Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

ΑΛΗΤΕΙΑ & ΘΡΑΣΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΑΡΕΤΗ & ΤΟΛΜΗ»


Χρηματοδότηση για κατοικίες αξιωματικών στις οποίες φαντάροι (για μια ακόμη φορά) θα κάνουν τις ορντινάτσες. Χρήματα τα οποία μοιράζονται μεταξύ κατασκευαστικών, ενώ έχει διαλυθεί ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας, και τα οποία εξοικονομούνται από τη διάλυση παιδείας και υγείας.
Η κατεξοχήν εκπομπή ΣΔΙΤ (σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα) στην ΕΡΤ, με τη συνεργασία ΕΡΤ και STAR (επί της ουσίας Καμμένου και Βαρδινογιάννη), η πολεμοκάπηλη «Αρετή και Τόλμη», για μια ακόμη φορά ξεπέρασε τον εαυτό της σε μιλιταριστική προπαγάνδα, νομιμοποίηση του κοινωνικού κανιβαλισμού, προβολή της δολοφονικής συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ, με μια από τις πιο σκοτεινές και πολεμοχαρής προσωπικότητες της Ισραηλινής κυβέρνησης και αποθέωση της εμπλοκής του στρατού στην κοινωνία.
Με τον υπουργό άμυνας, Π. Καμμένο, να βγάζει «selfies» στα κοντρόλ του στούντιο του STAR στο οποίο γυρίστηκε η εκπομπή για να προβληθεί στην ΕΡΤ, την οποία οι λαϊκοί αγώνες άνοιξαν, η εκπομπή είχε ανταπόκριση από το ΚΕΤΘ Αυλώνα, το «μεγαλύτερο στρατόπεδο των Βαλκανίων», προβολή άσκησης ανακατάληψης αεροδρομίου στην Ικαρία, με κοινή εκπαίδευση στρατού και ακροδεξιών-εθνικιστικών λεσχών εφέδρων προληπτικά ενάντια στο κίνημα και τον «εσωτερικό εχθρό» σαν δυνάμει τρομοκράτες, «αποκλειστικές» δηλώσεις του ίδιου του Τσίπρα για την «ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων» αλλά και το «κοινωνικό τους έργο», παρουσίαση του υποβρυχίου «Παπανικολής», αυτού δηλαδή από την παρτίδα των υποβρυχίων «που γέρνουν» και τα οποία πλήρωσε διπλά και τρίδιπλα το ελληνικό κράτος, χρηματοδοτώντας όλα τα εγχώρια και εισαγόμενα κοράκια που διέλυσαν τα ναυπηγεία και πέταξαν χιλιάδες εργαζόμενους στο δρόμο.
Όμως, εκεί που ξεπέρασε σε θράσος κάθε προηγούμενο η εκπομπή ήταν η ανταπόκριση από τη Σάμο στο ρεπορτάζ για τις κατοικίες των αξιωματικών και των υπαξιωματικών.
Μετά από ένα «δακρύβρεχτο» μέρος του ρεπορτάζ για τις δυσκολίες και τη φτώχεια του χαμηλόβαθμου προσωπικού, η εκπομπή βάλθηκε να πανηγυρίσει για το πρόγραμμα οικοδόμησης κατοικιών αξιωματικών και υπαξιωματικών στο Καρλόβασι. Σε αυτό το κομμάτι επιστρατεύτηκε και ο Πάρις Καρβουνόπουλος, από το militaire.gr (το -συχνά- άτυπο γραφείο τύπου και promotion του Καμμένου), για να μιλήσει, μαζί με τις παρουσιάστριες, για την «αναγκαιότητα επιτάχυνσης του προγράμματος» σε όλη την Ελλάδα και να παρουσιάσουν στοιχεία που δείχνουν την «πρόοδό του»: 16 κατοικίες φτιάχτηκαν το 2014, 62 το 2015, 101 το 2016, ενώ για το 2017 εκτιμάται ότι ο αριθμός θα φτάσει στις 454. Το ζήτημα των κατοικιών, μας λένε είναι «εκτός από οικονομικό και ψυχολογικό». Πώς θα μπορέσουν «να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους τα στελέχη» όταν δεν έχουν λυμένα τα βασικά προβλήματά τους;
Οι κεντρικές επιλογές του ελληνικού κράτους και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι χαρακτηριστικές και αποτυπώνονται με ακραίο κυνικό χαμόγελο, βγάζοντας εριστικά τη γλώσσα στην κοινωνική πλειοψηφία, τα εκατομμύρια των ανέργων, τη θάλασσα των κακοπληρωμένων και ελαστικών εργαζόμενων, των χιλιάδων αστέγων και των προσφύγων που στοιβάζονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και άθλια hot-spot επειδή τόλμησαν να φύγουν μακριά από τον πόλεμο.
Αλήθεια, για τους εθνικιστές μιλιταριστές, που χειροκροτούν τις κατασκευαστικές μπίζνες του ελληνικού κράτους με ιδιωτικά συμφέροντα, παραμένει το ερώτημα:
Ο Οργανισμος Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), που διέλυσε η κυβέρνηση Σαμαρά το 2012 στερώντας ακόμα και τα κατεστραμμένα υπολείμματα σημαντικών παροχών από τους δικαιούχους του, κυρίως στο ζήτημα της κατοικίας, διασπαθίζοντας μερικά εκατομμύρια σε αποθεματικά, «αλέθοντας» τα 3 δισ. που χρωστούσε το ΙΚΑ (στους ίδιους τους ασφαλισμένους του, επί τοις ουσίας), σταματώντας την οικοδόμηση φτηνών κατοικιών, είχε 5.000.000 τ.μ. οικόπεδα σε όλη την Ελλάδα, πολλά από τα οποία πραγματικά «φιλέτα». Επίσης, διέθετε πάνω από 10.000 τ.μ. σε ιδιόκτητα γραφεία και πάνω από 70.000 τ.μ. σε καταστήματα και αίθουσες.
Όλα αυτά, με ποιες διαδικασίες τύπου ΤΑΙΠΕΔ αξιοποιούνται, από τη σημερινή κυβέρνηση που βαθαίνει το βάρβαρο έργο των προηγούμενων σε σημείο που δεν θα μπορούσαν να φανταστούν κι εκείνες; Απέναντι στο πρόγραμμα κατασκευής κατοικιών αξιωματικών και υπαξιωματικών (τις οποίες πληρώνει το σύνολο της κοινωνίας), στέκουν χιλιάδες άστεγοι, δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες που ζουν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και κοντέινερ, τα οποία χρηματοδοτεί η ΕΕ, παρέχουν «με το αζημίωτο» επιχειρηματίες και επιτηρεί/συντηρεί ο στρατός, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που γίνονται γυρολόγοι για εξευτελιστικές δουλειές και μεροκάματα, δεκάδες χιλιάδες γιατροί και εκπαιδευτικοί, που πληρώνουν οι ίδιες/οι την «μετανάστευσή τους» με ταυτόχρονες περικοπές σε μισθούς και επιδόματα. Στέκουν τα εκατομμύρια των voucherάδων των 400 ευρώ και των απλήρωτων δεδουλευμένων σε δήμους και υπηρεσίες και των ανέργων.
Ας δούμε πώς απαντούν οι αναπληρωτές και αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί σε αυτή την είδηση, ποια είναι η αντίστοιχη κατάσταση που βιώνουν:
Το κράτος καμιά αντίστοιχη ευαισθησία δεν επιδεικνύει όσον αφορά τις/τους ελαστικά εργαζόμενους εκπαιδευτικούς. Χιλιάδες εκπαιδευτικοί, κάθε χρόνο και ύστερα από μήνες ανεργίας, καλούνται από το υπουργείο παιδείας οποιαδήποτε στιγμή του σχολικού έτους να εμφανιστούν εντός τριών ημερών σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας χωρίς καμία πρόβλεψη για τη μετακίνησή τους και την εγκατάστασή τους εκεί.
Μέσα σε μια-δυο μέρες οφείλουν να μετακινηθούν ιδίοις εξόδοις, να αναλάβουν υπηρεσία, να διαμείνουν πάλι με δικό τους κόστος σε ξενοδοχείο, ώσπου να ενημερωθούν για το σχολείο τοποθέτησης και να ξεκινήσουν τη διαδικασία να αναζητήσουν το σπίτι που θα έχουν ως το τέλος της σύμβασής τους, οπότε και θα μαζέψουν πάλι τις βαλίτσες τους. Υποχρεούνται ουσιαστικά να χρηματοδοτήσουν τη δουλειά τους, αφού επί δύο μήνες τουλάχιστον θα παραμείνουν απλήρωτοι, ενώ ακόμα και η πρόσκαιρη στέγη τους βρίσκεται υπό αίρεση με βάση διάταξη του Αρβανιτόπουλου που επιτρέπει τη μετακίνησή τους εντός ή εκτός νομού πρόσληψης. Αν είναι δυνατόν να διδάξει κάποιος/α χωρίς στέγη και καλά-καλά να φάει, είναι μια άλλη υπόθεση, άκρως σχετική. Με τον μισθό κουτσουρεμένο κατά 30% και το ταμείο ανεργίας να κόβεται με βάση το πλαφόν των 400 ημερών, αρκεί στο υπουργείο να σιτίζονται οι αναπληρωτές στις λέσχες αξιωματικών, όπου υπάρχουν, τη μισή χρονιά. Να τη βγάλουν δηλαδή μέχρι την απόλυση, μη λιποθυμούν κι αυτοί όπως οι μαθητές τους μέσα στα σχολεία.
Την ίδια ώρα όσες/όσοι αναπληρωτές είναι γονείς βρίσκονται είτε στη θέση να αποχαιρετήσουν τα παιδιά τους και να μετατραπούν σε γονείς του σαββατοκύριακου, του μήνα ή των διακοπών ανάλογα με την απόσταση οικίας-περιοχής πρόσληψης, είτε να προετοιμάσουν άρον-άρον τα παιδιά τους και να φροντίσουν για την εγγραφή τους σε άλλο σχολικό περιβάλλον. Σχετικά μάλιστα με τη συνυπηρέτηση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, μοναδική διευκόλυνση (sic) αποτελεί η δυνατότητα αυτού που παραμένει άνεργος/η να περιορίσει τις επιλογές του στην περιοχή πρόσληψης τους/της συζύγου αναλαμβάνοντας το ρίσκο να παρατείνει την ανεργία του/της. Η «δυσχερής οικονομική κατάσταση» αποτελεί τη μόνιμη επωδό του υπουργείου παιδείας που διανθίζει το βάθος της εργασιακής εκμετάλλευσης που ασκεί διαχρονικά απέναντι στους αναπληρωτές που καλύπτουν διαχρονικά κενά των δημόσιων σχολείων. Απέναντι στο πάγιο αίτημα για προσλήψεις αναπληρωτών σε μία και μόνο φάση κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ώστε να υπάρχει η στοιχειώδης δυνατότητα προγραμματισμού, η απάντηση στελεχών του υπουργείου ξεπερνά κάθε όριο κυνισμού: «Αναπληρωτής είσαι. Τι θέλεις;». Όσο για τα λοιπά αιτήματα σχετικά με αυξήσεις στου μισθούς, επιδόματα μετακίνησης, ενοικίου και θέρμανσης, υπεισέρχονται στην οικονομική ζώνη της λιτότητας κι άρα δε συζητιούνται.
Αν ψάχνουμε τι σημαίνει η μετατροπή του ελληνικού κράτους σε «Ισραήλ των Βαλκανίων», ιδού μια χαρακτηριστική πλευρά του. Και, να τι σημαίνει για την κοινωνία.
Ο στρατός, στο όνομα των «εθνικών αναγκών», των «εθνικών κινδύνων», και «του κοινωνικού» του ρόλου σε συνθήκες κρίσης (δηλαδή μιας ακήρυκτης κατάστασης έκτακτης ανάγκης από το κράτος απέναντι στην κοινωνική πλειοψηφία), απρόσβλητος από κάθε κοινωνικό έλεγχο, διαχειρίζεται αδιανόητα κονδύλια, κηρύσσει νέες εξοπλιστικές κούρσες, προσλαμβάνει μισθοφόρους του 500ρικου από τη δεξαμενή εξαθλίωσης της νεολαίας, μοιράζει κονδύλια μεταξύ δημόσιων υπηρεσιών και ιδιωτικών εταιρειών, μετατρέπει το ζήτημα της αξιοπρεπούς διαβίωσης, της σίτισης και της στέγασης, σε προνόμιο μιας κάστας στελεχών του που εφαρμόζουν τον βάρβαρο ρόλο του εντός κι εκτός συνόρων. Την ίδια ώρα, εκατομμύρια εργαζόμενοι, άνεργοι και αποκλεισμένοι, βιώνουν τη διάλυση οποιασδήποτε δημόσιας παροχής, καλούνται ακόμα και να χρηματοδοτήσουν οι ίδιοι και οι ίδιες τις ίδιες τις δουλειές τους.
Είναι προσβολή στη νοημοσύνη μας και πραγματική ξεφτίλα η εκπομπή του Καμμένου και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ: Ένοπλες δυνάμεις, μιλιταρισμός και υποφώσκων φασισμός, για να δικαιολογηθούν οι μπίζνες με εργοδότες και κεφάλαιο και να νομιμοποιηθεί ο ολοκληρωτισμός της δημοκρατίας τους, την ώρα που η κοινωνική πλειοψηφία διαλύεται καθημερινά από τις ίδιες βάρβαρες, αντεργατικές πολιτικές και καταστέλλεται άγρια.

Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων
Δίκτυο Ελευθέρων Φαντάρων Σπάρτακος
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437 http://diktiospartakos.blogspot.com diktiospartakos@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου