Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Κυπριακό - Guardian: Ρωσικός «δάκτυλος» για μη λύση, ενώ συγκαλύπτονται οι τεράστιες αντιθέσεις

Ο Βρετανικός τύπος επιρρίπτει ευθύνες στο ρωσικό παράγοντα για την κατάρρευση των συνομιλιών.
Σίγουρα κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει την Ρωσία καθώς οι σχεδιασμοί -ιδιαίτερα των ΗΠΑ- θέλουν τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου να περιορίζουν την ενεργειακή εξάρτηση των  χωρών της Ε.Ε. από τη χώρα του Πούτιν.
Για αυτό όμως ακριβώς το λόγο αυξάνονται οι προσδοκίες των πολιτικών ανταλλαγμάτων και οικονομικών κερδών για ΕΚ/ΤΚ/ και τις αστικές τάξεις Ελλάδας-Τουρκίας οξύνοντας τους ανταγωνισμούς και φέρνοντας συχνά όλους εναντίον όλων.
Αυτές οι προσδοκίες και ο σύγχρονος Μεγαλοιδεατισμός των αρχουσών τάξεων αλληλοδιαπλέκονται με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και απειλούν την Ειρήνη.
- Παρασκηνιακές ενέργειες της Ρωσίας προκειμένου να αποφευχθεί μια λύση στο Κυπριακό βλέπει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας 
- Κατηγορεί εμμέσως πλην σαφώς τον ρωσικό παράγοντα για συμβολή στην κατάρρευση των διαπραγματεύσεων
- «Η λύση θα έφερνε τη συμφιλίωση ανάμεσα στους συμμάχους του ΝΑΤΟ, σε μια εποχή παγκόσμιας αβεβαιότητας και αυξανόμενων εντάσεων στην περιοχή»
Παρασκηνιακές ενέργειες της Ρωσίας προκειμένου να αποφευχθεί μια λύση στο Κυπριακό βλέπει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «The Guardian», κατηγορώντας εμμέσως πλην σαφώς τον ρωσικό παράγοντα για συμβολή στην κατάρρευση των διαπραγματεύσεων.

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Μόσχα έχει ενεργήσει «παρασκηνιακά» προκειμένου να αποτραπεί μια λύση, καθώς αυτό θα έφερνε τη συμφιλίωση ανάμεσα στους συμμάχους του ΝΑΤΟ, σε μια εποχή παγκόσμιας αβεβαιότητας και αυξανόμενων εντάσεων στην περιοχή. 

«Η μεγαλύτερη ελπίδα για επανένωση της Κύπρου η οποία διχάστηκε μετά από τον πόλεμο, κατέρρευσε από την διακοπή των προσπαθειών για συμφιλίωση, έπειτα από δύο χρόνια έντονων διαπραγματεύσεων», λέει το δημοσίευμα. 

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι η αισιοδοξία που προέκυψε από τις συνομιλίες, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν ως «η ευκαιρία μιας ολόκληρης γενιάς» να ενώσουν το νησί της Μεσογείου, απέβη άκαρπη όταν ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ανακοίνωσε πως τερματίζει τις διαπραγματευτικές προσπάθειες.

«Χωρίς προοπτική για κοινό έδαφος δεν υπάρχει καμία βάση για να συνεχιστεί αυτή η διπλωματία του πήγαινε-έλα», ανέφερε ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας σε σύντομη δήλωση.

Πλέον, ο Έιντε μπαίνει με τη σειρά του στη μακρά λίστα των διπλωματών οι οποίοι για πενήντα και πλέον χρόνια έχουν επιχειρήσει να λύσουν μια από τις πιο δύσκολες διπλωματικές διαμάχες του κόσμου.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στα πρόσωπα των Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί, οι δύο πλευρές είχαν βρει δυο ηγέτες που ήταν διατεθειμένοι να κάνουν «τις κατάλληλες παραχωρήσεις που απαιτούνται προκειμένου να βρεθεί λύση».

Όπως επισημαίνει ο Gurardian, οι δύο τους είχαν φτάσει στο σημείο να καταθέσουν χάρτες που να περιγράφουν τις εδαφικές προσαρμογές προκειμένου να φτάσουν σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

Ωστόσο, αν και κατάφεραν να φτάσουν σε μια πρώτη διεθνή διάσκεψη στη Γενεύη, αυτή κατέληξε τελικά σε αδιέξοδο μετά από διαφωνίες όσον αφορά στις ρυθμίσεις για την ασφάλεια και τη διακυβέρνηση.

Όπως επισημαίνεται, αν και υπήρξαν ελπίδες ότι θα διεξαγόταν στη Γενεύη μια δεύτερη διεθνής διάσκεψη εντός των ερχόμενων εβδομάδων, ώστε να οριστικοποιηθούν και να συγκεκριμενοποιηθούν οι διαφορές που εξακολουθούν να υπάρχουν, μετά την ανακοίνωση Έιντε οι δυο ηγέτες αντάλλαξαν «βαριές κουβέντες».

Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά και στις προεδρικές εκλογές του 2018. Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, οι εκλογές, αλλά και η προσπάθεια της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε έρευνες για φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν στις 13 Ιουλίου και έχουν προκαλέσει την οργή της Τουρκίας, περιπλέκουν τη διαδικασία των συνομιλιών.

Πηγή: Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου