Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Αποχαρακτηρισμένα έγγραφα αποκαλύπτουν: Πόσο προετοιμασμένη ήταν η ΕΣΣΔ για τον πόλεμο με τους Ναζί;

Με την ευκαιρία της επετείου της έναρξης της επιχείρησης «Βαρβαρόσσα» (εισβολή των Ναζί στη Σοβιετική Ένωση), στις 22 Ιουνίου 1941, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αποχαρακτήρισε και δημοσιοποίησε έγγραφα τα οποία παρουσιάζουν πώς η ηγεσία της Σοβιετικής Ένωσης, μετά το τέλος του πολέμου, έβλεπε τις καταστροφικές για την ΕΣΣΔ πρώτες ημέρες της γερμανικής εισβολής- καθώς τους Σοβιετικούς στρατηγιστές απασχολούσε ιδιαίτερα το κατά πόσον η ΕΣΣΔ ήταν τότε προετοιμασμένη ή απροετοίμαστη για πόλεμο.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του RT, τα έγγραφα ανάγονται στις αρχές της δεκαετίας του 1950, και συντάχθηκαν από κάποιους εκ των κορυφαίων στρατηγών του Κόκκινου Στρατού- περιλαμβανομένου του Ιβάν Μπαγκραμιάν. 


Το 1952, το σοβιετικό γενικό επιτελείο δημιούργησε μια ομάδα στο διευθυντήριο στρατιωτικών επιστημών και ιστορίας, με επικεφαλής τον στρατηγό Αλεξάντρ Ποκρόφσκι. Αποστολή τους ήταν η συλλογή δεδομένων, περιλαμβανομένων μαρτυριών, σχετικά με την κατάσταση του Κόκκινου Στρατού αμέσως πριν και κατά την πρώτη περίοδο του πολέμου με τους Ναζί. 

Στο πλαίσιο της μελέτης αυτής, ο Ποκρόφσκι συγκέντρωσε μαρτυρίες από βετεράνους αξιωματικούς που ήταν επικεφαλής των τριών δυτικών στρατιωτικών τομέων, και υπεύθυνοι για την άμυνα των συνόρων. Μεταξύ των πέντε ερωτημάτων που έθεσε ήταν λεπτομέρειες για την προετοιμασία του σοβιετικού στρατού εν όψει επικείμενης γερμανικής επίθεσης, το πώς αντέδρασαν οι σοβιετικές δυνάμεις και κατά πόσον η ηγεσία διατήρησε τον έλεγχο των στρατευμάτων της κατά τις πρώτες ημέρες των συγκρούσεων. 


Οι απαντήσεις δείχνουν ανομοιότητες ανάμεσα στις διάφορες μονάδες: Κάποιες δεν ήταν σε κατάσταση που επέτρεπε να φέρουν σε πέρας τα καθήκοντά τους, ενώ άλλες κατάφεραν να εκτοξεύσουν αντεπιθέσεις. Κάποιοι αξιωματικοί θυμούνταν πως υπήρχε έλλειψη εκπαιδευμένων στελεχών και υλικού, ανεπάρκεια εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών και μέσων μεταφοράς, και άλλα προβλήματα, τόσο σε επίπεδο στρατευμάτων όσο και διοίκησης. 


Ο Μπαγκραμιάν, που ήταν επικεφαλής επιχειρήσεων στον Ειδικό Στρατιωτικό Τομέα Κιέβου το 1941, θυμόταν πώς το κέντρο διοικήσεως στο οποίο βρισκόταν ο ίδιος και το διαθέσιμο πυροβολικό είχαν αναπτυχθεί εν όψει της επίθεσης. «Κατά την έναρξη των εχθροπραξιών, όλα τα σώματα και το πυροβολικό επιπέδου μεραρχίας του τομέα είχαν ενσωματωθεί στις ομάδες του» έγραψε σχετικά, προσθέτοντας πως τα πολεμικά αεροσκάφη του τομέα είχαν επιτυχώς μετακινηθεί πριν την εισβολή, κάτι που τα έσωσε από την καταστροφή τις πρώτες ημέρες. 


Ωστόσο, ο στρατηγός Πιοτρ Σομπενίκοφ, του Στρατιωτικού Τομέα Βαλτικής, είχε διαφορετική εμπειρία. «Μπορεί να καταλάβει κανείς πόσο αιφνιδιαστική ήταν η έναρξη του πολέμου από το γεγονός ότι οι δυνάμεις ενός συντάγματος πυροβολικού, που είχε μεταφερθεί σιδηροδρομικά και φτάσει στον σταθμό Σουλάι την αυγή της 22ης Ιουνίου, νόμισε πως οι βομβαρδισμοί των αεροδρομίων μας ήταν εκπαιδευτικές ασκήσεις» έγραψε στον Ποκρόφσκι. Οι αεροπορικές δυνάμεις του τομέα υπέστησαν βαριά πλήγματα από τη ναζιστική επίθεση, αφήνοντας τις σοβιετικές δυνάμεις στον τομέα πρακτικά χωρίς αεροπορική υποστήριξη. «Πρέπει να σημειώσω πως, τη νύχτα της 22ης Ιουνίου, παρέλαβα προσωπικά μια ρητή εντολή...να αποσύρω τα στρατεύματα από τα σύνορα, να αφήσουμε τα χαρακώματα, κάτι που αρνήθηκα να κάνω. Υπήρχε μια αίσθηση μεγάλων εντάσεων, ένας φόβος πρόκλησης πολέμου». 


Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει αποχαρακτηρίσει περίπου 100 σελίδες εγγράφων στο πλαίσιο της επετείου. Όπως σημειώνει, υπάρχει σαφώς το στοιχείο της υποκειμενικότητας, ωστόσο αποδεικνύεται πως η σοβιετική ηγεσία έβλεπε αντικειμενικά τις γερμανικές δυνάμεις ως ανώτερες από άποψης εμπειρίας και πόρων, και επεδίωκε να καθυστερήσει την είσοδο της Μόσχας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, προκειμένου να προετοιμαστεί καλύτερα για αυτόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου