Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Οι 500 νεκροί μετανάστες που «χλομιάζουν» την ευρωπαϊκή αυταρέσκεια

Μόλις 41 οι διασωθέντες του ναυαγίου όπου πιθανότατα πνίγηκαν έως 500 άνθρωποι | Italian Navy via AP Photo
Συντάκτης: efsyn.gr

Την ίδια ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της για την εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. Τουρκίας διαπιστώνει «ικανοποιητική πρόοδο», νέα στοιχεία έρχονται στο φως για το μεγάλο ναυάγιο της περασμένης εβδομάδας.
Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, εκτιμάται ότι στα νερά της Μεσογείου έχασαν τη ζωή τους έως και 500 άνθρωποι, καθιστώντας το ναυάγιο με τους Αφρικανούς πρόσφυγες το πλέον πολύνεκρο μετά το περσινό με τους 800 νεκρούς στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα.

Το ναυάγιο συνέβη όταν οι διακινητές προσπάθησαν να μεταφέρουν τους πρόσφυγες από μεγαλύτερο σε μικρότερο σκάφος, το οποίο ήταν ήδη πολύ φορτωμένο και βυθίστηκε.

Όπως λένε οι ελάχιστοι διασωθέντες, μεταξύ των νεκρών είναι μέλη οικογενειών Σομαλών εξορίστων που ζουν στην Αίγυπτο. Το πλοιάριο μετέφερε ανθρώπους από τη Σομαλία, το Σουδάν, την Αιθιοπία και την Αίγυπτο.
Δεν μπορεί να απελαθούν

Το νέο στοιχείο που προκύπτει είναι πως το πλοιάριο είχε ξεκινήσει από την Λιβύη, και όχι από την Αίγυπτο. Αυτό σημαίνει ότι οι πρόσφυγες αυτοί δεν μπορούν να απελαθούν, καθώς με τη Λιβύη δεν υπάρχει ανάλογη συμφωνία με αυτήν που έχει υπογράψει η Τουρκία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επίσης, όπως είναι ήδη γνωστό, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν προσπαθήσει να φτάσουν στην Ευρώπη επιλέγοντας τον δρόμο της Μεσογείου, μέσω της Ιταλίας, μεγάλος αριθμός ανθρώπων έχει χάσει τη ζωή του στο ταξίδι αυτό για την Ευρώπη, όπως και στο αντίστοιχο από την Τουρκία για την Ελλάδα.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ με ανακοίνωσή της καλεί ακόμη μία φορά την Ευρώπη να «εξασφαλίσει στου πρόσφυγες ασφαλείς διόδους» και να αντιμετωπίσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που υπάρχει.

Όπως τονίζει, απαιτούνται «πρόσθετες δυνατότητες εγκατάστασης προσφύγων, ανθρωπιστικών παροχών, να γίνουν επανενώσεις οικογενειών, να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα», ώστε οι άνθρωποι αυτοί να γίνονται θύματα των διακινητών και να μην αναγκάζονται να επιλέγουν επικίνδυνους δρόμους.
Ε.Ε.: «Ικανοποίηση» για τη συμφωνία

Στο μεταξύ σήμερα δημοσιεύθηκε η αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία της εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, η οποία διαπιστώνει «αισθητή μείωση του αριθμού των ατόμων που διασχίζουν παράτυπα το Αιγαίο από την Τουρκία προς την Ελλάδα».

Κρίνει ότι υπάρχει «ικανοποιητική πρόοδος» εφαρμογής της συμφωνίας, χάρη στις «κοινές προσπάθειες των ελληνικών και τουρκικών αρχών και τη συμβολή των κρατών-μελών και των ευρωπαϊκών οργανισμών».

Ωστόσο, υπογραμμίζει την ανάγκη συνέχισης των προσπαθειών και των δεσμεύσεων από όλες τις πλευρές για τη διαρκή διεξαγωγή επιχειρήσεων επιστροφής και επανεγκατάστασης.

Η έκθεση επισημαίνει πως από τις 4 Απριλίου που ξεκίνησαν οι προωθήσεις-απελάσεις, 325 παράτυποι μετανάστες που έφτασαν στην Ελλάδα μέσω της Τουρκίας, μετά τις 20 Μαρτίου, έχουν επιστρέψει στην Τουρκία βάσει της συμφωνίας.

Αντίστοιχα, 103 είναι οι άνθρωποι που εγκαταστάθηκαν στην Ε.Ε. στο πλαίσιο του προγράμματος «ένας προς έναν».

Ωστόσο, καλεί σε συντονισμένη προσπάθεια ώστε να γίνουν ακόμη περισσότερα πράγματα, τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε πρακτικό.

Καλεί τις χώρες-μέλη να βοηθήσουν περισσότερο την Ελλάδα, αλλά και την Τουρκία να λάβει τα αναγκαία μέτρα για την εκπλήρωση των υπολοίπων κριτηρίων της συμφωνίας, με την υπόσχεση ότι στο τέλος Ιουλίου η νέα έκθεση θα συνοδεύεται από νομοθετική πρόταση για τη μεταφορά της Τουρκίας στον κατάλογο χωρών για τις οποίες ισχύει καθεστώς απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης (βίζα).


http://www.efsyn.gr/arthro/oi-500-nekroi-poy-hlomiazoyn-tin-eyropaiki-aytareskeia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου