Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Συμφωνία ΕΕ – Μάλι για τον περιορισμό της μετανάστευσης προς την Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε σήμερα στο Μπαμακό μια συμφωνία με το Μάλι, την πρώτη αυτού του είδους, που στοχεύει στην αντιμετώπιση των «βαθύτερων αιτιών της παράτυπης μετανάστευσης» και να «διευκολύνει την επιστροφή από την Ευρώπη των μεταναστών από το Μάλι».
«Είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ εξασφαλίζει τόσο συγκεκριμένες δεσμεύσεις με μια αφρικανική χώρα σχετικά με την επιστροφή προσφύγων αιτούντων άσυλο» επισημαίνει σε ένα δελτίο τύπου το υπουργείο Εξωτερικών της Ολλανδίας, που υπέγραψε την συμφωνία.

Ως απάντηση στην πρόσκληση του υπουργού Εξωτερικών του Μάλι Αμπντουλαγιέ Ντιόπ, αυτή η επίσκεψη στο όνομα της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίαςΦεντερίκα Μογκερίνι εντάσσεται στο πλαίσιο ενός σχεδίου δράσης που εγκρίθηκε μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και αφρικανικών κρατών στην Σύνοδο της Βαλέτας για τη μετανάστευση τον Νοέμβριο του 2015, τονίζεται επιπλέον.

Η ΕΕ είχε αποφασίσει στην Βαλέτα να βοηθήσει οικονομικά την Αφρική προκειμένου να ανακόψει τις προσφυγικές ροές, με κεφάλαια ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η συμφωνία ΕΕ- Μάλι προβλέπει πρωτοβουλίες για παροχή βοήθειας στους νέους προκειμένου να βρουν δουλειά, την ενίσχυση των ικανοτήτων των υπηρεσιών ασφαλείας του Μάλι και μία καλύτερη συνεργασία με τις γειτονικές χώρες «προκειμένου να καταπολεμηθούν τα δίκτυα διακίνησης ανθρωπίνων όντων και να βελτιωθεί ο έλεγχος των συνόρων».

Εννέα σχέδια ύψους 145,1 εκατομμυρίων ευρώ υιοθετήθηκαν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Επιπλέον, «αξιωματούχοι από το Μάλι θα μεταβαίνουν στα κράτη μέλη της ΕΕ για να βοηθούν να καθοριστεί η ταυτότητα των μεταναστών, προκειμένου να επιταχυνθεί η επιστροφή τους» διευκρινίζεται στο δελτίο Τύπου, αναφέροντας την «επανεισδοχή τους και την επανενσωμάτωσή τους».

Ο αριθμός των αιτούντων άσυλο από πολλές χώρες της Αφρικής, μεταξύ αυτών το Μάλι, η Νιγηρία και η Γκάμπια, κατέγραψαν μια «σημαντική άνοδο» το 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία των ευρωπαϊκών αρχών. Οι αιτούντες άσυλο από το Μάλι ήταν 12.945 το 2014 και 8.405 την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με τη Eurostat.

Εκτός του Μάλι, η ΕΕ επιζητά να διαπραγματευτεί συμφωνίες για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας ως αντάλλαγμα για την επιστροφή των μεταναστών με την Αιθιοπία, τον Νίγηρα, τη Νιγηρία και τη Σενεγάλη.

Αυτή η συμφωνία ΕΕ- Μάλι, που θα παρουσιαστεί αύριο Δευτέρα στις Βρυξέλλες, είναι «απαραίτητη», σύμφωνα με τον Ολλανδό υπουργό Μπερτ Κέντερς, η χώρα του οποίου ανέλαβε την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ στις αρχές του έτους.
«Καθώς μονάχα με αυτού του είδους τις συνεργασίες θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της μετανάστευσης στην ρίζα του» δήλωσε ο ίδιος, σύμφωνα με το δελτίο τύπου.

«Οι νέοι από το Μάλι μπορούν να συμβάλλουν στο μέλλον της χώρας τους. Εμείς μπορούμε να αποφύγουμε το ενδεχόμενοι οι πολίτες από το Μάλι που κατευθύνονται στην Βόρεια Αφρική ή την Ευρώπη να χάνουν την ζωή τους ή να πέφτουν στα χέρια διακινητών».
http://www.altsantiri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου