Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

Rachel Corrie: Πεθαίνοντας για την Παλαιστίνη

Rachel Corrie ήταν η 22χρονη Αμερικανίδα ακτιβίστρια η οποία δολοφονήθηκε εν ψυχρώ στη Λωρίδα της Γάζας από τον ισραηλινό στρατό, στην προσπάθειά της να αποτρέψει την κατεδάφιση σπιτιών Παλαιστινίων.
Μέλος του Διεθνούς Κινήματος Αλληλεγγύης (ΙSΜ), η 23χρονη Rachel Corrie είχε διακόψει για έναν χρόνο τις σπουδές της, για να επισκεφτεί τη Γάζαστη διάρκεια της δεύτερης Ιντιφάντα.
Στις 16 Μαρτίου του 2003, η 23χρονη Rachel Corrie, μαζί με άλλους ακτιβιστές, επιχείρησαν να εμποδίσουν τις ισραηλινές μπουλντόζες να κατεδαφίσουν σπίτια Παλαιστινίων στη Γάζα, σχηματίζοντας ανθρώπινες ασπίδες με τα σώματά τους. Ο οδηγός, όμως, μιας μπουλντόζας δεν σταμάτησε περνώντας με το όχημά του πάνω από το σώμα της νεαρής Αμερικανίδας, η οποία εξέπνευσε σύντομα από τα βαριά τραύματά της.
Τον Αύγουστο του 2012, το ισραηλινό δικαστήριο απέρριψε την αγωγή των γονέων της Rachel και επικύρωσε τα αποτελέσματα του 2003, στρατιωτική έρευνα του Ισραήλ, κρίνοντας ότι η ισραηλινή κυβέρνηση δεν ήταν υπεύθυνη για το θάνατο της και λέγοντας ότι ήταν ένα ατύχημα από το χειριστή μπουλντόζας ο οποίος δεν μπορούσε να την δει.
Η απόφαση, το ισραηλινό σύστημα δικαιοσύνης, καθώς και η έρευνα απαλλαγής έχουν επικριθεί.
Η απόφαση, το ισραηλινό σύστημα δικαιοσύνης, καθώς και η έρευνα απαλλαγής έχουν επικριθεί. Τα γραπτά της Rachel Corrie δημοσιεύθηκαν μετά θάνατον, και σε συνδυασμό με το θεατρικό έργο «Το όνομά μου είναι Rachel Corrie», το οποίο βασίστηκε στα προσωπικά ημερολόγιά της, την κατέστησαν σύμβολο του παγκόσμιου αγώνα για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου