Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017

Κουρδικές οργανώσεις ενέκριναν σχέδιο για σύσταση κυβέρνησης στη βόρεια Συρία


Συριακές κουρδικές οργανώσεις και οι σύμμαχοι τους ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι ενέκριναν σχέδιο που προβλέπει ένα σύστημα ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην βόρεια Συρία.
Ρωσία, Τουρκία και Ιράν θέλουν να μοιράσουν τη Συρία σε ζώνες επιρροής
«Το προσχέδιο ενός κοινωνικού συμβολαίου επικυρώθηκε… και η εκτελεστική επιτροπή θα προετοιμαστεί για εκλογές» σημείωσε αξιωματούχος, αναφερόμενος σε εκλογές για την ανάδειξη τοπικών διοικητικών αρχών.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, οι τοπικές αυτές αρχές θα εξελιχθούν σε κεντρικό φορέα.

Ο αξιωματούχος δεν ανέφερε ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

Το σχέδιο που εγκρίθηκε από ένα συμβούλιο 151 μελών στην πόλη Ρμέιλαν, αποτελεί ένα είδος Συντάγματος -γνωστό ως κοινωνικό συμβόλαιο.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, στόχος είναι να οριστικοποιηθεί η αυτονομία περιοχών της βορείου Συρίας, όπου υπάρχουν αυτοδιοικούμενες κουρδικές περιοχές, αν και οι Κούρδοι σημειώνουν ότι δεν είναι στόχος τους ένα ανεξάρτητο κράτος.

Η αυξανόμενη κουρδική επιρροή σε περιοχές της βορείου Συρίας έχει θορυβήσει τους Τούρκους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία θεωρεί τις πολιτοφυλακές YPG και την πολιτική πτέρυγά τους PYD προεκτάσεις του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο διεξάγει αντάρτικο από το 1984 στο κυρίως κουρδικό νοτιοανατολικό τμήμα της.
Το πραγματικό επίδικο στο παιχνίδι που έχουν οι Τούρκοι, και ο φόβος τους, είναι να αναδυθεί ένα αυτόνομο Κουρδιστάν μέσα στη Συρία που θα έχει άμεσες συνέπειες για αυτούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου