Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

ΤΣΑΝΤΙΛΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ!

Σε άμεσο κίνδυνο η ειρήνη στη Μέση ΑνατολήΣε άμεσο κίνδυνο η ειρήνη στη Μέση Ανατολή

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν σήμερα την απογοήτευσή τους για τη συμφωνία εθνικής συμφιλίωσης μεταξύ της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς και της ισλαμικής ριζοσπαστικής οργάνωσης Χαμάς.
Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, αυτή η συμφωνία θα μπορούσε να περιπλέξει σοβαρά την ειρηνευτική διαδικασία με το Ισραήλ. «Η χρονική στιγμή (που επελέγη) ήταν ανησυχητική και είμαστε σίγουρα απογοητευμένοι με την ανακοίνωση» ανέφερε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζένιφερ Ψάκι κατά την διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

«Αυτή (η συμφωνία) θα μπορούσε να περιπλέξει τις προσπάθειές μας. Όχι μόνο τις δικές μας προσπάθειες, αλλά και τις προσπάθειες των δυο πλευρών να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις τους», συμπλήρωσε η ίδια.
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Το Ισραήλ εξαπέλυσε μια αεροπορική επιδρομή σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 12 πολίτες, μεταξύ αυτών και παιδιά, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, που κυβερνά τον παλαιστινιακό θύλακα.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε μια «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ενώ παραδέχθηκε ότι δεν πέτυχε τον στόχο του.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Άσραφ αλ Κίντρα δήλωσε ότι από την επιδρομή τραυματίστηκαν 12 άνθρωποι, όλοι τους πολίτες. Μεταξύ αυτών υπάρχουν παιδιά ηλικίας πέντε με 12 ετών.
Η επίθεση σημειώθηκε λίγο μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας συμφιλίωσης μεταξύ της Χαμάς και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ).
Βάσει των όρων της συμφωνίας αυτής, η νέα κυβέρνηση των Παλαιστινίων υπό τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς θα απαρτίζεται από ανεξάρτητες προσωπικότητες και θα έχει αποστολή «την προετοιμασία βουλευτικών και προεδρικών εκλογών» στα Παλαιστινιακά Εδάφη.
Η νέα κυβέρνηση αναμένεται να ορκιστεί σε διάστημα πέντε εβδομάδων, ενώ πρέπει να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνη του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου, του παλαιστινιακού κοινοβουλίου που αποτελείται από βουλευτές από τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Αμπάς «θα εκδώσει επίσης ένα προεδρικό διάταγμα με το οποίο θα προκηρύσσονται βουλευτικές και προεδρικές εκλογές, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν έξι μήνες αφού το κοινοβούλιο δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση», όπως διευκρινίζει η κοινή ανακοίνωση, την οποία διάβασε στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός της Χαμάς στη Γάζα Ισμαήλ Χανίγε.
Οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές στα Παλαιστινιακά Εδάφη είχαν γίνει το 2006, με τη νίκη της Χαμάς, και οι προεδρικές το 2005, με τη νίκη του Αμπάς.
Η Χαμάς και η Φάταχ, το κυριότερο κόμμα της ΟΑΠ, έχουν ήδη υπογράψει συμφωνίες συμφιλίωσης στο Κάιρο (Απρίλιος-Μάιος 2011), και στη Ντόχα (τον Φεβρουάριο του 2012), ώστε να τερματιστεί η μεταξύ τους διαμάχη. Όμως η πλειονότητα των όρων των συμφωνιών αυτών παρέμεινε νεκρό γράμμα.
ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΑΚΥΡΩΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ
Εξάλλου το Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντηση με παλαιστίνιους αξιωματούχους με θέμα τη συνέχιση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.
Μια ανακοίνωση του γραφείου του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε: «Το Ισραήλ ακύρωσε μια συνάντηση για διαπραγματεύσεις η οποία ήταν προγραμματισμένη για σήμερα το βράδυ», χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.
Νωρίτερα σήμερα ο Νετανιάχου είχε προειδοποιήσει τον Αμπάς ότι θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ της ειρήνης με το Ισραήλ ή με τον ισλαμιστή εχθρό του.
Απηχώντας την προειδοποίηση του Νετανιάχου, ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Άβιγκντορ Λίμπερμαν δήλωσε ότι η υπογραφή από τον Αμπάς μια συμφωνίας συμφιλίωσης με τη Χαμάς θα ισοδυναμεί «με την υπογραφή του τέλους των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής».
Ο Νετανιάχου, μιλώντας στους δημοσιογράφους για το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας συμφιλίωσης μεταξύ Χαμάς και PLO, διερωτήθηκε: «Θέλει (ο Αμπάς) ειρήνη με τη Χαμάς ή ειρήνη με το Ισραήλ;». «Μπορεί να έχει το ένα, αλλά όχι και το άλλο. Ελπίζω να επιλέξει την ειρήνη. Μέχρι στιγμής δεν το έχει κάνει», πρόσθεσε.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΜΠΑΣ
Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε σήμερα ότι η συμφωνία εθνικής συμφιλίωσης που επιτεύχθηκε μεταξύ της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) και της ριζοσπαστικής ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς νωρίτερα σήμερα δεν έρχεται σε αντίθεση με τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη.
Ο πρόεδρος Αμπάς είπε επίσης σε ανακοίνωσή του ότι η δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους που θα συμβιώνει ειρηνικά δίπλα στο Ισραήλ παραμένει ο στόχος του.
Το Ισραήλ ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντηση στο πλαίσιο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στη συμφωνία της ΟΑΠ με την Χαμάς, η οποία κυβερνά στη Λωρίδα της Γάζας και η οποία έχει ορκιστεί να καταστρέψει το Ισραήλ.
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, και ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) συμφώνησαν σήμερα να σχηματίσουν μια κυβέρνηση ενότητας τις επόμενες εβδομάδες, προκειμένου να τερματιστεί ο πολιτικός τους διχασμός, όπως ανακοίνωσαν οι δύο πλευρές σε κοινή συνέντευξη Τύπου.
«Συνήφθη μια συμφωνία για τον σχηματισμό μιας ανεξάρτητης κυβέρνησης υπό τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς σε διάστημα πέντε εβδομάδων», αναφέρει η κοινή ανακοίνωση των δύο πλευρών, την οποία διάβασε ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα Ισμαήλ Χανίγε. Στη συνέχεια, έπειτα από έξι μήνες, θα διεξαχθούν εθνικές εκλογές, βάσει της συμφωνίας αυτής.
«Αυτά είναι τα καλά νέα που ανακοινώνουμε στον λαό μας: η εποχή της διχόνοιας τελείωσε», πρόσθεσε ο Χανίγε.
Λίγο νωρίτερα ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε τον Αμπάς ότι θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ της ειρήνης με το Ισραήλ ή με τον ισλαμιστή εχθρό του.
Απηχώντας την προειδοποίηση του Νετανιάχου, ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Άβιγκντορ Λίμπερμαν δήλωσε ότι η υπογραφή από τον Αμπάς μια συμφωνίας συμφιλίωσης με τη Χαμάς θα ισοδυναμεί «με την υπογραφή του τέλους των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής».
Η νέα προσπάθεια για συμφιλίωση μεταξύ της Χαμάς και της ΟΑΠ, της οποίας ηγείται η Φάταχ, συμπίπτει χρονικά με τη συνάντηση παλαιστίνιων και ισραηλινών διαπραγματευτών, οι οποίοι προσπαθούν να παρατείνουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες, που διεξάγονται υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, πέραν της καταληκτικής ημερομηνίας της 29ης Απριλίου. Πηγές και από τις δύο πλευρές ανέφεραν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες μετά τη χθεσινή συνάντηση στην Ιερουσαλήμ.
Ο Νετανιάχου, μιλώντας στους δημοσιογράφους για το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας συμφιλίωσης μεταξύ Χαμάς και PLO, διερωτήθηκε: «Θέλει (ο Αμπάς) ειρήνη με τη Χαμάς ή ειρήνη με το Ισραήλ;». «Μπορεί να έχει το ένα, αλλά όχι και το άλλο. Ελπίζω να επιλέξει την ειρήνη. Μέχρι στιγμής δεν το έχει κάνει», πρόσθεσε.
Στο μεταξύ μόλις έγινε γνωστή η ανακοίνωση της συμφιλίωσης μεταξύ των δύο παλαιστινιακών ομάδων σκηνές αγαλλίασης εκτυλίχθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας.
Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της πόλης της Γάζας, των γειτονικών πόλεων και των καταυλισμών προσφύγων του παλαιστινιακού θύλακα κρατώντας σημαίες και φωνάζοντας το σύνθημα: «παλαιστινιακή ενότητα!».
ΠΗΓΗ: ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, AFP, REUTERS, ANA-MPA – Φωτογραφία: REUTERS – Jason Reed
http://mignatiou.com/2014/04/se-ameso-kindino-i-irini-sti-mesi-anatoli/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου