Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Επιστολή προς τον Τραμπ από 176 απόστρατους στρατηγούς-Λένε ΟΧΙ στα βασανιστήρια που επαναφέρει ο Τραμπ

Σχεδόν 200 απόστρατοι στρατηγοί των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων υπογράφουν μια επιστολή προς τον εκλεγμένο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στην οποία εκφράζουν την αντίθεση τους στην πρακτική των βασανιστηρίων που ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να επαναφέρει.
Η επιστολή που συνυπογράφουν 176 στρατηγοί και ναύαρχοι με εμπειρία "τουλάχιστον 6.000 ετών" στο στράτευμα δημοσιεύτηκε σήμερα από την εφημερίδα New York Times, καθώς οι ακροάσεις για τα νέα μέλη της κυβέρνησης του Τραμπ ξεκίνησαν στην Γερουσία.
Κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο Τραμπ είχε εξαγγείλει πως αν εκλεγεί στην προεδρία των ΗΠΑ, θα ακυρώσει την απαγόρευση από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα της εφαρμογής του εικονικού πνιγμού και θα εφαρμόσει "κι άλλα πολύ χειρότερα".

Έπειτα από την εκλογή του εμφανίστηκε να αλλάζει γνώμη για τη χρήση των βασανιστηρίων, έπειτα από την συνάντηση του με τον στρατηγό εν αποστρατεία των Πεζοναυτών Τζέιμς Μάτις που προορίζεται να αναλάβει υπουργός Άμυνας.
Ο μεγιστάνας είχε τονίσει πως είχε "εντυπωσιαστεί" όταν ο στρατηγός του είπε ότι "ένα πακέτο τσιγάρα και δύο μπύρες" είναι πιθανότερο να κάνουν τους υπόπτους να μιλήσουν παρά οι εικονικοί πνιγμοί.

Στην επιστολή τους, με ημερομηνία 6η Ιανουαρίου, το πλήρες κείμενο της οποίας δημοσίευσαν οι Τάιμς, οι στρατηγοί ανέφεραν ότι "τα βασανιστήρια είναι παράνομα βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας και του διεθνούς δικαίου".
"Με βάση την εμπειρία μας, γνωρίζουμε ότι οι νόμιμες μέθοδοι ανάκρισης (...) είναι οι πλέον αποτελεσματικές για να συγκεντρωθούν αξιόπιστες πληροφορίες", τόνισαν.

"Τα βασανιστήρια είναι αντιπαραγωγικά επειδή αποδυναμώνουν την εθνική μας ασφάλεια, αυξάνουν τους κινδύνους για τα στρατεύματα μας, εμποδίζουν την συνεργασία με τους συμμάχους μας και μας αποξενώνουν από τους πολίτες, την υποστήριξη των οποίων χρειαζόμαστε", πρόσθεσαν.
Ανάμεσα στα ονόματα των στρατηγών που υπογράφουν την επιστολή, περιλαμβάνονται ηγέτες που διακρίθηκαν στην μάχη ενάντια εξτρεμιστών στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, όπως ο στρατηγός Στάνλεϊ Μακ Κρίσταλ και ο ναύαρχος Γουίλιαμ Μακ Ρέιβεν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου