Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Κλιμάκωση του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού με τα πραγματικά επίδικα να βρίσκονται τόσο εκτός όσο και εντός συνόρων


Οι σημερινές εξελίξεις στον ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό αποτελούν μια σαφή επιβεβαίωση της περιγραφής της κατάστασης από την ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ σε δύο επίπεδα: τόσο στον περιεχόμενο και στα πραγματικά επίπεδα αυτής της σκληρής διακρατικής σύγκρουσης, όσο και στην αναγκαιότητα παρέμβασης του Αντιπολεμικού κινήματος.
Μόλις χθές εκτιμούσαμε ότι «παρά τη προπαγανδιστική εικόνα περί "θετικής ατζέντας των ελληνοτουρκικών σχέσεων που έθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Πεκίνο"  οι βασικές διαφορές του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμούς παραμένουν. Η προπαγάνδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΑΖΑ-ΑΝΕΛ μέσω της ελεγχόμενης πληροφόρησης κάνει λόγο "Προς την ατζέντα αυτή μετακινήθηκε και ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος την υιοθέτησε σε μεγάλο βαθμό και στο τέλος είπε ότι ο ίδιος επιθυμεί την πλήρη υλοποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης".

Τι σημαίνει αυτό; Ο καθορισμός των θαλάσσιων συνόρων, ο καθορισμός των εναέριων όπου το ελληνικό κράτος παρουσιάζει την παγκόσμια πρωτοτυπία να έχει διαφορετικό εύρος στον αέρα (10νμ) από ότι στη θάλασσα (6νμ) και παρανόμως να πραγματοποιεί αερομαχίες με τα τουρκικά μαχητικά, η αποστρατιωτικοποιήση των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου (παραβίαση της συνθήκης της Λωζάνης σύμφωνα με την Τουρκία αλλά και τους διεθνείς οργανισμούς) είναι μεταξύ των διαφορών που χρωματίζουν τις εξελίξεις.

Τι πραγματικά συνέβη σήμερα στο Αιγαίο;

Το αυταρχικό καθεστώς του Ερντογάν επιχείρησε δια της στρατιωτικής οδού να φέρει στο προσκήνιο όλη την αντζέντα των «εθνικών διεκδικήσεων» της τουρκικής άρχουσας τάξης, δηλαδή θέτοντας ζήτημα μοιρασιάς του Αιγαίου, απειλώντας μέσω της αποκάλυψης των πολεμικών σχεδίων! Δεκάδες ήταν οι παραβιάσεις –πάντα με βάση τον προσδιορισμό των ελληνικών εθνικών δικαίων- από πάμπολλα τουρκικά αεροπορικά μέσα, την ίδια περίοδο που ο τουρκικός στόλος εκτελούσε σενάρια πολέμου, με τις πολεμικές μονάδες του που έπλευσαν δυτικά όλων των μεγάλων νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου -Δυτικά Λέσβου, Χίου, Σάμου-, ενώ σενάρια ναυτικού αποκλεισμού πραγματοποιήθηκαν σε πλύστες περιοχές. Στην θαλάσσια δε περιοχή του Αγαθονησίου περιπολούσαν πολεμικά πλοία και των δύο κρατών ανεβάζοντας το θερμόμετρο της έντασης.
Θεωρούμε ότι η κατάσταση αυτή εξυπηρετεί και ταυτόχρονα είναι αποτέλεσμα των στρατηγικών βλέψεων και των δύο αρχουσών τάξεων. Εξυπηρετεί το αυταρχικό καθεστώς Ερντογάν καθώς η άνοδος του εθνικισμού είναι ο πραγματικός στυλοβάτης της επιχείρησης επιβολής της μουσουλμανικής εκδοχής του κρατικού καπιταλισμού, έχοντας ως χαρακτηριστικό επεισόδιο την αντιδραστική αναδιαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού. Παράλληλα «η τουρκική επιθετικότητα» διευκολύνει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για να αποπροσανατολίσει τον λαό από την αδίστακτη ταξική πολιτική της, να απαιτήσει ¨εθνική ενότητα¨ και να προχωρήσει την καπιταλιστική ανασυγκρότηση με το επιχειρηματικό κράτος άμυνας/ασφάλειας του κοινοβουλευτικού ολοκληρωτισμού!

Η ένταση όμως είναι και αποτέλεσμα των στρατηγικών συμφερόντων δύο αδίστακτων αρχουσών τάξεων που ανταγωνίζονται με όλα τα μέσα για τον έλεγχο του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, περιοχή που εντοπίζονται πηγές και δρόμοι ενέργειας και εμπορίου τεράστιας σημασίας.
Οι τελευταίες εξελίξεις δίνουν άλλη βαρύτητα στην πρωτοβουλία της ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ για την ανασυγκρότηση του Αντιπολεμικού Κινήματος:

Κάλεσμα της ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ για ανάληψη δράσεων του αντιπολεμικού κινήματος

Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλα τα σωματεία, τους φοιτητικούς συλλόγους, τις συλλογικότητες γειτονιάς και τις ριζοσπαστικές κινήσεις/συντονισμούς, σε κάθε αγωνίστρια και αγωνιστή του μαζικού κινήματος, να συζητήσουμε για την αναγκαία και επιτακτική ανασυγκρότηση του αντιπολεμικού κινήματος καθώς και τις αναγκαίες δράσεις στον πόλεμο που ήδη διεξάγεται στην Συρία απέναντι στο ελληνικό κράτος που παίζει κομβικό ρόλο.
Πιστεύουμε ότι πρέπει να ανοίξει πιο πολύ παρά ποτέ η κουβέντα για ένα ισχυρό αντιπολεμικό κίνημα και πάνω στην λογική αυτή παρουσιάζουμε κάποια κριτήρια για πολιτικό και κινηματικό συντονισμό.

1. Ανατροπή των πολεμικών προετοιμασιών των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις τους και στην οικοδόμηση του συστήματος άμυνας / ασφάλειας ενάντια στους λαούς. ΟΧΙ στον αντιδραστικό άξονα Ελλάδας-Ισραήλ-Αιγύπτου-Κύπρου. Μαζικό διεθνιστικό κίνημα για την αλληλεγγύη και τους κοινούς αγώνες των λαών στη περιοχή μας και όλο τον κόσμο.
2. Κλείσιμο της βάσης της Σούδας, της Ανδραβίδας, του Άραξου, του στρατηγείου Λάρισας, του Γ' σώματος στρατού (NDC-GR), της 71ης Α/Μ ταξιαρχίας. Μπλοκάρισμα κάθε μορφής συμμετοχής του ελληνικού κράτους στον ιμπεριαλιστικό διακρατικό πόλεμο.
3. Καμία άσκηση, πολυεθνική ή εθνική, διαχείρισης εξεγέρσεων, καταστολής πλήθους, εσωτερικής ασφάλειας, ανακατάληψης κτιρίων και εργοστασίων και κοινές επιχειρήσεις στρατού-αστυνομίας.
4. Όχι στη στράτευση στα 18 και τους νέους εξοπλισμούς. Κανένας “κοινωνικός ρόλος” του στρατού, καμία εθελοντική και εργασιακή υπηρεσία στη μηχανή του πολέμου. Όχι στην νέα Εθνοφυλακή και τις εθνικιστικές Λέσχες Εφέδρων.
5. Κοινό αντιπολεμικό-εργατικό κίνημα σε Ελλάδα και Τουρκία για την αποτροπή του πολέμου, την ανατροπή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, της κυβέρνησης Ερντογάν και κάθε επίδοξου διαχειριστή των (κοινών) πολιτικών τους. Μπλοκάρισμα της μηχανής του πολέμου και στις δύο όχθες του Αιγαίου.
6. Οικοδόμηση κοινών όρων ζωής των ντόπιων με τους πρόσφυγες. Όχι στη γκετοποίηση. Κλείσιμο των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Κατάργηση του εκτάκτου δικαίου υποδοχής, απόρριψης, διαλογής, απελάσεων και εγκλεισμού των προσφύγων.

''Να διασώσουμε την τάξη μας και να σωθούμε μαζί της''

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου