Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Οι Πετρελαιοπηγές του ISIS

Χάρτης 1
Σύμφωνα με τους 
Financial Times ο ISIS εισπράττει 1.5 εκ δολάρια την ημέρα από τις πετρελαιοπηγές που έχουν πέσει στα χέρια του στην Συρία και το Ιράκ (βλέπε μαύρες κηλίδες στις μωβ περιοχές). Οι μωβ περιοχές είναι οι περιοχές που ελέγχονται από τον ISIS, οι  μπλε περιοχές στα παράλια είναι οι περιοχές που ελέγχονται από τους Αλαουίτες του Άσαντ, και οι πράσινες στα βόρεια οι περιοχές που ελέγχονται από τους Κούρδους. Έχω μαρκάρει με κίτρινο τις περιοχές που ελέγχονται από τους Κούρδους.
Να προσθέσω κάτι σημαντικό. Ο ISIS σίγουρα μπορεί να πουλάει πετρέλαιο στην Συρία και το Ιράκ. Βλέπετε όμως στον χάρτη ότι υπάρχει μία μωβ λωρίδα που ενώνει τις πετρελαιοπηγές που ελέγχει ο ISIS με την Τουρκία. Από το λιμάνι Ceyhan της Τουρκίας στην Μεσόγειο, το οποίο έχω βάλει σε κόκκινο κύκλο, η Τουρκία ήδη εξάγει πετρέλαιο. Στο Ceyhan καταλήγουν μεγάλες ποσότητες πετρελαίου από τους Κούρδους του Ιράκ, από το Αζερμπαϊτζάν, γιατί όχι και από τον ISIS αναρωτιέμαι εγώ?

Η ζώνη ανάμεσα στις πράσινες περιοχές, που είναι οι περιοχές που ελέγχουν οι Κούρδοι, και την οποία έχω χρωματίσει με κόκκινο, είναι η ζώνη που ο Ερντογάν ζητούσε από τον Ομπάμα σχηματιστεί  το περίφημο buffer zone με την είσοδο του Τουρκικού στρατού. Ο Ερντογάν ζητούσε αντάλλαγμα το buffer zone προκειμένου να βοηθήσει στον περιορισμό του ISIS. Βλέπετε στον χάρτη πόσο σημαντική είναι αυτή η περιοχή για να εισρέει στην Τουρκία φτηνό λαθραίο πετρέλαιο από τις πετρελαιοπηγές του ISIS. Και καταλαβαίνετε ότι αυτό δεν αρέσει στην Ρωσία, γιατί το πετρέλαιο από το Ceyhan μπορεί να καταλήγει στην Ευρώπη, ξεπλυμένο από την Τουρκία. Ούτε φυσικά στην Σαουδική Αραβία αρέσει αυτό, γιατί και αυτή πουλάει κάποιες ποσότητες στην Ευρώπη. Η Ρωσία είναι βέβαια αυτή που κυρίως θίγεται, γιατί τα μεγάλα έσοδα της Σαουδικής Αραβίας προέρχονται από την Ασία.

Εκτός από το πετρέλαιο, η ζώνη ανάμεσα στις περιοχές που ελέγχουν οι Κούρδοι, είναι η περιοχή που χρησιμοποιεί η Τουρκία για να ενισχύει τις ομάδες των Ισλαμιστών που υποστηρίζει.

Χάρτης 2 Οι Μεγάλες Πετρελαιοπηγές (μαύρο) και αποθέματα Φυσικού Αερίου (κόκκινο)

Χάρτης 3 Συρία-Ιράκ

Χάρτης 4 Μέση Ανατολή

Χάρτης 5 Το Τρίγωνο των Συγκρούσεων : Τουρκία-Σαουδική Αραβία-Ιράν

Χάρτης 6 Οι Εθνο-Θρησκευτικοί Διαχωρισμοί της Συρίας το 1976
Με ανοιχτό πράσινο οι περιοχές με πλειοψηφία Αλαουιτών, με ροζ αυτές με Κούρδους, με σομόν αυτές με Σουνίτες Μουσουλμάνους, με σκούρο πράσινο αυτές με Δρούζους, και με άσπρο οι αραιοκατοικημένες ή ανάμεικτες.

Χάρτης 7 Σουνιτικοί (Αραβό-Τουρκικοί) Αγωγοί VS Σιιτικοί Αγωγοί (Ιράν-Ιράκ)

Χάρτης 8 Μέση Ανατολή 3D


Χάρτης 9 Ρωσικοί Αγωγοί Φυσικού Αερίου προς την Ευρώπη (η τελευταία κόκκινη γραμμή είναι ο South Stream που προς το παρόν έχει ακυρωθεί)

Χάρτης 10 Αγωγοί από Κουρδιστάν και Αζερμπαιτζάν προς Τουρκία και Ευρώπη

Χάρτης 11 Ρωσικοί Αγωγοί προς Ευρώπη (πράσινο), και πιθανοί Αραβικοί (μωβ) και Ιρανικοί (κόκκινο) Ανταγωνιστικοί Αγωγοί

Χάρτης 12 Ανταγωνιστικά Δίκτυα για τους Ρώσους, τους Άραβες και τους Ιρανούς (Νορβηγία, Αλγερία, Λιβύη)

Πίνακας 1 Πλουσιότερες Χώρες σε Αποθέματα Πετρελαίου


Πίνακας 2 Πλουσιότερες Χώρες σε Αποθέμτα Φυσικού Αερίου

Για περισσότερες πληροφορίες βλέπε “Ρωσία VS Τουρκία : Το Γεωπολιτικό Παιχνίδι με τους Αγωγούς South Stream και Turk Stream”, στην παρακάτω διεύθυνση


Για χάρτη βλέπε


Για άρθρο βλέπε
“Isis Inc: how oil fuels the jihadi terrorists”
http://iakovosal.blogspot.gr/2015/10/isis_19.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου