Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Πάνω από 3.500 παιδιά θύματα του πολέμου στο Αφγανιστάν

Οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ, Ντανιέλ Μπελ και Τανταμίτσι Γιαμαμότο παρουσιάζουν την έκθεση για τα θύματα του πολέμου στο Αφγανιστάν | AP Photo/Rahmat Gul
Συντάκτης: efsyn.gr
Το 2016 ήταν η χειρότερη χρονιά για το Αφγανιστάν όσον αφορά τον αριθμό των άμαχων θυμάτων των συγκρούσεων, καθώς σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι νεκροί έφτασαν τους 11.500. Εξω αυτών το ένα τρίτο περίπου είναι παιδιά.
Όπως τονίζει η Αποστολή Αρωγής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, περισσότερα από 3.500 παιδιά βρίσκονται μεταξύ των θυμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ μέσα σε έναν μόλις χρόνο, τα θύματα αυξήθηκαν κατά 24%. Για τους θανάτους αυτούς, οι μισοί περίπου οφείλονται στις συγκρούσεις μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτών, αλλά και σε πυρομαχικά που δεν είχαν αφήσει πίσω τους οι εμπόλεμοι χωρίς να έχουν εκραγεί.

Στην ανακοίνωση της Αποστολής Αρωγής, τονίζεται ότι «μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου και της 31ης Δεκεμβρίου του 2016, η Αποστολή Αρωγής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν είχε καταμετρήσει 11.418 θύματα μεταξύ των αμάχων (4.498 νεκροί και 7.920 τραυματίες)».

Επίσης, αναφέρεται, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε γενικά κατά 3%, ενώ όσον αφορά μόνον τους τραυματίες κατά 6%.

Ο ΟΗΕ διαπιστώνει γενική επιδείνωση της κατάστασης της ασφάλειας στη χώρα, με τη σύγκρουση να έχει εξαπλωθεί ξανά και στις 34 επαρχίες του Αφγανιστάν, καταγράφοντας «αριθμό-ρεκόρ θυμάτων από τις χερσαίες μάχες, από τις επιθέσεις αυτοκτονίας και τους εκρηκτικούς μηχανισμούς που έχουν εγκαταλειφθεί, όπως και τον χειρότερο απολογισμό όσον αφορά τα θύματα των αεροπορικών επιχειρήσεων από το 2009».

Εδώ και 8 χρόνια που ο ΟΗΕ κάνει τον ετήσιο αυτόν απολογισμό, από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν έχουν χάσει τη ζωή τους 24.841 άνθρωποι και 45.347 έχουν τραυματιστεί.

Η πλειονότητα των απωλειών αυτών αποδίδεται κατά 61% σε «αντικυβερνητικά στοιχεία», κυρίως στους Ταλιμπάν και στο Ισλαμικό Κράτος, οι επιθέσεις των οποίων έχουν δεκαπλασιαστεί σε ένα έτος.

Το 2016, το Ισλαμικό Κράτος σκότωσε 206 αμάχους και τραυμάτισε 690 σε επιθέσεις που έκαναν οι μαχητές του κατά της σιιτικής μειονότητας, κυρίως στην Καμπουλ, σύμφωνα με καταμέτρηση της Αποστολής του ΟΗΕ, η οποία αναφέρεται στην πιθανότητα αυτές οι επιθέσεις να μπορούν να χαρακτηριστούν «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» λόγω του θρησκευτικού τους χαρακτήρα.http://www.efsyn.gr/arthro/pano-apo-3500-paidia-thymata-toy-polemoy-sto-afganistan

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου