Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Ρωσία: Έξω από την πρώτη πεντάδα των αμυντικών δαπανών

Για πρώτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια, η Ρωσική Ομοσπονδία μένει έξω από τις πέντε χώρες με τις μεγαλύτερες δαπάνες για την άμυνα, όπως αποδεικνύει νέα έκθεση του έγκυρου οργανισμού αμυντικών πληροφοριών IHS Jane’s, σε μια εξέλιξη που μοιάζει μάλλον φυσιολογική και ορθολογική οικονομικά, δεδομένων των συνθηκών που αντιμετωπίζει η ρωσική οικονομία.

Σύμφωνα με την έκθεση του οργανισμού, οι αμυντικοί προϋπολογισμοί στον κόσμο αυξήθηκαν από το 2015 στο 2016 κατά 1,57 τρισεκατομμύρια δολάρια! Ως πιο πειστική αιτιολογία κρίνεται, ότι οι αναρίθμητες διενέξεις ανά τον κόσμο και η γενικότερη πολιτική αστάθεια, η οποία καθιστούσε τη στροφή στους εξοπλισμούς ως φυσικό επακόλουθο.
Η αιτία που βρέθηκε η Ρωσία στις έκτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη, είναι η δραματική αύξηση των ινδικών αμυντικών δαπανών, που οδήγησε τη Ρωσία στη έκτη θέση, ενώ αναμένεται περαιτέρω αποκλιμάκωση των ρωσικών αμυντικών δαπανών, οπότε η πιθανότητα του χρόνου να βρεθεί στην έβδομη θέση, κάτω και από τη Γαλλία μέχρι το 2020, η οποία πήρε κάποια σημαντικά συμβόλαια, κυρίως για τα μαχητικά Rafale, είναι ιδιαίτερα αυξημένη.
Στην πρώτη θέση ο συνήθης ύποπτος οι ΗΠΑ με δαπάνες 622 δισεκατομμυρίων δολαρίων και στη δεύτερη βρίσκει κανείς την Κίνα με 191,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Ακολουθεί η Βρετανία με 53,8 δισεκατομμύρια δολάρια και στην τέταρτη θέση έχει πλασαριστεί η Ινδία με 50,6 δισεκατομμύρια δολάρια, ακολουθούμενη από τη Σαουδική Αραβία με 48,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου