Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας θέλει οι δόσεις της Ελλάδας να πάνε στην Ουκρανία για τον πόλεμο

Αρσένι Γιατσένιουκ: ο πολιτικός που δήλωσε ότι στον Β'ΠΠ, ο Κόκκινος Στρατός εισέβαλλε στην Ουκρανία και τη Γερμανία, τώρα τα βάζει με την καλοπληρωμένη Ελλάδα και ζητάει χρηματοδότηση για να συνεχίσει τον πόλεμο ενάντια στο λαό του Ντονμπάς.Σε διεθνή συνάντηση με πιθανούς χρηματοδότες της Ουκρανίας, ο πρωθυπουργός του ουκρανικού καθεστώτος, Αρσένι Γιατσένιουκ παραπονέθηκε εντόνως για τη χρηματική βοήθεια που παίρνει η Ελλάδα από ΔΝΤ και ΕΕ υπονοώντας ότι τα χρήματα αυτά θα ‘πρεπε να πηγαίνουν στην Ουκρανία για να συνεχίσει τον πόλεμο.
«Η Ελλάδα έχει τέσσερις φορές μικρότερο πληθυσμό απ’ την Ουκρανία, δε βρίσκεται σε πόλεμο, δεν έχει να αντιμετωπίσει τα ρωσικά τανκς, ούτε ένα πυρηνικό κράτος και παρ’ όλα αυτά έχει λάβει δέκα φορές μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια από την Ουκρανία»
Αρσένι Γιατσένιουκ: ο πολιτικός που δήλωσε ότι στον Β’ΠΠ, ο Κόκκινος Στρατός εισέβαλλε στην Ουκρανία και τη Γερμανία, τώρα τα βάζει με την καλοπληρωμένη Ελλάδα και ζητάει χρηματοδότηση για να συνεχίσει τον πόλεμο ενάντια στο λαό του Ντονμπάς.
Ο Γιατσένιουκ κι ο Ποροσένκο συνέχισαν να ικετεύουν για οικονομική βοήθεια τάζοντας κύμα ιδιωτικοποιήσεων και άνοιγμα των πυλών σε ευρωπαϊκές και αμερικανικές επιχειρήσεις… προφανώς δίνοντας διαπιστευτήρια για το πόσο πρόθυμοι είναι να ξεπουλήσουν τον σημαντικό πλούτο της Ουκρανίας.
Το φιλοπόλεμο μπλοκ σε Ουκρανία-ΗΠΑ-ΕΕ επιδιώκει εδώ και καιρό την αύξηση της χρηματοδότησης του ουκρανικού καθεστώτος ζήτημα στο οποίο δε συμφωνεί (ακόμα τουλάχιστον) η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κρατών. Η λογική των γερακιών του πολέμου είναι ότι η Ουκρανία βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία και χρειάζεται αυξημένα κονδύλια για να προχωρήσει σ’ έναν τρίτο γύρο ο οποίος θα είναι νικηφόρος σε αντίθεση με τους προηγούμενους δύο.
Φυσικά απ’ την ουκρανική πλευρά, το καθεστώς του Κιέβου έχει κάθε συμφέρον να παρουσιάζει τον πόλεμο στην Ανατολική Ουκρανία ως πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας. Προσπαθεί έτσι να αποσπάσει χρηματική ενίσχυση από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, χωρίς την οποία θα του είναι αδύνατον να κρατηθεί στην εξουσία το επόμενο διάστημα καθώς η ουκρανική οικονομία βυθίζεται σε μια άνευ προηγουμένου κρίση. Ήδη, οι πρώτες λαϊκές αντιδράσεις στην άνοδο των τιμών, τον υπερπληθωρισμό, στη μη-καταβολή μισθών κ.ο.κ. είναι γεγονός (βλ. τελευταίες αναρτήσεις Καμπάνιας). Υπ’ αυτή την έννοια, το φιλοπόλεμο μπλοκ βλέπει στον ορίζοντα τον κίνδυνο να μετατραπεί ο πόλεμος που εξαπέλυσε εναντίον του λαού της Ανατολικής Ουκρανίας σε πόλεμο εναντίον του ίδιου του καθεστώτος. Αρκεί ο λαός της κεντρικής και δυτικής Ουκρανίας να συνειδητοποιήσει ότι φασίστες-νεοφιλελεύθεροι, ΕΕ και ΗΠΑ τον έφεραν στο χείλος της αβύσσου ταίζοντάς τον εθνικισμό και μεγάλη ευρωπαϊκή ιδέα.
Η επιμονή του ουκρανικού καθεστώτος των φασιστών και ολιγαρχών στον υπερτονισμό της ανάγκης επιτυχίας του ουκρανικού παραδείγματος μας πείθει όλο και περισσότερο περί του αντιθέτου. Συμφέρον των λαών της Ευρώπης είναι η συντριβή αυτού του καθεστώτος κι η παταγώδης αποτυχία του ευρωαμερικανικού πειράματος στην Ουκρανία.
Μέρος των δηλώσεων Γιατσένιουκ στα αγγλικά

solidarityantifascistukraine.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου