Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Βρετανικός Στρατός: Πόλεμος με όπλα λέιζερ σε ξηρά, θάλασσα και αέρα

Όπλα λέιζερ θέλει ο Βρετανικός Στρατός. Το υπουργείο Άμυνας δίνει 30 εκ. λίρες Αγγλίας για λέιζερ σε ξηρά, θάλασσα και αέρα ως το 2030.
Θα μπορούσε να είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά όπως μετέδωσε το BBC πρόκειται για μια απόλυτα πραγματική απόφαση του Βρετανικού υπουργείου Άμυνας. Τριάντα εκατομμύρια λίρες Αγγλίας θα επενδυθούν για να αποκτήσει ο Βρετανικός Στρατός και το Βασιλικό Ναυτικό όπλα λέιζερ ώς το 2020 και η αεροπορία να ακολουθήσει το πολύ ως το 2030.
Η πρώτη φάση της επένδυσης αυτή αφορά την έρευνα των δυνατοτήτων της κατευθυνόμενης ενεργειας και αν όλα πάνε καλά θα ακολουθήσει το 2019 επίδειξη πρωτότυπου όπλου λέιζερ.

Πηγές του Βρετανικού υπουργείου Άμυνας ξεκαθάρισαν πάντως πως η ανάπτυξη των νέων όπλων δεν γίνεται για να αντιμετωπιστούν υφιστάμενες απειλές αλλά για να δουν τι πλεονέκτηματα μπορούν να προσφέρουν. Πιθανοί στόχοι άλλωστε τον νέων όπλων μπορούν να είναι περα απο συμβατικούς στόχους και drones ακόμα και αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί.
Τα όπλα λέιζερ αποτελούν πεδίο έρευνας και για τον Αμερικανικό Στρατό ενώ το Αμερικανικό Ναυτικό το 2014 χρησιμοποίησε στον Κόλπο ένα τέτοιο όπλο στο USS PONCE.

Σε δηλώσεις του ο Ναύαρχος Sir George Zambellas υποστήριξε πως θα μπορούσε να υπάρχει ένα κανόνι στα πλοία του Βασιλικού Ναυτικού της Αγγλίας με τεχνολογία λέιζερ ώς τα μέσα του 2020.

Τα ερωτήματα που καλούνται να απαντήσουν οι εταιρείες που έχουν αναλάβει το πρόγραμμα είναι αν τα λέιζερ μπορούν να ακολουθήσουν στόχους, ποιούς στόχους, αν μπορούν να τους καταστρέψουν και κυρίως πόση ενέργεια χρειάζονται για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά.

Στην Μεγάλη Βρετανία υποστηρίζουν πως η απόκτηση αυτής της τεχνολογίας θα δώσει στην χώρα τους την δυνατότητα να είναι ένα βήμα μπροστά στις εξελίξεις και να εξασφαλίσει το συγκριτικό πλεονέκτημα για πάρα πολλά χρόνια.

Στο βίντεο του Αμερικανικού Ναυτικού μπορούμε να πάρουμε μια ιδέα απο το μέλλον του πολέμου έτσι όπως ετοιμάζεται στα επιστημονικά εργαστήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου