Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

ΒΙΝΤΕΟ: Ισραηλινός έποικος προσπαθεί να μαχαιρώσει ραβίνο ακτιβιστή κοντά στη Νάμπλους

Ένας Ισραηλινός έποικος επιτέθηκε την Παρασκευή στον επικεφαλής της ισραηλινής οργάνωσης «Ραβίνοι για τα ανθρώπινα δικαιώματα», κατά τη διάρκεια συγκομιδής της ελιάς, στο διαμέρισμα της Νάμπλους, μετέδωσαν ισραηλινά μέσα.
Ο επικεφαλής της οργάνωσης, ραβίνος Άρικ Άσερμαν, βρισκόταν μαζί με μια ομάδα Ισραηλινών και διεθνών ακτιβιστών που είχαν επισκεφθεί την περιοχή, κοντά στον εποικισμό Ιταμάρ, για να βοηθήσουν στη συγκομιδή της ελιάς από παλαιστινιακές εκτάσεις.
Μετά το μάζεμα της ελιάς, οι Παλαιστίνιοι αγρότες παρατήρησαν κάποιους, καθώς φαίνεται Ισραηλινούς εποίκους, να κλέβουν ελιές και έναν άλλον να βάζει φωτιά στην πλαγιά του λόγου. Ο ραβίνος Άσερμαν είπε ότι επειδή οι πυροσβέστες δεν έφτασαν γρήγορα, πήγε να προσπαθήσει να τη σβήσει μόνος του.
Σε εκείνο το σημείο, ο κουκουλοφόρος που είχε βάλει τη φωτιά, που φαίνεται να είναι ένας έποικος από το κοντινό εποικισμό, προσπάθησε να εμποδίσει τον Άσερμαν να πλησιάσει το σημείο που καιγόταν, του πέταξε πέτρες, τράβηξε μαχαίρι και άρχισε να το κραδαίνει εναντίον του. Ο άντρας κλώτσησε και γρονθοκόπησε τον Άσερμαν.
Ένα βίντεο του περιστατικού που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο +972 δείχνει τον κουκουλοφόρο έποικο να κλωτσά, να σπρώχνει και να απειλεί τον Άσερμαν με ένα μαχαίρι, και φαίνεται να προσπαθεί να τον κόψει αρκετές φορές.

Σε ένα σημείο ο ραβίνος πέφτει στο έδαφος καθώς ο έποικος τον αρπάζει με κεφαλοκλείδωμα, πριν γυρίσει τρέχοντας προς ένα λόφο στην περιοχή.

Ο ραβίνος Άσερμαν και άλλοι ακτιβιστές παρέμειναν στην περιοχή για να κατευθύνουν το στρατό και την αστυνομία προς το δράστη της επίθεσης, ανέφερε σε δήλωσή του, αλλά η αστυνομία έκανε μισή ώρα για να έρθει. Πλέον ο δράστης είχε ήδη διαφύγει.
Οι «Ραβίνοι για τα ανθρώπινα δικαιώματα» συχνά συνοδεύουν Παλαιστίνιους αγρότες για να βοηθήσουν στην προστασία τους από επιθέσεις εποίκων. Και δεν είναι η πρώτη φορά που δέχονται επίθεση και οι ίδιοι 
Στον ιστότοπο της οργάνωσης εξηγούν: «Η παρουσία μας στα περιβόλια με τους αγρότες, τους βοηθά να είναι ασφαλείς, καθώς οι εξτρεμιστές είναι πολύ λιγότερο πιθανόν να προκαλέσουν προβλήματα όταν ξέρουν ότι Ισραηλινοί και διεθνείς είναι παρόντες».
Η ισραηλινή αστυνομία φέρεται να περιέγραψε το περιστατικό ως «προστριβή» μεταξύ αριστερών και δεξιών Ισραηλινών ακτιβιστών κατά τη διάρκεια της συγκομιδής της ελιάς. 
Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) κατέγραψε 180 περιπτώσεις βίας εναντίον Παλαιστινίων και των περιουσιών τους, σχετιζόμενες με εποίκους, από την αρχή του 2015.
Περίπου το 90% των υποθέσεων βίας των εποίκων που διερευνούνται από τις ισραηλινές δυνάμεις, κλείνουν χωρίς διώξεις.
Μεταξύ 2005 και 2014, σύμφωνα με την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Γιες Ντιν, μόνο 4 από τις 246 καταγγελίες ζημιών σε ελαιόδεντρα που καταγράφηκαν, οδήγησαν σε διώξεις. Συνολικά, μόνο το 7,4% των ανακρίσεων της ισραηλινής αστυνομίας σε καταγγελίες Παλαιστινίων θυμάτων για επιθέσεις εναντίον τους ή εναντίον των περιουσιών τους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, από Ισραηλινούς πολίτες, έχει οδηγήσει σε διώξεις, σύμφωνα με την οργάνωση.
Πηγές: Maan+972
https://intifadagr.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου