Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Πληρωμένη απάντηση Νιγηριανού προέδρου σε Κάμερον: Φέρε πίσω τα κλεμμένα

Μια μέρα μετά την γκάφα του Βρετανού πρωθυπουργού να αποκαλέσει «απίστευτα διεφθαρμένη» την Νιγηρία, η απάντηση ήρθε πληρωμένη από τον πρόεδρο της αφρικανικής χώρας
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας συνελήφθη την Τρίτη να λέει μπροστά στην κάμερα, απευθυνόμενος στη βασίλισσα Ελισάβετ Β΄, ότι οι ηγέτες «απίθανα διεφθαρμένων» χωρών, όπως η Νιγηρία και το Αφγανιστάν, πρόκειται να συμμετάσχουν στη διεθνή διάσκεψη κορυφής για την καταπολέμηση της διαφθοράς, η οποία αρχίζει την Πέμπτη στο Λονδίνο.
Δεν πρόλαβαν να συμπληρωθούν 24 ώρες και ο Νιγηριανός πρόεδροςΜουχαμάντου Μπουχάρι, απαιτεί τώρα από τον βρετανό πρωθυπουργό να ζητήσει συγγνώμη.
«Συγγνώμη με πράξεις»
«Θέλω κάτι χειροπιαστό για απολογία. Την επιστροφή των κλεμμένων περιουσιακών στοιχείων της χώρας μου», είπε ο Μπουχάρι και υπενθύμισε ότι η Βρετανία έχει χρησιμοποιηθεί κατ΄επανάληψη ως τόπο απόκρυψης περιουσιακών στοιχείων και εθνικών θησαυρών που παρανόμως έχουν εξαχθεί από την Νιγηρία.

Το βίντεο με την γκάφα του βρετανού πρωθυπουργού μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο ITN, κατέγραψε όσα είπε Κάμερον: «Είχαμε ένα πολύ επιτυχημένο υπουργικό συμβούλιο σήμερα το πρωί, με αντικείμενο συζήτησης τη διάσκεψη κορυφής για την καταπολέμηση της διαφθοράς», ανέφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός όταν η βασίλισσα τον πλησίασε. «Θα έχουμε τους Νιγηριανούς – στην πραγματικότητα θα έλθουν αρκετοί ηγέτες απίθανα διεφθαρμένων χωρών στη Βρετανία», συνέχισε ο Κάμερον και πρόσθεσε: «Η Νιγηρία και το Αφγανιστάν – (είναι) πιθανόν δύο από τις πιο διεφθαρμένες χώρες στον κόσμο».

Δεν είναι σαφές εάν ο Κάμερον είχε συνειδητοποιήσει ότι οι δηλώσεις του μαγνητοσκοπούνταν στην εκδήλωση για τα 90ά γενέθλια της βασίλισσας στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Η βασίλισσα, η οποία γενικά αποφεύγει κάθε πολιτικής φύσης σχόλιο, δεν απάντησε σε όσα είπε ο Κάμερον. Αλλά ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι Τζάστιν Ουέλμπι σημείωσε: «όμως αυτός ο συγκεκριμένος πρόεδρος δεν είναι διεφθαρμένος».

Μετά τα σχόλια που έκανε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου αστειεύτηκε: «Να συμπεράνω ότι έρχονται με τα δικά τους έξοδα;»

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας Μουχαμαντού Μπουχάρι αλλά και ο Αφγανός πρόεδρος Ασράφ Γάνι, που αναμένεται να συμμετέχουν στη σύνοδο, αναγνωρίζουν ότι υπάρχει διαφθορά στις χώρες τους κι έχουν δεσμευτεί να λάβουν μέτρα εξυγίανσης.

Το Αφγανιστάν βρίσκεται στην 166η θέση – τη δεύτερη από το τέλος – στον κατάλογο που καταρτίζει κάθε χρόνο η οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια, με την Βόρεια Κορέα και την Σομαλία να μοιράζονται την τελευταία θέση της κατάταξης. Η Νιγηρία καταλαμβάνει την 136η θέση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου