Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

ΜΑΚΑΡΙΟΣ: "ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΤΟΧΗΣ Η ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ"! ΕΤΣΙ ΑΝΟΙΞΕ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΧΗ


Ένα άκρως απόρρητο έγγραφο, ένα ντοκουμέντο για τα όσα έγιναν στην Κύπρο με το πραξικόπημα κατά του Μακαριου αποκαλύπτει το Onalert. Είναι η έγγραφη αναφορά του Αρχηγού ΓΕΕΦ Γ.Ντενίση προς το Αρχηγείο Ενόπλων Δυνάμεων ,με ημερομηνία 24 Ιουνίου 1974. Η αναφορά περιγράφει όλα όσα ειπώθηκαν σε συνάντησή του με τον Μακάριο. Τα όσα περιγράφονται σ΄αυτή την αναφορά αποκαλύπτουν το κλίμα που επικρατούσε μ΄ έναν Μακάριο να είναι εκνευρισμένος και οξύθυμος όπως γράφει ο στρατηγός Ντενίσης και να υποστηρίζει ότι αν η Εθνική Φρουρά δεν αλλάξει τότε θα αποτελεί στρατό κατοχής. 
Ο Μακάριος είχε καταλάβει ότι η χουντική κυβέρνηση των Αθηνών δεν είχε φραγμούς και όρια . Και όπως αποδείχτηκε λίγες ημέρες μετά οι “εθνικιστές” της χούντας δεν δίστασαν να προδώσουν και να πουλήσουν την Κύπρο

Στις 4 Ιουνίου 1974  ο  Πρόεδρος Μακάριος στέλνει επιστολή στον αρχηγό του ΓΕΕΦ Στρατηγό Ντενίση, με την οποία του αναγγέλλει μέτρα, τα οποία είναι αποφασισμένη να πάρει η Κυπριακή κυβέρνηση, για την εξυγίανση της Εθνικής Φρουράς. Μεταξύ των μέτρων αυτών ήταν:
·         Η μείωση της θητείας στην Εθνική Φρουρά
·         Η απόσπαση μέρους της δυνάμεως στο εφεδρικό σώμα
·         Η στελέχωση της Εθνικής Φρουράς με Κύπριους αξιωματικούς.
Σκοπός των μέτρων αυτών ήταν, να μειωθεί απ' τη μία η δύναμη της Εθνικής Φρουράς, με μείωση της θητείας από 24 σε 14 μήνες, ώστε να καταστεί αδύνατο ένα πραξικόπημα -που φαινόταν αναπόφευκτο- και η αποπομπή των πιο πολλών  χουντικών αξιωματικών, αφού με τη μείωση της δύναμης της Εθνικής Φρουράς δεν θα δικαιολογείτο η παρουσία των 700 Ελλήνων αξιωματικών που υπήρχαν τότε.


Στις 5 Ιουνίου 1974 ο  Στρατηγός Ντενίσης μεταβαίνει στην Αθήνα για να μεταφέρει τις απόψεις της Κυπριακής κυβέρνησης. Η χούντα διαμήνυσε ότι δεν δεχόταν μείωση της θητείας , που θα μείωνε τη δύναμη της Εθνικής Φρουράς από 12.000 άνδρες σε 5.000.

Στις 2 Ιουλίου 1974 με επιστολή του προς τον πρόεδρο του καθεστώτος Ιωαννίδη, στρατηγό Φαίδωνα Γκιζίκη, ο Πρόεδρος Μακάριος καταγγέλλει πλέον ανοιχτά τη χούντα ότι δοκίμασε επανειλημμένα να τον δολοφονήσει, ότι οδήγησε τα πράγματα στην Κύπρο σε τραγικό σημείο, ότι τροφοδοτούσε και συντηρούσε την ΕΟΚΑ Β', ότι προσπαθούσε να διαλύσει την Κυπριακή Δημοκρατία κ.λ.π. Επίσης καλούσε το καθεστώς της Αθήνας να αποσύρει από την Κύπρο όλους τους αξιωματικούς του που στελέχωναν και διοικούσαν την Εθνική Φρουρά, εκτός από 100 μόνο που θα ήταν στρατιωτικοί σύμβουλοι και εκπαιδευτές. Ζητούσε δηλαδή ο Μακάριος να πάψει η Εθνική Φρουρά να διοικείται και να κατευθύνεται από την Ελληνική χούντα.
Στις 15 Ιουλίου 1974 η απάντηση της χούντας του Ιωαννίδη δόθηκε με το πραξικόπημα που εκδηλώθηκε τη Δευτέρα 15 Ιουλίου 1974 και ώρα 08:15.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΗΤΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΝΤΕΝΙΣΗ










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου