Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

ΜΑΡΤΥΡΙΑ «ΑΠΑΓΩΓΗΣ»-ΣΥΛΛΗΨΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ ΑΠΟ ΑΣΦΑΛΙΤΕΣ ΣΕ ΣΤΑΣΗ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ.

Ο δημοσιογράφος Χρήστος Σύλλας, μέσα από το προσωπικό του προφίλ, αφηγείται ένα περιστατικό «απαγωγής»-σύλληψης ενός μουσουλμάνου επιβάτη. Ο Χρήστος Σύλλας, με του οποίου την άδεια αναδημοσιεύουμε το κείμενο που ακολουθεί, μετά από επικοινωνία που είχαμε μαζί του μετά την ανάρτηση, σχολίασε συμπληρωματικά πως αντικειμενικά δεν μπορεί να γνωρίζει αν ήταν πρόσφυγας ή μετανάστης.
Το κείμενο:
«Σάββατο 17 Οκτωβρίου.
Στις 14:15 περίπου παίρνω το τρόλει 11 στη στάση του άλσους παγκρατίου για να κατέβω στην στάση έξω από τον εθνικό κήπο, στο σύνταγμα. λίγο πριν τη στάση, δυο ελεγκτές, επιδεικνούν τις ταυτότητες τους ζητώντας εισιτήρια από τους επιβάτες. βρίσκομαι στο πίσω μέρος του τρόλει, δεν έχω εισιτήριο και είμαι αποφασισμένος να κατέβω και να φύγω διότι δεν μπορεί να γίνει σύλληψη καθόσον γνωρίζω – λεφτά για εισιτήριο δεν υπήρχαν, όπως δεν υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό, ενώ παράλληλα δεν έχω καταφέρει ν’ ανανεώσω τη γαμημένη κάρτα ανεργίας που ανοίγει διάπλατα τις πόρτες για ελεημοσύνη στο κράτος.

πριν φτάσουν σε μένα, υπάρχει στο τρόλει ένας μετανάστης μουσουλμάνος (το λέω διότι φόραγε την παραδοσιακή ριχτή φορεσιά και στο κεφάλι το χαρακτηριστικό καπέλο) – του απευθύνουν τον λόγο και αυτός προσπαθεί μάταια να βρει χώρο για να προσπεράσει τον έναν έλεγκτή (για να τον αποφύγει). ο ελεγκτής ανεβάζει τον τόνο της φωνής του, για να δείξει την εξουσία του και φωνάζει λέγοντας «έχεις χαρτιά μαζί σου, ταυτότητα; δεν εχεις; «το πρόστιμο είναι 36 ευρώ». είμαι δευτερόλεπτα να παρέμβω και να του πω να προσέχει τον τόνο του, όταν φεύγει από τον μετανάστη και έρχεται προς το μέρος μου. με ρωτάει, του απαντάω ότι δεν έχω εισιτήριο και θα κατέβω στην επόμενη στάση. μου ζητάει ταυτότητα, δεν του δείχνω διότι ανοίγουν οι πόρτες και κατεβαίνω.

την ώρα που προσπαθώ να την κάνω με ελαφρά, ακούω φωνές, πέρασαν δεν πέρασαν 5-6 δευτερόλεπτα, γυρίζω πίσω και βλέπω δυο ασφαλίτες να φορούν χειροπέδες στον μετανάστη. τον βάζουν σε άσπρο Ι.Χ. (μάρκας citroen xsara αν δεν κάνω λάθος) με πινακίδες που σημείωσα: ΥΗΙ 8266,, και φεύγουν από το σημείο. στέκομαι δίπλα στους ελεγκτές και τους ακούω να λένε έκπληκτοι ο ένας στον άλλον «ρε συ, από που ξεφυτρώσανε αυτοί;».

τους πλησιάζω, τους συστήνομαι, δείχνω δημοσιογραφική ταυτότητα, και τους ρωτάω αν αυτό που έγινε είναι κάτι συνηθισμένο, προΪόν συνεννόησης ή κάτι τέτοιο. (χωρίς να με θυμούνται βέβαια, λευκός και «έλληνας» γαρ), μου λένε στην αρχή να ρωτήσω την αστυνομία και ενοχλημένοι από την «παρέμβαση» μου, ο ένας από αυτούς προσπαθεί να με πείσει για τον τόνο του μετανάστη, τη διακριτή, προκλητική συμπεριφορά του σε σχέση με το υπόλοιπο λεωφορείο. του απάντησα ότι η συμπεριφορά του ήταν μια χαρά και πως και εγώ το ίδιο θα κανα (να σας αποφύγω) και πως από και δω στο εξής, λογικά, θα αντιμετωπίζετε «τέτοιου είδους συμπεριφορές» από περισσότερο κόσμο λόγω της γενικότερης οικονομικής κατάστασης.

όσο για τους ασφαλίτες που «εξαφάνισαν» έναν ανθρωπο στη μέση της αθήνας, οι μόνιμοι ελεγκτές μου απάντησαν ότι αυτοί βρίσκονται παντού, σε όλη την αθήνα, κάνουν περιπολίες διότι «αυτόν τον καιρό, τρέχουν με τον ISIS κλπ».

υγ: θα πρέπει εκεί στον οασα, να καταλάβουν ότι οι τρομοκρατικές συμπεριφορές απέναντι σ’ έναν φτωχοποιημένο πληθυσμό που κυκλοφορεί στην πόλη για ένα μεροκάματο (αν βγαίνει κι αυτό), θα συναντήσουν αντιδράσεις. όσο για το ελληνικό κράτος και τις ασφαλίτικες μεθόδους του απέναντι σε μετανάστες και λοιπό κόσμο, δεν σταματάει να με εκπλήσσει το πόσο η συγκεκριμένη αγορά εργασίας αναπτύσσεται».

Η αρχική ανάρτηση εδώ.

http://kollectnews.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου