Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Βαθμολογική εξέλιξη ΕΜΘ: Ούτε φωνή ούτε ακρόαση για τη λύση του θέματος

Τι γίνεται μ΄ εκείνο το ζήτημα της βαθμολογικής εξέλιξης των ΕΜΘ; Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ από τον Σεπτέμβριο, έχει διαρρεύσει πως τον Δεκέμβριο, θα ρυθμίσει το θέμα. Ο Δεκέμβριος έχει φθάσει πλέον και οδεύει προς την έξοδο, αλλά τίποτα δεν δείχνει ότι μέχρι τα Χριστούγεννα, κάτι θα προκύψει και θα δοθεί τέλος στην αγωνία τόσων και τόσων ΕΜΘ.

Από τον Ιούλιο ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος έχει δηλώσει στη Βουλή ότι «ένας Εθελοντής Μακράς Θητείας, ο οποίος θα κάνει σπουδές και θα πάρει πτυχία, μεταπτυχιακά, δεν μπορούμε να του κόβουμε τη δυνατότητα να μπορεί να προάγεται σε Αξιωματικό. Δεσμευόμαστε λοιπόν με τον ΑΝΥΕΘΑ να το συζητήσουμε το θέμα και με την στρατιωτική ηγεσία αλλά και με την αντιπολίτευση και να το ρυθμίσουμε το θέμα αυτό με ένα δίκαιο τρόπο, ο οποίος όμως θα μπορέσει να καλύπτεται και από τις ανάγκες τις οικονομικές…» 

Μέχρι σήμερα, κόντρα στην κοινή λογική αλλά και σε αναντιστοιχία με την νομική λογική, ισχύει το εξής: Όποιος ΕΜΘ έχει πτυχίο ΑΕΙ και καταφέρει να μεταταχθεί, πράγμα που λόγω των θεσπισμένων κριτηρίων, των προϋποθέσεων και των προσκομμάτων δεν είναι καθόλου εύκολο, μετατάσσεται στο Σώμα των Μονίμων Υπαξιωματικών, δηλαδή στην κατηγορία ΑΣΣΥ.

Ενώ σύμφωνα με τον Νόμο 3187/2003 ΦΕΚ Α/ 233/7.10.2003, «Τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ) είναι ισότιμα με τα ιδρύματα του πανεπιστημιακού τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΑΕΙ), όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 1 του Ν. 2916/2001 (ΦΕΚ 114 Α’), παρέχοντας ισότιμη εκπαίδευση και χορηγώντας ισότιμα πτυχία με αυτά».

Το μυστικό στη φράση Καμμένου είναι το “θα το συζητήσουμε με την στρατιωτική ηγεσία”. Η οποία σταθερά είναι αντίθετη στην επίλυση του θέματος.

Πριν από περίπου ένα χρόνο, τον Ιανουάριο του 2016 τα Γενικά Επιτελεία είχαν απαντήσει στο στρατιωτικό γραφείο του ΥΕΘΑ ότι οι Εθελοντές Μακράς Θητείας Υπαξιωματικοί δεν μπορούν να γίνουν Αξιωματικοί γιατί:

– – Θα επέλθει υπερκάλυψη του αριθμού των Αξιωματικών και παράλληλη μείωση των Ανθυπασπιστών – Υπαξιωματικών.

– – Θα δημιουργηθούν προβλήματα ιεραρχίας και κατανομής καθηκόντων στις Μονάδες.

– – Θα επιφέρει ανάλογο οικονομικό κόστος, το οποίο υπό τις παρούσες συνθήκες δε δύναται να υπολογιστεί.

– – Οι ΕΠΟΠ θα ζητήσουν για λόγους ισονομίας την περαιτέρω βαθμολογική τους εξέλιξη.

– – Θα καταστεί δυσχερής η διαφύλαξη της ειδοποιού διαφοράς των ΕΜΘ ως προς τους Υπαξιωματικούς ΑΣΣΥ, γιατί θα οδηγηθούν στον ίδιο σταδιοδρομικό ορίζοντα.

Όμως το θέμα δεν είναι πλέον οι απόψεις των Γενικών Επιτελείων, αλλά τι πιστεύει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ και αν είναι αποφασισμένη να το εφαρμόσει…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου