Slider

Παρασκευή, 26 Μαΐου 2017

Έρευνα του Pew Research Center: Πως κρίνουν το ΝΑΤΟ Αμερικανοί και Ευρωπαίοι;


ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ-ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ-ΡΩΣΙΑ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΝΑΤΟ!

Μιλώντας στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τις χώρες-μέλη να εστιάσουν στην μάχη εναντίον της τρομοκρατίας, της μετανάστευσης και της «ρωσικής απειλής», καλώντας μάλιστα τις χώρες που «οφείλουν τεράστια χρηματικά ποσά» να εξοφλήσουν τη συμμετοχή τους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
«Το ΝΑΤΟ στο μέλλον θα πρέπει να εστιάζει στην τρομοκρατία και στην μετανάστευση, καθώς και στις απειλές που θέτει η Ρωσία στα ανατολικά και νότια σύνορα του ΝΑΤΟ» τόνισε κατά την ομιλία του ο Τραμπ.
«Για αυτούς τους λόγους είπα απευθείας στον (Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς) Στόλτενμπεργκ και στις χώρες του Οργανισμού ότι πρέπει να πληρώνουν το μερίδιό τους και τις οικονομικές τους υποχρεώσεις» σημείωσε, εκφράζοντας την λύπη του ότι «τα 23 από τα 28 κράτη–μέλη εξακολουθούν να μην πληρώνουν την συμμετοχή τους».
«Είναι άδικο για τους Αμερικανούς φορολογουμένους» είπε χαρακτηριστικά.

“Οι Γερμανοί είναι κακοί, πολύ κακοί” 
«The Germans are bad, very bad», οι Γερμανοί είναι κακοί, πολύ κακοί, φέρεται να είπε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη συνάντησή του με ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες αναφερόμενος στο γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα, σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel.
«Κοιτάξτε τα εκατομμύρια των αυτοκινήτων τα οποία πουλάνε στις ΗΠΑ. Είναι τρομερό. Αυτό θα το σταματήσουμε» συνέχισε ο κ. Τραμπ.

Την ώρα που ο αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο ΝΑΤΟ απαιτώντας πρώτα απ΄ όλα από τους Γερμανούς “μπαταχτσήδες” να πληρώσουν τη συνδρομή, το μεγάλο κέντρο ερευνών και δημοσκοπήσεων Pew Research Center , δημοσίευε μια μεγάλη έρευνα που αποκαλύπτει με στοιχεία πως βλέπουν τη Συμμαχία οι πολίτες στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Πως βλέπουν Αμερικανοί και Ευρωπαίοι το ΝΑΤΟ;
Κάτω από το βάρος αυτών των αντιθέσεων, της συστηματική καλλιέργειας της Ισλαμοφοβίας αλλά την προβολή του "Ρωσικού Κινδύνου" αξίζει να διαβάσουμε την παρακάτω ανάλυση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει και στην Βόρεια Αμερική και στην Ευρώπη, οι απόψεις για το ΝΑΤΟ, βελτιώθηκαν σε σχέση με το περασμένο έτος. Σήμερα, περίπου έξι στους δέκα Αμερικανούς έχουν θετική γνώμη για τη Συμμαχία. Η υποστήριξη της πλειοψηφίας για το ΝΑΤΟ ενισχύθηκε επίσης στον Καναδά, τη Γερμανία, τις Κάτω Χώρες και την Πολωνία. Και μετά από μια απότομη πτώση πριν από ένα χρόνο, οι περισσότεροι Γάλλοι εκφράζουν και πάλι μια ευνοϊκή άποψη για το ΝΑΤΟ.
Η βελτιωμένη γνώμη για το ΝΑΤΟ έρχεται μετά από την προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ, στην οποία ως υποψήφιος ο Donald Trump αποκάλεσε το ΝΑΤΟ “ξεπερασμένο” και εξέφρασε αμφιβολίες για το αν οι ΗΠΑ πρέπει να τιμήσουν τη δέσμευσή τους και να προσέλθουν στην υπεράσπιση των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ. Από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Πρόεδρος Trump εξέφρασε την υποστήριξή του στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, παρά τις διακυμάνσεις του τρόπου με τον οποίο το ΝΑΤΟ αντιμετωπίστηκε από τη σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι παραμένουν σίγουροι ότι η Ουάσιγκτον έχει δεσμευτεί στην αρχή της αμοιβαίας άμυνας. Στην ερώτηση αν οι Η.Π.Α. θα χρησιμοποιήσουν στρατιωτική δύναμη για να υπερασπιστούν ένα μέλος του ΝΑΤΟ που θα δεχτεί επίθεση από τη Ρωσία, οι πλειοψηφίες σε κάθε μια από τις χώρες που ερωτήθηκαν πιστεύουν ότι θα το κάνουν.
Πίσω από τη γενική άνοδο των ευνοϊκών απόψεων για το ΝΑΤΟ, υπάρχουν έντονες πολιτικές και κομματικές διαφορές ως προς το πώς οι πολίτες των χωρών μελών αντιλαμβάνονται τη Συμμαχία. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, οι φιλελεύθεροι (81%) υποστηρίζουν πολύ περισσότερο το ΝΑΤΟ από τους συντηρητικούς (48%). Στην πραγματικότητα, οι απόψεις των Αμερικανών φιλελευθέρων για τη συμμαχία έχουν βελτιωθεί κατά 23 ποσοστιαίες μονάδες από το 2016. Οι απόψεις των συντηρητικών παραμένουν αμετάβλητες.
Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες η διαφοροποίηση απέναντι στο ΝΑΤΟ εξαρτάται από την πολιτική τοποθέτηση και κοινωνική διαφοροποίηση.
Η Αριστερά στέκεται Αρνητικά.
Παρά την υποψία του Trump ότι η προθυμία των ΗΠΑ να υπερασπιστούν έναν σύμμαχο ενδέχεται να εξαρτάται από το επίπεδο των αμυντικών δαπανών του, ένα 66% σε επτά κράτη που ερωτήθηκαν πιστεύει ότι η Ουάσινγκτον θα χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη για να υπερασπιστεί έναν σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ σε σοβαρή στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία.
Μια ισχυρή πλειοψηφία Αμερικανών λένε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να υπερασπιστούν στρατιωτικά έναν σύμμαχο τους στο ΝΑΤΟ εάν εμπλακεί σε ένοπλη σύγκρουση με τη Ρωσία.
Αυτά είναι τα βασικά ευρήματα της έρευνας Pew Research Center που διεξήχθη μεταξύ 9.761 ερωτηθέντων στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Ισπανία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο από τις 16 Φεβρουαρίου έως τις 10 Απριλίου 2017.
στοιχεία από militaire.gr

Μπορείτε να την μελετήσετε ΟΛΗ  ΕΔΩ.
Print Friendly Version of this page

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου