Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Μόνο η βιτρίνα απασχολούσε τον ταξίαρχο στο ΚΕΥΠ Λαμίας.

Αποτέλεσμα εικόνας για fvtografia fantaroyΈνα μήνα εκπαίδευσης στο ΚΕΥΠ Λαμίας, και αυτό που έγινε φανερό ήταν ότι το μόνο που ενδιέφερε τον ταξίαρχο του Κέντρου Ελευθέριο Παπαδόπουλο ήταν η εικόνα που θα έδειχνε το ΚΕΥΠ στους καλεσμένους είτε αυτοί ήταν το ΓΕΠΣ, είτε ο μητροπολίτης Φθιώτιδας και προς επιτυχία αυτού ήταν έτοιμος να "στάξει" τους φαντάρους.
 Όλη η εκπαίδευση των νεοσυλλέκτων έγινε υπό το άγρυπνο βλέμμα του ταξίαρχου, τις φωνές του και τις ειρωνείες του. Από την δεύτερη κιόλας μέρα και ενώ δεν είχαν φτάσει ακόμα όλοι οι φαντάροι στο κέντρο, ξεκίνησαν οι διελεύσεις παρέλασης, συνοδευόμενες με τροχάδην. Μέσα στην πρώτη κιόλας εβδομάδα ξεκίνησαν οι δοκιμαστικές ορκωμοσίας.
Το πρόγραμμα ήταν τόσο εξαντλητικό για τους νεοσύλλεκτους που από την πρώτη κιόλας μέρα, οι  λιποθυμίες ήταν συχνό φαινόμενο, ενώ όσο περνούσε ο καιρός η μεσημεριανή ξεκούραση γινόταν όλο και λιγότερη, μέχρι που στο τέλος έφτασε να είναι σαράντα με σαρανταπέντε λεπτά και οι φαντάροι να μην προλαβαίνουν να κοιμηθούν ούτε για λίγο. Το εξαντλητικό πρόγραμμα δεν σταμάτησε να διαρκεί έως και τέσσερις  ώρες όταν στη Λαμία είχε δύο με πέντε βαθμούς Κελσίου και έριχνε ψιλόβροχο. Η παρουσία  του ταξίαρχου στις δοκιμαστικές παρέλασης και ορκωμοσίας τις έκανε ακόμα πιο σκληρές, αφού μπορεί να πραγματοποιούνταν και συνεχόμενες δοκιμαστικές χωρίς διαλείμματα. Με αποτέλεσμα κάποιες φορές η ορθοστασία των νεοσυλλέκτων να υπερβαίνει κατά πολύ τη μια ώρα, λες και κάνουνε ορκωμοσία δόκιμοι τις Ευελπίδων. Μια μάλιστα από αυτές τις φορές οι συνεχόμενες ορκωμοσίες και παρελάσεις ήταν τόσες πολλές προς τέρψιν του ταξίαρχου, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι φαντάροι να μην προλάβουν να φάνε δεκατιανό, ενώ και όσοι πρόλαβαν ήταν είκοσι λεπτά πριν το μεσημεριανό. Όταν αυτό αναφέρθηκε  σε καταγγελία της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων για το ΚΕΥΠ Λαμίας, ο ταξίαρχος έτρεξε να ρίξει τις ευθύνες στα χαμηλότερα στελέχη και στους φαντάρους, ενώ ξέχασε ότι αυτός  ήταν δεν άφησε τους φαντάρους να κάνουν ούτε πέντε λεπτά διάλλειμα για να φάνε. Η καταγγελία της Επιτροπής Αλληλεγγύης ανάγκασε τον Γενικό επιθεωρητή στρατού, αντιστράτηγο Ηλιόπουλο, που είχε έρθει για επιθεώρηση στο κέντρο να βρεθεί μόνος με τους νεοσύλλεκτους και να ακούσει τα παράπονα τους, ώστε να δείξει ένα πιο "φιλικό" πρόσωπο του στρατού. Οι φαντάροι είπαν και σε αυτόν για το εξαντλητικό πρόγραμμα, χωρίς διαλείμματα, για τους υπνόσακους που παρακρατήθηκαν, χωρίς όμως να μας έχουν αλλάξει τα σεντόνια στα κρεβάτια για δυόμισι εβδομάδες, αλλά και για την αδιαφορία που υπήρχε για τον ελεύθερο χρόνο των φαντάρων, με αποκορύφωμα τις δύο τηλεοράσεις του ΚΨΜ, που δεν είχαν ανοίξει ούτε δευτερόλεπτο μέχρι τότε, χωρίς κανένας να μπορεί να δώσει μια πειστική απάντηση. Επίσης το ΚΨΜ ήταν διαθέσιμο για τους φαντάρους μόνο δυόμιση ώρες την ημέρα, αφού έκλεινε για μεσημέρι σχεδόν μόλις τελείωνε η μεσημεριανή εκπαίδευση και για βράδυ στις οκτώμισι, όταν το βραδινό τελείωνε περίπου στις επτά. Όταν λοιπόν η βιτρίνα στραπατσαρίστηκε, ο ταξίαρχος αρχικά "πέφτοντας από τα σύννεφα" που οι νεοσύλλεκτοι δεν είχαν αναφέρει τα προβλήματα τους (λες και χρειαζόταν ειδικό αίτημα για να αλλάξει σεντόνια ή να ανοίξει μια τηλεόραση), φρόντισε να τα υλοποιήσει.
Οι φωνές, οι ειρωνείες, το τρέξιμο, και οι καμπάνες που δεν έχανε ευκαιρία να μοιράζει ο ταξίαρχος σε νεοσύλλεκτους, δεν αφορούσαν μόνο τους φαντάρους. Αφορούσαν τόσο τους παλιούς φαντάρους, όσο και τα υπόλοιπα στελέχη του στρατοπέδου (έως και τον αντισυνταγματάρχη υπεύθυνο του τάγματος νεοσυλλέκτων, που άκουγε υποδείξεις για το πως θα παρελαύνει!). Τα στελέχη μερικές φορές μπορεί να μετέφεραν τον εκνευρισμό τους στους νεοσύλλεκτους (με αποκορύφωμα τη συμπεριφορά ΑΥΔΜ για κλοπή κινητού, που επιστράφηκε κιόλας, όπου έβριζε χυδαία τους νεοσύλλεκτους για ένα τέταρτο στις δέκα  το βράδυ στο προαύλιο του στρατοπέδου, κάτι που κατήγγειλε και η Επιτροπή Αλληλεγγύης), ενώ άλλες φορές παραδέχονταν ότι είμαστε μια ΕΣΣΟ με πολύ σκληρό πρόγραμμα που ακόμα και οι ίδιοι περιμένουν να φύγουμε για να ηρεμήσουν.
Η βιτρίνα όμως του στρατοπέδου είχε να κάνει και με τους "επίτιμους προσκεκλημένους" του ταξίαρχου, όπως τον μητροπολίτη Φθιώτιδας Νικόλαο. Εντυπωσιακό ήταν το προσκύνημα/χειροφίλημα των περισσότερων στελεχών του στρατοπέδου στη θέα του μητροπολίτη Νικόλαου, ο οποίος έκανε κήρυγμα προς τους νεοσύλλεκτους φροντίζοντας να στάξει δηλητήριο τόσο για τους άθεους και τους ομοφυλόφιλους, όσο και για τους κομμουνιστές. Ήταν πάντα γνωστή η σχέση στρατού και εκκλησίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι φαντάροι είναι υποχρεωμένοι να ακούνε ακροδεξιά παραληρήματα και από "καλεσμένους".
Τελικά η βιτρίνα του ταξίαρχου χάλασε παρά το ανελέητο "στάξιμο" σε δοκιμαστικές ορκωμοσίας και παρέλασης, καθώς στην τελική ορκωμοσία 4 φαντάροι λιποθύμησαν, μπροστά στα μάτια των σοκαρισμένων γονέων, εξαντλημένοι από το κρούσμα δηλητηριάσεων και γαστρεντερίτιδας που είχε χτυπήσει το στρατόπεδο τις τρείς τελευταίες μέρες και είχε στείλει στα ιατρεία έναν στους τέσσερις φαντάρους του στρατοπέδου.
Μόνος τρόπος για να μπορέσουν να επιβιώσουν οι επόμενες ΕΣΣΟ στο ΚΕΥΠ Λαμίας είναι να μην φοβηθούν από τις πρώτες κιόλας μέρες να βγουν παραπονούμενοι για οποιοδήποτε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα προκύψει, αλλά και να απευθυνθούν στην Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων ώστε να γίνουν γνωστά τα προβλήματα και πίσω από την "καλογυαλισμένη βιτρίνα"
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου