Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

Διαπράττονται εγκλήματα πολέμου με όπλα των Δυτικών

Οι φιλοκυβερνητικές ιρακινές πολιτοφυλακές χρησιμοποιούν τα όπλα που τους δίνονται κυρίως από τους Δυτικούς για να διαπράττουν «εγκλήματα πολέμου», καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία σε έκθεσή της που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Οι παραστρατιωτικές αυτές ομάδες, που είναι κυρίως σιιτικές, χρησιμοποιούν τα όπλα αυτά για να διαπράττουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως αναγκαστικές εξαφανίσεις και απαγωγές χιλιάδων ανδρών κυρίως σουνιτών, βασανιστήρια και εξωδικαστικές εκτελέσεις, όπως και αδικαιολόγητες καταστροφές περιουσίας, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση.
«Οι χώρες που παρέχουν τα όπλα – κυρίως οι ΗΠΑ, οι ευρωπαϊκές χώρες, η Ρωσία και το Ιράν – πρέπει να γνωρίζουν ότι κάθε μεταφορά όπλων στο Ιράκ ενέχει έναν πραγματικό κίνδυνο αυτά να καταλήξουν στα χέρια πολιτοφυλακών που έχουν κατηγορηθεί για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε ο Πάτρικ Ουίλκεν, ερευνητής «ελέγχου όπλων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων» της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η ΜΚΟ έχει ήδη εκφράσει την ανησυχία της πολλές φορές τους τελευταίους μήνες για το γεγονός ότι πολιτοφυλακές εκτελούν, βασανίζουν και κρατούν αυθαίρετα «χιλιάδες» αμάχους που εγκαταλείπουν τις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και κυρίως γύρω από τη Μοσούλη.

«Οι έρευνες που έχουν γίνει από τον Ιούνιο του 2014 στο πεδίο και οι αναλύσεις των ειδικών από φωτογραφίες και βίντεο καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι παραστρατιωτικές αυτές οργανώσεις εκμεταλλεύονται τα όπλα που φτάνουν στη χώρα από τουλάχιστον 16 κράτη», επισημαίνεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, οι Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης (Χάσντ αλ Σάαμπι), ένας συνασπισμός κυρίως σιιτικών παραστρατιωτικών ομάδων του Ιράκ, έχουν αυξήσει την επιρροή τους από τα μέσα του 2014 οπότε και σχηματίστηκαν για να πολεμήσουν κατά του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους.

«Οι ιρακινές αρχές συνεισφέρουν στον εξοπλισμό και τον εφοδιασμό των Μονάδων Λαϊκής Κινητοποίησης και πληρώνουν τους μισθούς τους (…) Αντί να εξυμνούν τις πολιτοφυλακές για τη μάχη τους κατά των ωμοτήτων που διαπράττει το ΙΚ, οι ιρακινές αρχές θα έπρεπε να ανοίξουν τα μάτια τους και να δουν τις συστηματικές παραβιάσεις που οξύνουν τις διαδογματικές εντάσεις», καταλήγει η οργάνωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου