Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Κυπριακό: Σύγκρουση Αναστασιάδη με Κοτζιά και Έλληνες εθνικιστές καθηγητές

Το δίλημμα τους είναι Λύση του Κυπριακού στη βάση ενός σχεδίου Ανάν με βλέψεις οικονομικής και πολιτικής κυριαρχίας των Ελληνοκυπριών -απεξάρτησης από "Μητέρες Πατρίδες" 
ή διαιώνιση της κρίσης με κέρδος "τα Δύο Ελληνικά Κράτη της Μεσογείου, Ελλάδας και Κύπρου, με εκμετάλλευση της γεωστρατηγικής αναβάθμισης και του ενεργειακού ρόλου του νησιού, με το ρίσκο της περιθωριοποιημένης Τουρκικής Κατοχικής παρουσίας;
Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται η βασική διάσταση απόψεων που υπάρχει για το Κυπριακό ζήτημα ανάμεσα στο ελληνικό κράτος και τους Ελληνοκύπριους, ανάμεσα στα τμήματα της αστικής τάξης σε Ελλάδα και Κύπρο που στήριξαν και στηρίζουν κάθε σχέδιο επίλυσης παραλλαγής των προτάσεων Ανάν και τους εθνικιστές. Αυτή η σύγκρουση αποκαλύπτεται μέσα από την αντιπαράθεση του Κύπριου Προέδρου Αναστασιάδη και με τον επιφανή εκπρόσωπο του εθνικιστικού και πολεμοκάπηλου ΔΙΚΤΥΟΥ 21 των Σαμαρά-Φ.Κρανηδιώδη, καθηγητή Άγγελου Συρίγου.
Στο Κυπριακό δεν αναζητούμε “λύση” με κάθε κόστος. Αναζητούμε λύση δικαίωσης. Συνεπώς δεν μπορεί να υπάρχει -και κακώς γίνεται- οποιαδήποτε συζήτηση όσο στο τραπέζι υπάρχει το ενδεχόμενο παραμονής έστω κι ενός Τούρκου στρατιώτη! Όσοι υποστηρίζουν οτιδήποτε άλλο, θέλουν μάλλον “λύση” για την “λύση” κι όχι δικαίωση. Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, εμφανίστηκε μάλλον εκνευρισμένος σε τηλεοπτική του εμφάνιση στο ΣΙΓΜΑ της Κύπρου. Και μίλησε για “επισκέπτες εξ Ελλάδος”! Με αφορμή το περιεχόμενο της ομιλίας του καθηγητή Άγγελου Συρίγου στο μνημόσυνο του Τάσσου Παπαδόπουλου: “Θα ήθελα να παρακαλέσω όσους επισκέπτονται εξ Ελλάδος την Κύπρο, να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι το δικό τους χωριό, η δική τους κωμόπολη, η δική τους περιοχή που είναι υπό κατοχή” και πρόσθεσε: “Ο πατριωτισμός καθέδρας δεν χρειάζεται, έχουμε βιώσει και πληρώσει γι’ αυτόν τον πατριωτισμό”.
Φυσικά, στην προκειμένη περίπτωση ισχύει η παροιμία «χτυπάω τα σαμάρι για να με ακούσει ο Γάϊδαρος» καθώς στο στόχαστρο του Προέδρου Αναστασιάδη ουσιαστικά βρίσκεται ο Έλληνας ΥΠΕΞ Ν.Κοτζιάς που του χρεώνεται ότι κρατά απορριπτική στάση στις συνομιλίες που διεξάγονται για επίλυση του Κυπριακού.    
Από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κ. Άγγελος Συρίγος μιλώντας στο NEWS 247 ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για πλήρη διαστρέβλωση. “Φυσικά και δεν είπα ότι η προσάρτηση είναι καλύτερη από την υπάρχουσα κατάσταση. Πρόκειται περί κραχτής διαστρέβλωσης” σημειώνει με νόημα, ενώ όπως υποστηρίζει “η προσάρτηση των Κατεχομένων δεν είναι ένα υπαρκτό σενάριο καθώς αν το ήθελαν πραγματικά οι Τούρκοι θα το είχαν κάνει πολλά χρόνια πριν. Αν όμως γίνει -και σας το επαναλαμβάνω- θα είναι μια πολύ θλιβερή εξέλιξη”.
Για να έχουμε όμως μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα των αντιλήψεων του ελληνικού εθνικιστικού μπλοκ χρήσιμο είναι να μελετήσουμε την ημερίδα που πραγματοποίησε την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου, με συμμετοχή τεσσάρων πανεπιστημιακών, το ‘Ίδρυμα Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνηση ΙΝΕΡΠΟΣΤ, με θέμα το Κυπριακό και την κρίση στη Μέση Ανατολή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι παρανομαστής του προβληματισμού που αναπτύχθηκε στην Ημερίδα ήταν το αν «οι τρέχουσες συνομιλίες για το κυπριακό είναι μια “τελευταία ευκαιρία” για τη λύση του ή συνιστούν κίνδυνο κατάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας;»
Στην ημερίδα συμμετείχαν οι κ.κ. Ευάγγελος Κουφουδάκης Ομότιμος Καθηγητής του Indiana University-Purdue University και Ομότιμος Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στην Κύπρο Ευάγγελος Κουφουδάκης, Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Άγγελος Συρίγος, Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής των ερευνητικών προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου (Ι.ΔΙ.Σ.) και επικεφαλής του Κέντρου Ρωσίας-Ευρασίας & ΝΑ Ευρώπης. Τη συζήτηση συντόνισε ο γνωστός για τις ακραίες θέσεις του δημοσιογράφος και συγγραφέας Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος.
Οι συνομιλίες στην Κύπρο και την Ελβετία δείχνουν “πλήρη περιφρόνηση” στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2004 και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας κάτω από το φύλλο συκής της “λύσης” του Κυπριακού, τόνισε ο Καθηγητής Κουφουδάκης. Τυχόν κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων συνομιλιών, θα οδηγήσει σε μεγάλες αποσταθεροποιητικές συνέπειες στην Ελλάδα και θα ενισχύσει τον ηγεμονισμό του Ερντογάν, προειδοποίησε ο Καθηγητής, που χαρακτήρισε απαράδεκτες από κάθε άποψη τις πρόνοιες του υπό συζήτηση και διαπραγμάτευση σχεδίου.
Ο  Αναπληρωτής Καθηγητής του Παντείου και ειδικός στο κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά, Άγγελος Συρίγος, επεσήμανε ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στην Αθήνα καθώς και στις διαπραγματεύσεις που γίνονται για το Κυπριακό ακούγεται ως στόχος της ελληνικής πλευράς η “δίκαιη και βιώσιμη λύση”. Ο τεχνικός διπλωματικός όρος που χρησιμοποιείται απέχει πολύ από την περιγραφή της πραγματικότητας που προσδιορίζεται από συζητήσεις για εδαφικό/περιουσίες, εγγυήσεις, κατοχικά στρατεύματα, ισότιμη ή ισοδύναμη αντιπροσώπευση των Τουρκοκυπρίων στην εκτελεστική και νομοθετική εξουσία, δικαιώματα βέτο και άλλα. Λαμβάνοντας υπόψιν το περιεχόμενο του υπό συζήτηση σχεδίου, ο  Άγγελος Συρίγος υποστήριξε ότι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα είναι η διακοπή των συνομιλιών χωρίς αποτέλεσμα, το λιγότερο καλό η απόρριψη του σχεδίου σε δημοψήφισμα και το τρίτο και το μακράν χειρότερο η αποδοχή του νέου σχεδίου.
Ο καθηγητής Γιαλλουρίδης επεσήμανε ότι αυτό που συνιστά τον πυρήνα του κυπριακού ζητήματος είναι κυρίως η εμπλοκή της Ελλάδος και της Τουρκίας. Το Κυπριακό αποτελεί μια ακόμη φάση της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης. Το βασικό, όμως, σημείο της εισήγησής του ήταν η παραβίαση της αρχής της δημοκρατικής συγκρότησης του κράτους. Οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού θα πρέπει να εδράζεται τόσο στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, όσο και στις αρχές της Δημοκρατίας.
Ο Κωνσταντίνος Φίλης διατύπωσε την άποψη ότι η Τουρκία βρίσκεται σε εμφανή θέση αδυναμίας, την οποία προσπαθεί να μετατρέψει σε πλεονέκτημα, αξιοποιώντας την ανησυχία της Δύσης για να μην αποσταθεροποιηθεί έτι περαιτέρω η γειτονική μας χώρα. Η Άγκυρα αντιμετωπίζει σοβαρά και εντεινόμενα οικονομικά προβλήματα, ενώ το πογκρόμ διώξεων στο εσωτερικό επιδρά αρνητικά στη λειτουργία της διοίκησης και του στρατού και ενώ τα στρατιωτικά μέτωπα είναι πολλά. Ωστόσο, το στρατηγικό αδιέξοδο της Τουρκίας συνίσταται στην αποστασιοποίησή της από τη Δύση. Αν αποκοπεί από αυτή η Άγκυρα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα προσανατολισμού. Υπενθύμισε, επίσης, ότι η Τουρκία επιθυμεί λύση του Κυπριακού με τους δικούς της όρους, αλλά σε καμία περίπτωση αυτό δεν μπορεί να αντισταθμίσει τυχόν απώλειες στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής. Αν δεν καταλήξουν οι εμπλεκόμενες πλευρές σε συμφωνία, τότε η Άγκυρα πιθανότατα θα επιδιώξει την καθολική αναγνώριση των Τουρκοκυπρίων, επιρρίπτοντας την ευθύνη της αποτυχίας στην ελληνική πλευρά.
Ο Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος τόνισε ότι το συζητούμενο σχέδιο λύσης παραβιάζει μαζικά τις πιο θεμελιώδεις πρόνοιες του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, του συνταγματικού, του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου. Τυχόν υιοθέτηση παρόμοιου σχεδίου θα οδηγήσει με βεβαιότητα στον σταδιακό τερματισμό της ελληνικής παρουσίας στο νησί, πιθανώς με όχι ειρηνικό τρόπο, και θα επιφέρει φοβερό πλήγμα σε μια Ελλάδα που αντιμετωπίζει σχεδόν υπαρξιακή κρίση.
Εν κατακλείδι, τα βασικά συμπεράσματα των ομιλητών, γύρω από το Κυπριακό ζήτημα, ήταν τα εξής:  Πρώτον, οι τρέχουσες συνομιλίες εξυπηρετούν τα συμφέροντα της τουρκικής πλευράς και του ξένου παράγοντα. Συνεπώς, θα πρέπει να διακοπούν, πριν την πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό. Συν τοις άλλοις, η ελληνική πλευρά δεν διαθέτει, στην παρούσα φάση, την απαραίτητη διαπραγματευτική δύναμη. Δεύτερον, το Εθνικό Συμβούλιο των Κυπρίων θα πρέπει να διαδραματίσει έναν πιο σημαντικό ρόλο στη διαπραγμάτευση. Τρίτον, θα πρέπει να επαναχαραχθεί η στρατηγική επίλυσης του Κυπριακού, στη βάση του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και με γνώμονα τις βασικές αρχές της Δημοκρατίας, όπως αυτή της πλειοψηφίας (one man, one vote).
Δηλαδή, οι εθνικιστές καθηγητές ουσιαστικά προτείνουν την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την εξαφάνιση της αντίληψης των Κοινοτήτων και την επαναφορά της ελληνικής εθνικιστικής προσέγγισης περί Τουρκοκυπριακής μειονότητας, κάτι που φυσικά δε το θέλει καμιά φωνή αμφισβήτησης της Τουρκικής παρουσίας και επικυριαρχίας στο νησί που αναπτύσσεται στους κόλπους του Τουρκοκυπριακού λαού. 
Οι καθηγητές αρνούνται τις συνομιλίες από εθνικιστική επιθετική σκοπιά, πρεσβεύοντας την αντίληψη των Δύο Ελληνικών Κρατών της Μεσογείου, Ελλάδας και Κύπρου. Και φυσικά περιγράφουν τη διατήρηση των σχέσεων εξάρτησης της νήσου από τις "Μητέρες Πατρίδες"
Είναι γνωστό που έχουν οδηγήσει οι επικίνδυνες απόψεις τους. 
Το πλήρωσαν και το πληρώνουν όμως οι λαοί της Κύπρου…

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου