Δευτέρα 2 Μαΐου 2016

Στο φως έγγραφα της μυστικής συμφωνίας TTIP – Καταστροφή για το περιβάλλον και τον άνθρωπο

Η Greenpeace έδωσε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα 248 σελίδες της μυστικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ ή αλλιώς TTIP, που διέρρευσαν κι – όπως σημειώνει η οργάνωση – αποδεικνύουν πως οδηγεί στη μείωση της κυριαρχίας των κρατών απέναντι στα οικονομικά λόμπι, ενώ αναμένεται να αποβεί καταστροφική για τους εργαζόμενους, το περιβάλλον και την υγεία.
Η μυστική συμφωνία σύμφωνα με την οργάνωση αποδεικνύει ότι οι όποιες υποψίες της για το τι επρόκειτο να επιφέρει ήταν σωστές. Σύμφωνα με την οργάνωση για πρώτη φορά αποκαλύπτονται οι θέσεις των ΗΠΑ και οι εσκεμμένες προσπάθειες για να αλλάξει η δημοκρατική νομοθετική διαδικασία της ΕΕ.
Τα διαβαθμισμένα έγγραφα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από τα δύο τρίτα του συνολικού κειμένου της TTIP, όπως αυτό διαμορφώθηκε τον Απρίλιο στον 13ο γύρο διαπραγματεύσεων στη Νέα Υόρκη. Καλύπτουν 13 κεφάλαια που κυμαίνονται από τις τηλεπικοινωνίες, την κανονιστική συνεργασία, τα φυτοφάρμακα, τα τρόφιμα, τη γεωργία και το εμπόριο.


Ο διευθυντής της Greenpeace της ΕΕ, κ. Τζόρτζο Ρις, δήλωσε σχετικά: «Τα έγγραφα που διέρρευσαν επιβεβαιώνουν αυτό που έχουμε πει εδώ και πολύ καιρό: Η ΤΤΙΡ βάζει τις εταιρείες στο επίκεντρο της χάραξης πολιτικής σε βάρος του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Γνωρίζαμε ότι οι θέσεις της ΕΕ ήταν κακές, τώρα βλέπουμε ότι οι θέσεις των ΗΠΑ είναι ακόμη χειρότερες. Ένας συμβιβασμός μεταξύ των δυο θα ήταν απαράδεκτος».


Δείτε τα έγγραφα εδώ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου