Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017

Έκθεση: Γάζα 100.000 ώρες απομόνωσης

Ένα στα τέσσερα παιδιά στη Γάζα εξακολουθεί να χρειάζεται ψυχοκοινωνική υποστήριξη για να ξεπεράσει τις τραυματικές μνήμες της βίας που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα το 2014, σύμφωνα με μια νέα έκθεση από το Παρατηρητήριο Ευρωμεσογειακών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Euro-Med Monitor).
Η έκθεση, με τίτλο Γάζα: 100.000 ώρες απομόνωσης, ρίχνει φως στις καταστροφικές συνέπειες του δεκαετούς αποκλεισμού και των πολέμων του Ισραήλ στην Γάζα.
«Ενώ το Ισραήλ συνεχίζει τη μακρά ιστορία της απομόνωσης της Γάζας, με μια άνευ προηγουμένου διάρκεια και βαρβαρότητα από το 2006, οι συνέπειες του αποκλεισμού εξακολουθούν να επιδεινώνονται με αφάνταστους τρόπους», δήλωσε ο Ramy Abdu, πρόεδρος του Euro-Med Monitor. «Η διεθνής κοινότητα στηρίζει αυτή την απομόνωση με τη σιωπή της και τη λήθη.»
Τα ευρήματα δείχνουν ότι το 65 τοις εκατό των κατοίκων της Γάζας υποφέρουν από τη φτώχεια, το 72 τοις εκατό βρίσκονται σε επισιτιστική ανασφάλεια, και το 80 τοις εκατό εξαρτάται από τη διεθνή βοήθεια, ενώ η ανεργία στη λωρίδα έχει φτάσει το άνευ προηγουμένου 43 τοις εκατό κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2016.
«Πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι στη Γάζα συνεχίζουν να αγωνίζονται με τα αυξανόμενα ποσοστά της φτώχειας, της ανεργίας και της επιτιστικής ανασφάλειας και με τη μείωση της ποιότητας των βασικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των παροχών της ηλεκτρικής ενέργειας, του νερού, της εκπαίδευσης και της υγειονομικής περίθαλψης», πρόσθεσε ο Abdu.
Η διάβαση Shalom Kerem, γνωστή ως Καρέμ Αμπού Σάλεμ στους Παλαιστινίους, η πύλη μέσω της οποίας μεταφέρονται οι εισαγωγές και εξαγωγές της Γάζας, παρέμεινε κλειστή για το 36 τοις εκατό των ημερών το 2016.
Επιπλέον, όπως αναφέρεται στην έκθεση, μεταξύ Ιανουαρίου και Δεκεμβρίου 2016, ακυρώθηκαν σκόπιμα 1.900 από τις 3.700 άδειες διέλευσης από το Ερέζ,  για τους Παλαιστίνιους επιχειρηματίες. «Είναι πιο δύσκολο από ποτέ να ξεκινήσεις μια επιχείρηση ή να αναπτύξειε μια παλιά», δήλωσε το Euro-Med Monitor, σημειώνοντας ότι οι περιορισμοί του Ισραήλ στις εξαγωγές και τις εισαγωγές της Γάζας, καθώς και στην μετακίνηση των εμπόρων, συνεχίζουν να συμβάλλουν σημαντικά στην οικονομική ύφεση.
Η αλιεία και η γεωργία είναι δύο άλλοι τομείς που επηρεάζονται σημαντικά από τον αποκλεισμό. Ο αριθμός των αλιέων στο διάστημα μεταξύ 2000 και 2016 μειώθηκε από περίπου 10.000 σε 4.000, με σχεδόν το 95 τοις εκατό από αυτούς να εξαρτώνται τώρα από τη διεθνή βοήθεια.
«Τα εγκλήματα του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων δεν είναι μόνο στρατιωτικά και οικονομικά, αλλά και ανθρωπιστικά», δήλωσε ο Maha Hussaini, διευθυντής του Euro-Med Monitor στα παλαιστινιακά εδάφη. «Σε έναν μεγάλο αριθμό ασθενών που ζητούν θεραπεία στη Δυτική Όχθη, το Ισραήλ ή στο εξωτερικό, συστηματικά και αυθαίρετα, δεν τους χορηγούνται άδειες για να φύγουν από τη Γάζα», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι στο τέλος του 2016, εγκρίθηκαν λιγότερο από το 50 τοις εκατό των αιτήσεων εξόδου από το Ερέζ για ιατρική περίθαλψη στο εξωτερικό, με ποσοστό έγκρισης το 44 τοις εκατό των αιτημάτων των ασθενών κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου του 2016.
Οι τρεις ισραηλινοί πόλεμοι που έπληξαν τη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια των δέκα ετών αποκλεισμού επιδείνωσαν περαιτέρω την ολέθρια κατάσταση που αντιμετωπίζει ο πληθυσμός. Το Euro-Med Monitor υπολογίζει ότι ένα στα τέσσερα παιδιά Παλαιστινίων στη Γάζα εξακολουθεί να χρειάζεται ψυχοκοινωνική υποστήριξη για να ξεπεράσει τις τραυματικές μνήμες της βίας που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα το 2014.
Και μέχρι στιγμής, λιγότερο από το ήμισυ των διεθνών κεφαλαίων που δεσμεύτηκαν για την ανασυγκρότηση της Γάζας έχουν εκταμιευθεί, με μόνο 2.167 (19,7 τοις εκατό) σπίτια να έχουν ξαναχτιστεί,  από ένα σύνολο 11.000 σπιτιών που καταστράφηκαν ολοσχερώς κατά τη διάρκεια της επίθεσης.
«Με έναν πληθυσμό που εδώ και τόσο καιρό υποβάλλεται σε έντονο πόνο, η Γάζα δεν θα μπορέσει να αντέξει για πολύ καιρό ακόμα, σε αυτό το χείλος της κατάρρευσης», προειδοποίησε Hussaini.
Ο Haidar Eid, παλαιστίνιος καθηγητής και ηγετικό στέλεχος του BDS (Kίνημα για Μποϊκοτάζ Κυρώσεις Αποπενδύσεις), υποστήριξε ότι η πολιορκία του Ισραήλ στη Γάζα ισοδυναμεί με συλλογική τιμωρία και κατατάσσεται στα έγκληματα κατά της ανθρωπότητας.
«Πολλοί πιστεύουν ότι η πολιορκία άρχισε το 2007, αλλά όλα ξεκίνησαν μετά την επιλογή του λαού στις εκλογές του Γενάρη 2006. Έντεκα χρόνια και τρεις πολέμους αργότερα, δεν ακόμη δεν φαίνεται καμία λογοδοσία στον ορίζοντα."
Ο Jamal Khoudary, παλαιστίνιος βουλευτής και πρόεδρος της Λαϊκής Επιτροπής Ενάντια Πολιορκία, δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα είναι εναντίον της πολιορκίας της Γάζας από το Ισραήλ, αλλά συγκεκριμένα μέτρα για τον τερματισμό της πολιορκίας δεν έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί.
«Η διεθνής κοινότητα φαίνεται να έχει τοποθετήσει την οποιαδήποτε ουσιαστική δράση για τις ισραηλινές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πόσο μάλλον για τον εντεκάχρονο αποκλεισμό της Γάζας, στις τελευταίες θέεις των προτεραιότητων της» δήλωσε ο Abdu.
«Παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump και πολλά Ευρωπαίοι ηγέτες ακολουθούν το Ισραήλ χτίζοντας τοίχους για να ελέγχουν την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων, η ιστορία έχει δείξει ξανά και ξανά ότι το ανθρώπινο πνεύμα δεν μπορεί να εμποδιστεί.»
Κλείνοντας την αναφορά, το Euro-Med Monitor καλεί τη διεθνή κοινότητα να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις κατά του Ισραήλ μέχρι αυτό να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα των Παλαιστινίων. «Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να είναι σε θέση να διαχωρίσει μεταξύ της συλλογικής τιμωρίας των Παλαιστινίων από το Ισραήλ και της πολιτικής σύγκρουσης μεταξύ Παλαιστίνης και Ισραήλ»,  υπογράμμισε το Euro-Med.
Ο MP Khoudary συμφώνησε, σημειώνοντας ότι η ισραηλινή πολιορκία πρέπει να εξεταστεί στο ευρύτερο πλαίσιο της κατοχής. «Η οικοδόμηση εποικισμών, η καταπάτηση της γης και το τείχος διαχωρισμού είναι άλλες όψεις της στρατιωτικής κατοχής της Παλαιστίνης από το Ισραήλ, που πρέπει να αντιμετωπιστούν» είπε.   aljazeera
omniatv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου