Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

Αντιμιλιταριστική πορεία σήμερα στη νεκρή ζώνη στή Κύπρο

por2Στη Νεκρή Ζώνη εισήλθαν οι διαδηλωτές-μέλη της Συνέλευσης για μια Αποστρατιωτικοποιημένη Λευκωσία, διατρανώνοντας το αίτημά τους να φύγουν όλοι οι στρατοί από την Κύπρο.

Στην νεκρή ζώνη κατέληξαν οι Ε/Κ και Τ/Κ διαδηλωτές της Πορείας για μια Αποστρατικωποιημένη Κύπρο, με τους συμμετέχοντες να ανοίγουν το κάγκελο των Ηνωμένων Εθνών και να «εισβάλουν» σε ανοιχτό χώρο που ελέγχεται από τους κυανόκρανους πίσω από την διασταύρωση Αρτέμιδος και Αλέξιου Κομνηνού.
Η πορεία ξεκίνησε γύρω στις 14:00 από την πλατεία Σεραγίου στην κατεχόμενηΛευκωσία και αφού πέρασε από το οδόφραγμα της οδού Λήδρας πέρασε στις ελεύθερες περιοχές με κατεύθυνση τη νεκρή ζώνη πίσω από τα γραφεία του «Π», φωνάζοντας το σύνθημα «Η είρηνη στην Κύπρο δεν μπορεί να εμποδιστεί» στα ελληνικά και τα τουρκικά, φυσώντας σφυρίκτρες και παίζοντας τύμπανα.
Άντρες των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίοι από νωρίς ανέμεναν στην περιοχή, επιχείρησαν να αποτρέψουν τους διαδηλωτές από το να μπουν στην νεκρή ζώνη.

Διαδηλωτής έκοψε την αλυσίδα που κρατούσε κλειστή την καγκελόπορτα των Ηνωμένων Εθνών και Ε/Κ και Τ/Κ μπήκαν στον χώρο.

Υπήρξε ένταση όταν κυανόκρανοι σταμάτησαν άτομο που προσπάθησε να γράψει το σύνθημα No Armies (όχι στους στρατούς) σε τοίχο, αν και οι διαδηλωτές έγραψαν στη συνέχεια το σύνθημα στην άσφαλτο. Οι διαδηλωτές παρέμειναν στο σημείο για χρονικό διάστημα παίζοντας μουσική και φωνάζοντας συνθήματα και στη συνέχεια αποχώρησαν ειρηνικά.
Η πορεία, που έγινε για 12η χρονιά, έχει σύνθημα την επανένωση και την αποστρατικοποίηση της Κύπρου και κεντρικό μήνυμα ότι την ασφάλεια δεν μπορεί να εγγυηθεί κανένας στρατός αλλά μόνο οι άνθρωποι της Κύπρου.

Η πορεία, που έγινε για 12η χρονιά, έχει σύνθημα την επανένωση και τηναποστρατικοποίηση της Κύπρου και κεντρικό μήνυμα ότι την ασφάλεια δεν μπορεί να εγγυηθεί κανένας στρατός αλλά μόνο οι άνθρωποι της Κύπρου.
«Φέτος, η πορεία πραγματοποιείται σε μια στιγμή που οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο», αναφέρει σχετική ανακοίνωση. «Θα πορευτούμε μαζί, διασχίζοντας τα ’σύνορα’ που μοιράζουν την παλιά πόλη».
Από το 2006 οι πορείες γίνονταν χωριστά σε κάθε πλευρά της Πράσινης Γραμμής, ωστόσο φέτος, όπως έγινε για πρώτη φορά πέρσι, η πορεία ήταν κοινή από τον βορρά προς τον νότο και από τον νότο στον βορρά. «Θεωρούμε ότι στην ομοσπονδιακή Κύπρο θα χρειαστεί ένα νέο σύστημα ασφάλειας, όμως ξέρουμε ότι μεσοπρόθεσμα το αίσθημα ασφάλειας μπορεί μόνο να βασιστεί στην οικοδόμηση μιας ομοσπονδιακής πολιτικής συνείδησης της ολικής Κύπρου», τονίζουν οι διοργανωτές, προσθέτοντας ότι «μόνο από κοινού, Ε/Κ και Τ/Κ, θα μπορέσουμε να εμπεδώσουμε την ασφάλεια στο νησί».
Ειρηνικά έληξε η πορεία στη νεκρή ζώνη
Στη Νεκρή Ζώνη εισήλθαν οι διαδηλωτές-μέλη της Συνέλευσης για μια Αποστρατιωτικοποιημένη Λευκωσία, διατρανώνοντας το αίτημά τους να φύγουν όλοι οι στρατοί από την Κύπρο.
Οι διαδηλωτές παρέμειναν εκεί για δύο περίπου ώρες και αποχώρησαν ειρηνικά και χωρίς να προκληθούν οποιαδήποτε προβλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου