσο και οι κρατικές Israel Military Industries (IMI) και Israel Aerospace Industries (IAI). Παρόντες θα είναι επίσης και κατασκευαστές από το εξωτερικό και συγκεκριμένα η αμερικανική Lockheed Martin Missiles & Fire Control και οι γερμανικές Krauss-Maffei Wegmann (KMW) και Rheinmetall Defence.
Η Elbit Systems φέρεται να βρίσκεται σε συζητήσεις με πιθανούς εταίρους αλλά δεν αποκλείεται να αποφασίσει να συμμετάσχει μόνη της αξιοποιώντας τις δυνατότητες της αμερικανικής θυγατρικής της και φυσικά του κύριου κατασκευαστή συστημάτων πυροβολικού του Ισραήλ, της Soltam Systems, της οποίας πρόσφατα απέκτησε την κυριότητα. Η Soltam είναι κατασκευάστρια του Α/Κ οβιδοβόλου ATMOS 2000 (Autonomous Truck Mounted howitzer System) που διαθέτει σωλήνα διαμετρήματος 155 χλστ. και μήκους 52 διαμετρημάτων και εκτιμάται ως μία από τις πιο ισχυρές υποψηφιότητες για το πρόγραμμα.
Αντίθετα η IMI φέρεται να συνεργάζεται με τη γερμανική Rheinmetall στην ανάπτυξη και προσφορά μίας χαμηλού κόστους και σπονδυλωτής δομής αναβάθμισης του M109 που θα επεκτείνει τον επιχειρησιακό του βίο για επιπλέον 40 χρόνια. Η αναβάθμιση με την ονομασία M10917 Spark θα ενσωματώσει στο M109 νέο συγκρότημα ισχύος, σωλήνα 155 χλστ./52 διαμετρημάτων και το αποδεδειγμένης αξιοπιστίας σύστημα αυτόματης γέμισης του γνωστού Α/Κ οβιδοβόλου PzH-2000, ενώ θα μειώσει τον αριθμό των υπηρετών από οκτώ που είναι σήμερα για το M109 Doher σε τρεις ή τέσσερις.
Τέλος, η IAI φέρεται να προσανατολίζεται στην προσφορά μίας λύσης η οποία συνδυάζει το σκάφος του κατασκευής Lockheed Martin πολλαπλού εκτοξευτή πυραύλων M270 MLRS με το κατασκευής KMW AGM (Artillery Gun Module). Το AGM διαθέτει πυροβόλο κατασκευής Rheinmetall διαμετρήματος 155 χλστ. και μήκους σωλήνα 52 διαμετρημάτων και χρησιμοποιεί πολλά υποσυστήματα του PzH-2000 με το συνολικό του βάρος να ανέρχεται σε 12 τόνους (και σε 27 τόνους μαζί με το σκάφος του M270).
Πάντως σε ότι αφορά τα γερμανικής προέλευσης συστήματα – υποσυστήματα πολλά θα εξαρτηθούν από τις προβλέψεις των διακρατικών συμβάσεων αμυντικής συνεργασίας και μεταφοράς τεχνολογίας που υφίστανται μεταξύ των δύο χωρών. Από την άλλη πλευρά και η αμερικανική Lockheed Martin που, κατά δήλωση εκπροσώπου της, βρίσκεται σε απευθείας επαφές με την ισραηλινή κυβέρνηση παρουσιάζεται να διερευνά την υποβολή ανεξάρτητης πρότασης η οποία όμως χρησιμοποιεί το σκάφος του εκτοξευτή M270 MLRS.
Προς τα παρόν καμία από τις συμμετέχουσες εταιρίες δεν έχει προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις ιδιαίτερα σε ότι αφορά τη διάσταση των πιθανών συνεργασιών. Όμως εκτιμάται, ότι η επίσημη ανακοίνωση της έναρξης υλοποίησης του προγράμματος θα επιδράσει καταλυτικά στην επιλογή και ανάπτυξη των συνεργασιών.
ΠΗΓΗ DEFENCE-POINT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου