Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Οι Γερμανοί βιομήχανοι ανησυχούν και “κλαίγονται” για την πολιτική “προστατευτισμού” του Τραμπ

Η γερμανική οικονομία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αντιξοότητες από μια αμερικανική εμπορική πολιτική προστατευτισμού και την υπερβολική κρατική παρέμβαση στην Κίνα, ανέφερε σήμερα η ένωση γερμανικών βιομηχανιών BDI, προβλέποντας ρυθμό ανάπτυξης 1,5% για τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία φέτος.

«Υπό το φως της παγκόσμιας πολιτικής αβεβαιότητας που απειλεί ιδιαίτερα την εθνική μας οικονομία, η μελλοντική ανάπτυξη είναι κάθε άλλο παρά αυταπόδεικτη», δήλωσε ο πρόεδρος της BDI Ντίτερ Κεμπφ. «Το κλειδί είναι οι κρατικές επενδύσεις, προληπτικού χαρακτήρα, στους δρόμους, την ενέργεια και τα ψηφιακά δίκτυα καθώς και στην παιδεία», δήλωσε.
Η BDI, που προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1,9% για το 2016, είπε ότι αναμένει οι εξαγωγές να αυξηθούν 2-3% φέτος και έως μισό εκατομμύριο άνθρωποι να προστεθούν στο εργατικό δυναμικό.

Η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία της χώρας αναμένεται να ανακοινώσει τα στοιχεία για τον ρυθμό ανάπτυξης του 2016 την Πέμπτη. Η κυβέρνηση αναμένει να έχει διαμορφωθεί στο 1,8%, που είναι ο ισχυρότερος εδώ και μισή δεκαετία.

Οι Γερμανοί εξαγωγείς, των οποίων ο κλάδος παραμένει σημαντικός για την οικονομία παρά την εξασθένηση των τελευταίων ετών, φοβούνται ότι μια εμπορική πολιτική προστατευτισμού υπό τον Ντόναλντ Τραμπ θα πλήξει τις επιχειρήσεις τους.

Ο Κεμπφ προειδοποίησε κατά της όποιας προσπάθειας να απομονωθούν οι ΗΠΑ και να περιοριστεί το ελεύθερο εμπόριο.

«Αυτό θα έπληττε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία και ιδιαίτερα την γερμανική που έχει εξαγωγικό προσανατολισμό», δήλωσε. Η κρατική παρέμβαση στην Κίνα αποτελεί μια ακόμα πηγή ανησυχίας για τις γερμανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκεί, πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου