Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Κίνηση Κατάρ για την αγορά κι άλλου 10% της American Airlines

Μπορεί οι αρχές του Κατάρ να επενδύουν συστηματικά σε αεροπορικές εταιρίες με παγκόσμια παρουσία, όμως η διακήρυξη της πρόθεσης εξαγοράς μετοχικού μεριδίου 10% στην American Airlines, λόγω της διπλωματικής συγκυρίας δείχνει και πολιτικό πέραν από το σαφές επιχειρηματικό κίνητρο.
Η είδηση προέκυψε από την ανακοίνωση της εταιρίας στο χρηματιστήριο (filings), όπου ανακοινώθηκε η πρόθεση αγοράς μετοχών αξίας τουλάχιστον 808 εκατομμυρίων δολαρίων, αν και για να φθάσει να κατέχει το 10% της εμβληματικής αεροπορικής εταιρίας των ΗΠΑ, σε σημερινές τιμές και με το δεδομένο πάντα της ύπαρξης σε ελεύθερη διαπραγμάτευση 493 εκατομμυρίων μετοχών, θα πρέπει να επενδύσει ένα ποσό της τάξεως των 2,38 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η αμερικανική εταιρία ανακοίνωσε ότι δεν θα αλλάξει η σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου, η πολιτική της εταιρίας, το μάνατζμεντ ή ο στρατηγικός της προσανατολισμός. Ωστόσο, έστω και τυπικά, από τη στιγμή που η εξαγορά μετοχικού ποσοστού υπερβαίνει το 4,75%, θα πρέπει να εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο της American Airlines.


Το Κατάρ πέρσι διπλασίασε το μετοχικό μερίδιο που κατείχε στην International Airlines Group British Airways, φθάνοντας από το 10% στο 20%. Η πρώτη επένδυση είχε γίνει το 2015 και ήταν ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εξασφάλιση του 10% της εταιρίας.

Θα πρέπει να επισημανθεί, ότι η American Airlines, μαζί με τις Delta Air Lines και United Airlines, πιέζουν την αμερικανική κυβέρνηση να ανοίξει διάλογο με τις κυβερνήσεις του Κατάρ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) για τη διευθέτηση του προβλήματος του αθέμιτου ανταγωνισμού που καταγγέλλουν ότι οι δυο ανταγωνιστές τους έχουν επιδοτήσει με 40 δισεκατομμύρια δολάρια στις εταιρίες τους, της Qatar Airways συμπεριλαμβανομένης.http://www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου