Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Πως το “οικονομικό θαύμα” Ερντογάν γίνεται “θανάσιμο τραύμα” για την Τουρκία

Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ

Ο αρθρογράφος Μπεκιρ Τζοσκούν με γλαφυρό τρόπο περιγράφει στην εφημερίδα Sozcu την οικονομική κατάσταση της Τουρκίας.
Ο κ. Τζοσκούν γράφει, μεταξύ άλλων: “Σας το είχα πει, καταλαβαίνει τα οικονομικά.. Ποιος άλλος μπορούσε να περιγράψει την κατάσταση της οικονομίας με λίγες λέξεις “Σώθηκε το νερό της αντλίας”..
Καλέστε όλους τους οικονομολόγους του πλανήτη κι εξηγείστε τους την κατάσταση της οικονομίας , άνοιγμα ισοζυγίου, τοκοχρεολύσια, επενδύσεις, εισαγωγές, εξαγωγές, Κεντρική Τράπεζα, συναλλαγματικά αποθέματα, ιδιωτικοποιήσεις….

Μια ξεχωριστή σπαζοκεφαλιά το καθένα από αυτά. Για παράδειγμα αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός εκείνων που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχιας . Μεγαλώνει το εξωτερικό και το εσωτερικό χρέος. Αυξάνει η ανεργία , μεγαλώνει το άνοιγμα ισοζυγίου εξαγωγών εισαγωγών. Δεν θα βρεθεί ούτε ένας οικονομολόγος να σας πει ότι “η Τουρκία γίνεται ανερχόμενο αστέρι”.

Εκείνος όμως το ξέρει και το περιγράφει “Τελείωσε το νερό της αντλίας”.

Φτιάχνει σιδηροδρομικά δίκτυα , τα βαγόνια και οι ράγες είναι εισαγόμενες. Φτιάχνει μετρό, οι Κινέζοι σκάβουν και ανοίγουν τις τρύπες και τα βαγόνια έρχονται από την Κορέα..

Δοξάζουν το Θεό στα εγκαίνια της Γέφυρας που έφτιαξαν οι Κινέζοι..

Γέμισαν παντού γυάλινοι ουρανοξύστες με εισαγόμενα τζάμια, ασανσέρ, κυλιόμενες σκάλες..

“Γέλασε το πρόσωπο του αγρότη” λέει, αλλά εισάγει ακόμα και ξερά χόρτα…

Επτά εκατομμύρια άνθρωποι είναι άνεργοι, δεκαπέντε εκατομμύρια ζουν κάτω από τα όρια της φτώχιας, τρία εκατομμύρια πεινούν..

Έκλεισαν μέσα σε ένα μήνα 50.000 μικροεπιχειρήσεις.

Όταν όμως έφτιαξε το μεγαλύτερο σαράι του κόσμου , γίναμε “χώρα αστέρι”.

Ξεπούλησαν όλα όσα συσσωρεύτηκαν την περίοδο της Δημοκρατίας, λιμάνια, εργοστάσια, επιχειρήσεις, τηλεπικοινωνίες, μονοπώλια, τράπεζες, ναυπηγεία, φωταέριο, ηλεκτρισμό…. Όταν τελείωσαν αυτά άρχισαν να ξεπουλούν τα δάση, τα αλσύλλια, τους θαλάσσιους κόλπους, τα οικόπεδα, τα ποτάμια…

Όταν ξεπουλήθηκαν και αυτά ζήτησε τα δολάρια που αποταμίευσαν οι απλοί άνθρωποι. Εάν δούμε τα ποσά που μετατράπηκαν χθες σε λίρες , φαίνεται ότι δεν τον πίστεψαν πολλοί και δεν έβγαλαν τα δολάρια από τα στρώματα..

Κατά την άποψη μου “βούλιαξαν”. 

Ο κ. Τζοσκούν περιγράφει με ειλικρίνεια την πραγματικότητα, την οποία θέλουν να αποκρύψουν με φωνασκίες, λεονταρισμούς και απειλές…
http://www.militaire.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου