Κυριακή 21 Μαΐου 2017

Βαλτική: Ρώσοι, Ολλανδοί, Σουηδοί στα πρόθυρα εμπλοκής

H ολλανδική φρεγάτα HMLMS «Evertsen» πλέει ελισσόμενη.
Παραλίγο να σημειωθεί σοβαρή εμπλοκή στη Βαλτική μεταξύ ρωσικών αεροσκαφών, σουηδικού μαχητικού και ολλανδικής φρεγάτας που εκτελούσε αποστολή του ΝΑΤΟ.
Από την στιγμή που ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στη Βαλτική θάλασσα με αντικειμενικό σκοπό την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων της Ρωσίας, διεξάγεται εκεί ένα επικίνδυνο παιχνίδι γάτας και ποντικού.
Σε αρκετές περιπτώσεις παλαιά ρωσικά αεροσκάφη κρούσης Su-24 έχουν εκτελέσει χαμηλές διελεύσεις πάνω από σκάφη της συμμαχίας.

Οι διελεύσεις αυτές διεξάγονται στο πλαίσιο μιας ιδιότυπης επιχείρησης ψυχολογικού πολέμου. Ωστόσο αν και τα αεροσκάφη και πλοία του ΝΑΤΟ αντιδρούν ψύχραιμα ο κίνδυνος εμπλοκής υπάρχει.

Λίγες ημέρες πριν πάντως έλαβε χώρα μια αρκετά πιο επικίνδυνη εμπλοκή που μπορεί να έχει και διπλωματικές συνέπειες.
Δύο ρωσικά Su-24M πέταξαν σε ύψος 200 μ. περίπου πάνω από την ολλανδική φρεγάτα HNLMS «Evertsen», η οποία συμμετέχει στη ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση επιτήρησης.

Τα ρωσικά αεροσκάφη δεν έφεραν οπλισμό και όπως ανακοίνωσε το Ολλανδικό ναυτικό το σκάφος επ’ ουδενί κινδύνευσε. Εξάλλου, σε πραγματικές συνθήκες, τα δύο ρωσικά Su-24 πιθανότατα δεν θα είχαν καν την ευκαιρία να πλησιάσουν την υπερσύγχρονη φρεγάτα με τον ισχυρό αντιαεροπορικό οπλισμό.

Όμως στην προκειμένη περίπτωση υπήρξε και ο αστάθμητος παράγοντας. Τα ρωσικά αεροσκάφη εντοπίσθηκαν και «συνοδεύτηκαν» από ένα σουηδικό μαχητικό JAS-39 Gripen το οποίο κάλλιστα θα μπορούσε να τα καταρρίψει και τα δύο με ευκολία.

Το ζήτημα είναι ότι η Σουηδία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά συνεργάζεται στενά με την συμμαχία και συζητά την ένταξή της καθώς νιώθει να απειλείται από τη Ρωσία και έχει καταγγείλει ακόμα και την παρουσία ρωσικών υποβρυχίων στις ακτές της.

Η Ρωσία αντιδρά έντονα στο ενδεχόμενο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο οι ψυχολογικές της επιχειρήσεις ίσως τελικά οδηγήσουν την Στοκχόλμη να κάνει το βήμα.

Όπως αναφέρθηκε δεν είναι η πρώτη φορά που ρωσικά Su-24 εκτελούν χαμηλές διελεύσεις πάνω από ΝΑΤΟϊκά πλοία. Έχουν ήδη πραγματοποιήσει πάνω από 20 τέτοιου τύπου επιχειρήσεις στη Βαλτική, αλλά και τη Μαύρη θάλασσα.

Όσον αφορά την φρεγάτα HMLMS Evertsen, κλάσης «De Zeven Provinciën», αποτελεί ένα από τα καλύτερα σκάφη της κατηγορίας της παγκοσμίως.

Εντάχθηκε σε υπηρεσία το 2005. Διαθέτει 32 κάθετα εκτοξευόμενους πυραύλους επιφανείας-αέρος Evolved Sea Sparrow για άμυνα σημείου και 32 πυραύλους επιφανείας-αέρος SM-2 Block IIIA για άμυνα περιοχής.

Το σκάφος έχει πλήρες εκτόπισμα 6.050 t. Φέρει επίσης πυροβόλο Oto Melara των 127mm, αντιαεροπορικό-αντιπυραυλικό σύστημα Goalkeeper, οκτώ εκτοξευτές πυραύλων επιφανείας-επιφανείας Harpoon, δύο δίδυμους τορπιλοβλητικούς σωλήνες Mk 32 και ελικόπτερο NH-90.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου