Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Η Τουρκία απειλεί για νέες επιχειρήσεις στην Συρία

Την συνέχεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά “τρομοκρατικών οργανώσεων” πέραν των τουρκικών συνόρων σε περίπτωση που η Ουάσινγκτον δεν δώσει τις αναγκαίες διαβεβαιώσεις που να ικανοποιούν την Τουρκία για το “ακανθώδες” θέμα του εξοπλισμού των Κούρδων μαχητών του YPG στην Συρία από τους Αμερικανούς, προανήγγειλε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ. 
“Είμαστε αποφασισμένοι και θα πράξουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να “καθαρίσουμε” με την τρομοκρατία, είτε είναι εντός είτε εκτός των συνόρων μας” είπε ο πρωθυπουργός ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος Κόμματος Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης AKP). Oι δηλώσεις Γιλντιρίμ έρχονται... όλως τυχαίως πριν την συνάντηση, αργότερα σήμερα, του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο εξοπλισμός των Κούρδων μαχητών στην Συρία από τους Αμερικανούς έχει ψυχράνει τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας και το θέμα αναμένεται να είναι ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών των δύο ηγετών. “Η συνεργασία με μια τρομοκρατική οργάνωση (όπως θεωρεί η Άγκυρα το YPG, τον ένοπλο βραχίονα του κουρδικού ΡΚΚ) για την αντιμετώπιση μιας άλλης τρομοκρατικής οργάνωσης (σ.σ. του ISIS) είναι απαράδεκτη” τονίζει ο Τούρκος πρωθυπουργός. 

Στο άλλο “μέτωπο” που έχει ανοίξει η Τουρκία -στην “κόντρα” της με το Βερολίνο για την χορήγηση ασύλου σε Τούρκους στρατιωτικούς που υπηρετούσαν στο ΝΑΤΟ και τις οικογένειές τους- ο Μπιναλί Γιλντιρίμ φρόντισε να καταστήσει σαφές τί... συμφέρει την Γερμανία. “Θα πρέπει να αποφασίσει: αν θέλει να αναπτύξει τις σχέσεις της με την Τουρκία, τότε θα πρέπει να στραφεί στην Τουρκία, όχι στους αυτονομιστές” είπε χαρακτηριστικά.

(Πηγή Hurriyet)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου