Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Τουρκικά ΜΜΕ: Απέτυχε ο Ερντογάν στη συνάντηση με Τραμπ

Τουρκικά ΜΜΕ: Απέτυχε ο Ερντογάν στη συνάντηση με Τραμπ - MediaΈνας από τους σημαντικότερους στόχους του Ταγίπ Ερντογάν στην συνάντηση του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ στον Λευκό Οίκο ήταν να αποτρέψει την ειλημμένη απόφαση για συνεργασία των Ηνωμένων Πολιτειών με τις PYD – YPG(κουρδικές συριακές οργανώσεις) στην επιχείρηση επανακατάληψης της Ράκα. Το Πεντάγωνο, λόγω του στόχου του Ερντογάν να προλάβει μια ανατροπή των σχεδίων, είχε φροντίσει να προηγηθεί η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ότι «θα πορευτούν με τους YPG» στην επιχείρηση αυτή.

Ο Ερντογάν και η συνοδεία του που έφτασαν στην Ουάσιγκτον γνωρίζοντας ότι ήταν πολύ δύσκολο να αλλάξει κάτι, δεν πέτυχαν το ποθητό αποτέλεσμα.

Αυτά γράφει στο σημερινό του άρθρο στην έγκριτη Χουριέτ ο γνωστός αρθρογράφος Φίκρετ Μπίλα και προσθέτει ότι αναχωρώντας για την επιστροφή στην Τουρκία, είπε ότι «επανέλαβε την πρόταση για κοινό αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους και κοινή επιχείρηση στη Ράκα» αλλά «δυστυχώς» όπως τόνισε ο Τραμπ, δεν προσέγγισε αυτή την πρόταση.

Ο ίδιος αρθρογράφος, μετά από συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν, πριν την αναχώρησή του από την Κίνα προς τις ΗΠΑ, είχε γράψει πως οι συνέπειες της συνεργασίας των ΗΠΑ με την YPG θα είναι τελείως διαφορετικές και θα εξαρτηθεί εάν πρόκειται για μια περιορισμένη τακτική που αφορά μόνο την Ράκα ή για μια στρατηγική απόφαση που θα αφορά την μελλοντική ίδρυση «Ενωμένου Ανεξάρτητου Κουρδιστάν».

Σε κάθε περίπτωση, η επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ αποτελεί σημείο καμπής στις σχέσεις των δυο χωρών, γράφει.

Με δεδομένο ότι ο Λευκός Οίκος έχει αποφασίσει να προχωρήσει με την YPG, αν στην εφαρμογή αυτή η συνεργασία εξελιχθεί στον άξονα PKK-PYD-YPG προς την κατεύθυνση δημιουργίας «κράτους», πολιτικά και στρατιωτικά, και απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας, ο τουρκικός τύπος διαπιστώνει ότι αναπόφευκτα οι σχέσεις ΗΠΑ–Τουρκίας θα βρεθούν σε κρίσιμο σημείο καμπής.

Αυτό άλλωστε προκύπτει και από τις δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν στους δημοσιογράφους μετά την επίσκεψη στην Ουάσιγκτον.

Από την απάντηση που έδωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας στην ερώτηση αν οι εγγυήσεις που έδωσαν οι ΗΠΑ πως ο εξοπλισμός που θα δοθεί στους Κούρδους της Συρίας δεν θα χρησιμοποιηθεί κατά της Τουρκίας, προκύπτει η ρήξη που υπήρξε στην συνάντηση.

«Αυτό το λένε πάντα, αλλά εμείς κοιτάμε την πράξη. Εάν υπάρξει μια επίθεση στην ζώνη που έχουμε καθαρίσει από την τρομοκρατία στην Συρία ή στα σύνορά μας, θα εφαρμόσουμε τους κανόνες εμπλοκής χωρίς να ρωτήσουμε κανέναν».

Αυτή ήταν η απάντηση Ερντογάν, που δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας πως η Άγκυρα δεν είναι ικανοποιημένη από όσα άκουσε. Μάλιστα, ο κ. Ερντογάν υπενθύμισε πως δεν έχουν τηρηθεί τα υποσχόμενα, ξεκινώντας από την εκκένωση του Μανμπίζ από τους Κούρδους δυτικά του Εφράτη, ενώ επανειλημμένα οι ΗΠΑ είχαν πει πως στοιχεία των PKK-PYD-YPG έχουν αποσυρθεί από εκεί. Αφήνοντας να εννοηθεί πως οι Ηνωμένες Πολιτείες είπαν ψέματα σε αυτό το θέμα.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι ενημερώνουν μάλιστα, σύμφωνα με τον τύπο, ότι η τουρκική πλευρά προχωρώντας ένα ακόμη βήμα, δήλωσε στη αμερικανική πλευρά πως αν δεχθεί τέτοια επίθεση «θα προχωρήσει σε ευρύτερη στρατιωτική επιχείρηση». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η άλλη πλευρά αναγνώρισε το δικαίωμα άμυνας της Τουρκίας.

Με λίγα λόγια, σύμφωνα με τον τύπο, στην Ουάσιγκτον διαπιστώθηκε η ξεκάθαρη διάσταση απόψεων και στρατηγικής σε ότι αφορά τις εξελίξεις στην Βόρεια Συρία.

Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου