Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Ο Τραμπ σχεδιάζει επαναλειτουργία των μυστικών φυλακών της CIA

Ο Τραμπ σχεδιάζει επαναλειτουργία των μυστικών φυλακών της CIA
Ένα διάταγμα που μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την επαναλειτουργία των αμφιλεγόμενων μυστικών φυλακών της CIA στο εξωτερικό προετοιμάζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τις οποίες είχε κλείσει ο Μπαράκ Ομπάμα, έγραψαν σήμερα οι εφημερίδες New York Times και η Washington Post.

Την ίδια ώρα, δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι ο Τραμπ αναμένεται να εκδώσει διάταγμα που θα οδηγούσε στην επαναφορά του προγράμματος της CIA που προβλέπει την ανάκριση υπόπτων για τρομοκρατία σε μυστικές φυλακές στο εξωτερικό με την χρήση τεχνικών που έχουν καταδικαστεί διότι συνιστούν βασανιστήρια.
Σύμφωνα με το αθηναϊκό πρακτορείο, οι δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι, που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας, είπαν ότι ο Τραμπ αναμένεται να υπογράψει το διάταγμα με τίτλο: «Κράτηση και Ανάκριση των Εχθρικών Μαχητών» τις επόμενες ημέρες.
Σύμφωνα με τους New York Times, το προσχέδιο του διατάγματος, έκτασης τριών σελίδων, θα ανακαλεί την ισχύ των διαταγμάτων που είχε υπογράψει ο προκάτοχος του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, τον Ιανουάριο του 2009, τα οποία προέβλεπαν το κλείσιμο της φυλακής του Γκουαντάναμο (το οποίο εμπόδισε το Κογκρέσο) και των «μυστικών φυλακών» της CIA εκτός των αμερικανικών συνόρων. Επιπλέον, διέτασσε την πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού σε όλους τους κρατούμενους των ΗΠΑ σε ολόκληρο τον κόσμο και τον τερματισμό των τεχνικών ανάκρισης με την χρήση βασανιστηρίων.
Αυτό το προσχέδιο διατάγματος του Τραμπ, που δεν επιβεβαιώνει ο Λευκός Οίκος, δεν θα μπορούσε να σημάνει από μόνο του την ενεργοποίηση και την επαναλειτουργία των φυλακών της CIA, ενός σχεδίου που εκπονήθηκε υπό άκρα μυστικότητα την εποχή της διακυβέρνησης του Τζορτζ Ου. Μπους, κατά την έναρξη του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001. Ωστόσο, ανοίγει τη δικαστική οδό για την επαναλειτουργία τους.
Αν και το διάταγμα αναμένεται να επαναλαμβάνει την απαγόρευση κάθε χρήσης βασανιστηρίων, τάσσεται υπέρ του να εξεταστεί η τροποποίηση των μεθόδων ανάκρισης τον οποίο χρησιμοποιούν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις και η CIA.
Αναφορικά με το Γκουαντάναμο, σύμφωνα με τους New York Times, το κείμενο θα προτρέπει το Πεντάγωνο να συνεχίσει να στέλνει εκεί τους κρατούμενους που ανήκουν στην Αλ Κάιντα ή την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Αυτή τη στιγμή παραμένουν εκεί έγκλειστοι 41 κρατούμενοι.
Η απαγόρευση των βασανιστηρίων είναι κατοχυρωμένη στο αμερικανικό δίκαιο, με νόμο που ψηφίστηκε το 2015 από το Κογκρέσο με εισηγητή τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Τζον Μακέιν. Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να προσφεύγουν παρά σε τεχνικές που καθορίζονται στο εγχειρίδιο του στρατού. Ένα διάταγμα δεν μπορεί να αλλάξει αυτόν τον νόμο.
«Ο πρόεδρος μπορεί να υπογράφει όλα τα διατάγματα που θέλει, όμως ο νόμος είναι ο νόμος» ήταν η αντίδραση του Τζον Μακέιν σε ένα δελτίο τύπου. «Δεν θα επαναφέρουμε τα βασανιστήρια στις ΗΠΑ» υπογραμμίζεται.
Ο γερουσιαστής Μακέιν υπενθύμισε επιπλέον ότι ο νέος διευθυντής της CIA, Μάικ Πομπέο, δεσμεύτηκε ότι οι πράκτορές του θα περιορίζουν τις τεχνικές ανάκρισης σε εκείνες που καταγράφονται στο εγχειρίδιο του στρατού. Επιπλέον, ο νέος υπουργός Άμυνας, πρώην στρατηγός Τζέιμς Ματίς, δεσμεύτηκε το ίδιο για τον αμερικανικό στρατό.
Τον Φεβρουάριο του 2016, ο υποψήφιος ακόμη Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει «τα βασανιστήρια φέρνουν αποτέλεσμα», υποσχόμενος ότι θα επαναφέρει την τεχνική της προσομοίωσης πνιγμού, την οποία απαγόρευσε ο Μπαράκ Ομπάμα.
Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος απάντησε την Τετάρτη ότι το προσχέδιο του διατάγματος υπέρ της επανεξέτασης της επαναφοράς του προγράμματος της CIA να ανακρίνει υπόπτους σε μυστικές φυλακές στο εξωτερικό δεν συνιστά έγγραφο του Λευκού Οίκου.
«Δεν πρόκειται για έγγραφο του Λευκού Οίκου» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου Σον Σπάισερ σε δημοσιογράφους.
«Δεν έχω ιδέα από πού προήλθε, αλλά δεν είναι έγγραφο του Λευκού Οίκου» τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
ΠΗΓΗ:CNNGREECE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου