Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Δολοφονία Ρώσου Πρέσβη: Οι σχέσεις Ρωσίας - Τουρκίας και ο ρόλος της Συρίας

Νέα τροπή παίρνουν οι σχέσεις Τουρκίας - Ρωσίας μετα την δολοφονία του Ρώσου πρέσβη, Αντρέι Καρλόφ, στην Άγκυρα. 
Ο Ρώσος Πρέσβης Αντρέι Καρλόφ, μιλούσε σε έκθεση φωτογραφίαςμε τίτλο “Η Ρωσία μέσα από τα μάτια των Τούρκων”, όταν δέχθηκε πισώπλατους πυροβολισμούς.
Μετα το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου η κατάσταση στην Τουρκία φαίνεται να κλιμακώνεται, με δυο τρομοκρατικά χτυπήματα την τελευταία βδομάδα. Η τρομοκρατία στην Τουρκία εχει αυξηθεί με τουλάχιστον 9000 νεκρούς απο τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις μεγάλες πόλεις μόνο το 2016.Τη στιγμή αυτή ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ανοικτά ταυτόχρονα τρία κουρδικά μέτωπα
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ανακοινώσει στις 27 Οκτωβρίου ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Άγκυραςστη βόρεια Συρία θα επεκταθούν μέχρι τη Ράκα.




Ένα τεράστιο πρόβλημα για την Τουρκία ειναι η ανάμειξη της στο Συριακό, υποστηρίζουν πολλοί αναλυτές και συγκεκριμένα η στάση της ενάντια στο καθεστώς Άσαντ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα η Τουρκία εχει διεξάγει μυστικές συναντήσεις με εκπροσώπους του Άσαντ. 

Λίγες ώρες πριν απο την επίθεση κατά του Ρώσου Πρέσβη η Τουρκία σήμερα αρνήθηκε ότι είχε συμφωνήσει με τη Ρωσία για το μέλλον της Συρίας και μάλιστα ώρες πριν από μια βασική υπουργική συνάντηση με το Ιράν, γράφει η ιστοσελίδα Middle East Eye. Οι Τουρκικές και οι Ρωσικές σχέσεις βρέθηκαν στο χειρότερο τους επίπεδο από τον Ψυχρό Πόλεμο πέρυσι, όταν η Τουρκία κατέρριψε ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος.
Ωστόσο υπεγράφη συμφωνία συμφιλίωσης πριν μερικούς μήνες και παρά το γεγονός ότι οι δυο χώρς βρίσκονται σε αντίθετες πλευρές στη σύγκρουση της Συρίας - Η Άγκυρα υποστηρίζει τους αντάρτες που προσπαθούν να ανατρέψουν τον σύμμαχος της Μόσχας τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ - η ρητορική έχει βελτιωθεί σημαντικά.


Αυτό έχει οδηγήσει σε σεναρια οτι η Τουρκία συμφώνησε η Ρωσία να βοηθήσει τον Άσαντ να ξαναπάρει όλο το Χαλέπι, ενώ η Μόσχα ορκίστηκε να μην παρέμβει σε στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στο βόρειο τμήμα της Συρίας. Μια εκεχειρία με τη μεσολάβηση της Ρωσίας και της Τουρκίας επέτρεψε χιλιάδες αμάχους να εγκαταλείψουν τους αντάρτες που πραγματοποιήθηκε το Χαλέπι.
“Εμεις δεν το βλέπουμε έτσι”, δήλωσε ένας ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών. "Δεν είναι εχουμε κάνει κανένα παζάρι. Δεν βλέπουμε καμία διασύνδεση."

Σε μια στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε τον Αυγουστο, οι τουρκικές δυνάμεις και οι αντάρτες τώρα πιέζουν την συριακή πόλη αλ-Μπαμπ, όπου συνάντησαν σθεναρή αντίσταση από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους (IS).

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε τη Δευτέρα ότι συνολικά 12.000 άμαχοι έχουν μέχρι στιγμής απομακρυνθεί από τα ανατολικά Χαλέπι της Συρίας, μετά τη συμφωνία Ρωσίας-Τουρκίας που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα. Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει 4.500 άτομα από τα μεσάνυχτα, πρόσθεσε.

Συνάντηση Ιράν-Ρωσίας-Τουρκίας

Τα σχόλια του Τσαβούσογλου έγιναν καθώς ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ και ο ΥΠΕΞ του Ιράν Μοχάμεντ Ζαρίφ ετοιμάζονταν για συνομιλίες στη Μόσχα την Τρίτη.
"Οι Ρώσοι πρότειναν η Τουρκία, η Ρωσία και το Ιράν να έρθουν μαζί για μια λύση, αρχικά για το Χαλέπι, και ίσως διευρυνθεί περαιτέρω με άλλα μέρη της Συρίας”, δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος, εκφράζοντας την ελπίδα οτι οι συνομιλίες θα παρέχουν μια "ώθηση".
"Δεν είναι μια απίθανη συνάντηση”, είπε ο αξιωματούχος. “Θα δώσει μια καλή ευκαιρία για να καταλάβουμε τι συμβαίνει."

Ο αξιωματουχος επέμεινε ότι η Άγκυρα εχει κρατησει σταθερά τη θέση της ότι ο Άσαντ πρέπει να φύγει για να υπάρξει μια λύση στη Συρία.

"Δεν υπάρχει κανένας τρόπος για καμία επαφή με το συριακό καθεστώς," είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος αρνείται ότι υπήρξαν μυστικές συνομιλίες με τους εκπροσώπους του Άσαντ. “Κάποιος ο οποίος είναι ένοχος για το θάνατο 600.000 ανθρώπων δεν μπορεί να είναι εταίρος για μια λύση. Με τους Ρώσους συμφωνούμε να διαφωνούμε για το θέμα αυτό."

Αξίζει να σημειώσουμε οτι, αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε οτι ο άνδρας που πυροβόλησε τον Ρώσο πρεσβευτή στην Άγκυρα μίλησε για το «Χαλέπι» κι είπε ότι ήθελε να πάρει «εκδίκηση».

Με πληροφορίες απο MiddleEastEye/IBNA/Reuters
http://www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου