Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

Ρωσία: Εγκαταλείπει το Ιράν στη Συρία για άλλους στόχους;


Σοκαρισμένοι φέρονται να είναι οι Ιρανοί σύμφωνα με ιρανικό διπλωματικό ιστοχώρο (Iran Diplomacy) που θεωρείται ότι βρίσκεται κοντά σε κύκλους της εξωτερικής πολιτικής της Ισλαμικής Δημοκρατίας, αναφέροντας ότι ανησυχούν σφόδρα για τις σχέσεις τους με τη Ρωσία, βασικό σύμμαχο τα τελευταία χρόνια στη Μέση Ανατολή…
Σε ένα κείμενο που είναι ξεκάθαρο ότι στοχεύει στο ακροατήριο στη Μόσχα, στο δημοσίευμα αναφέρεται, ότι παρά τη συνεργασία Ιράν-Ρωσίας τα τελευταία χρόνια, η Τεχεράνη διαισθάνεται ότι η Μόσχα την εγκαταλείπει για να εξυπηρετήσει άλλα συμφέροντά της.

Το ίδιο δημοσίευμα προχωρά στο να εικάσει ποια είναι αυτά τα συμφέροντα, λέγοντας ότι οι Ρώσοι δείχνουν να ενδιαφέρονται κυρίως να βρουν τρόπο συνεννόησης με τους Αμερικανούς, αλλά και προκρίνουν τη συνεργασία με την Τουρκία, ως τον κύριο περιφερειακό τους συνεργάτη.

Οι Ιρανοί διαπιστώνουν συντονισμός Μόσχας και Ουάσιγκτον με αφορμή την ανάγκη να νικηθεί το ISIS, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση Τραμπ δείχνει να επιθυμεί τη δημιουργία ενός «αραβικού ΝΑΤΟ» στον Κόλπο για να αντιμετωπίσει την Ισλαμική Δημοκρατία.

Εν ολίγοις, οι εξελίξεις αυτές έχουν δημιουργήσει στους Ιρανούς ένα είδος κλασικού συνδρόμου καταδίωξης, διαπιστώνοντας ότι υπό διαμόρφωση βρίσκεται ένας άξονας των ΗΠΑ με τη Ρωσία, με τη συμμετοχή των Αράβων και των Ισραηλινών.

Να προσθέσουμε εμείς σε αυτό το σημείο, ότι η Τεχεράνη δεν μπορεί να βλέπει με θετικό «μάτι» την εξέλιξη των σχέσεων ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και την Κίνα, παρότι και οι σχέσεις των ίδιων με το Πεκίνο είναι σε γενικές γραμμές καλές και υπάρχουν προγράμματα συνεργασίας.

Αυτό το οποίο δεν είναι και πολύ κατανοητό διαβάζοντας αυτό το άρθρο, είναι με βάση ποια λογική οι Ιρανοί δεν επιχειρούν να σπάσουν αυτοί τον ιδιότυπο αυτό «αποκλεισμό», με την πραγματοποίηση ανοίγματος προς την Ουάσιγκτον, στο οποίο θα επιχειρηθεί μέσω στρατηγικού διαλόγου η εξεύρεση ενός στρατηγικού modus vivendi.

Με μια τέτοια προσέγγιση, δεν θα απομονώσουν επικίνδυνα τη χώρα τους, αλλά αντί αυτού, εξαντλούν την εφευρετικότητά τους στο πως θα προκαλέσουν τους Ισραηλινούς σε κάθε σημείο, φέρνοντας κοντά μια νέα πολεμική σύρραξη στη Μέση Ανατολή.http://www.defence-point.gr/news/?p=173378

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου